X
 
 

В САЩ не могат да решат между религиозните права и правата на хомосексуалните

1245 0
photo of В САЩ не могат да решат между религиозните права и правата на хомосексуалните
Снимка: Getty Images/Guliver
Нов сблъсък на тема правата на хомосексуалните и религиозните свободи приковава вниманието на медиите и обществото в САЩ, коментира Reuters.

Върховният съд на САЩ върна на по-долна инстанция дело, завършило с глоба за сладкари, които поради религиозни убеждения отказали да направят торта за сватбата на две лесбийки, предаде БГНЕС.

"София прайд" и смисълът му - да зачетем правата на различните или да ни завладеят?

Ако тези хора имат проблеми, нека ги внесат в Народното събрание, а не да ги представят на улицата. 12 години това не се случва. Това е...

Реално Върховният съд избегна да вземе решение и да разпространи писмено становище по темата, която е много чувствителна за милиони американци. Вместо това върховните съдии само върнаха делото на съд в Орегон с препоръката да преразгледа решението си от 2017 г. да глоби Мелиса и Арън Клийн със 135 хиляди долара, защото отказали да направят в семейната сладкарница торта за сватбата на Рейчъл и Лоръл Боуман-Крайър. Нищо не пречи на съда в Орегон да вземе същото решение отново, тъй като връщането на делото от Върховния съд не е обвързващо с преразглеждане на вече обявената позиция.

Семейство Клийн твърди, че глобата от щат Орегон представлява отнемането на правата им на свобода на словото и практикуване на тяхната религия, която свобода им се гарантира от Първата поправка в конституцията на САЩ. В същото време двете хомосексуални жени твърдят, че отказът да им бъде направена торта на базата на тяхната сексуалност представлява нарушаване на законите срещу дискриминация в САЩ.

Казусът може потенциално да засегне милиони американци, ако Върховния съд реши да заеме твърда позиция дали религиозните свободи могат да се използват като изключение за спазването антидискриминационните закони.

Това е втория случай, в който Върховният съд избягва взимането на решение, което да стане основание за решаването на подобни дела. Миналата година двама хомосексуални мъже съдеха сладкар от Колорадо, който отказал да им направи сватбена торта. Тогава Върховният съд отново се ограничи с предписания по конкретното дело, а не с общо становище. Съдиите подкрепиха със 7 на 2 гласа позицията на сладкаря.

Вече в сила: В Бруней пребиват с камъни за изневяра

От вчера, 3 април, в Бруней влязоха в сила изключително жестоки закони. Те постановяват нечовешки наказания за прелюбодеяние и кражба, ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  В САЩ поне държавните ръководители винаги са били силни мъже с хубави семейства и с деца. Докато съвременната руска държава е създадена от Ленин - известен с любовните си отношения със Зиновиев и Троцки.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Педерастията - това е американската демокрация ! Всички са с алтави шайби .
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Откакто съществува човечеството съществуват и хомосексуалисти. Имало ги е във всички държави и във всички времена. Чайковски и Оскар Уайлд са били хомосексуалисти, но прекрасни творци. Нашият изключителен актьор Георги Парцалев също беше такъв, просто така се е родил човекът. Развитите държави се познават по толерантното отношение към различните. А в дивашките страни ги пребиват с камъни. Но дори виж още ›› и там ги има. Така че американската демокрация няма нищо общо с педерастията.
  : 0 !
missing image
3-те зодии, които НЕ прощават

Има хора, които не прощават и вечно помнят хората и действията им, които са ги обидили или наранили. Тези хора определено могат да бъдат наречени...