X
 
 

Турция и САЩ със съвместен военен патрул за първи път

1253 0
photo of Турция и САЩ със съвместен военен патрул за първи път
Снимка: Getty images/Guliver
Първият съвместен патрул между Турция и САЩ вече е факт. Турски военен конвой е навлязъл на територията на Сирия на изток от река Ефрат. Американските военни днес провеждат първото си съвместно патрулиране в района заедно с Турция, предаде БНР. В тази част се предвижда да се създаде зона за сигурност. Конвоят се състои от американски и шест турски бронирани машини и поучава въздушна подкрепа от безпилотни апарати и хеликоптери.

Военните се пресекли турско-сирийската граница в района на турската община Акчакале и се движат в района на юг от град Тел Абияд, Сирия. Очаква се патрулът да продължи около четири часа. В рамките на вчерашния ден американските и турските военни делегации постигнаха споразумение за създаване на съвместен координационен център за провеждане на операцията, след което турски дронове започнаха патрули в небето над района. Още на 24.08.19 г. пък се проведе първият съвместен турско-американски хеликоптерен патрул. Турция настоява за създаване на зона за сигурност по цялото протежение на турско-сирийската граница.

Политически маневри и военни операции: Какво се случва в Сирия?

В последните седмици се разиграва изключително сложна геополитическа игра в Сирия, в която са замесени най-значимите глобални и региона...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители