Владимир Путин предложи политическо убежище на Джеймс Коми

10025
Владимир Путин предложи политическо убежище на Джеймс Коми
Снимка: Getty Images/Guliver

Владимир Путин заяви, че Русия е готова да предостави политически убежище на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, ако срещу него започне преследване. Изявлението на руския президент беше направено по време на т.нар. "Пряка линия", в която той отговаря на различни въпроси на зрители.

"Изведнъж той (Коми, бел.ред.) казва, че е записал разговор с президента на САЩ (Доналд Тръмп), а после през свой приятел предава разговора в медиите. Това вече звучи много странно. Когато ръководителят на специалните служби записва разговора с върховния главнокомандващ, а после чрез свой приятел го дава на медиите. С какво тогава директора на ФБР се различава от г-н Сноудън? Тогава той не е ръководител на специалните служби, а е правозащитник, който защитава определена позиция. Между другото, ако в тази връзка срещу него започне преследване ние сме готови да му дадем политическо убежище в Русия. Той трябва да знае това."

Това са точните думи на руския президент.

САЩ обясниха защо не са поздравили Русия за националния й празник

Тази година Съединените американски щати не поздравиха Руската федерация за националния й празник. „Можем да потвърдим, че от аме...

Припомняме, че на 8 юни по време на дългоочакваното изслушване пред специалната Комисия по въпросите на разузнаването на Сената и бившият директор на ФБР Джеймс Коми заяви, че "няма никакво съмнение, че Русия се намеси в президентските избори на САЩ."

По-рано Путин заяви, че не е изненадан от опитите на Сената на САЩ за затягане на санкциите срещу Москва. „В това няма нищо удивително. Ние знаем, че САЩ отново се появи законопроект за ожесточаване на санкциите. Впрочем, защо? В крайна сметка, нищо не се случва внезапно. В тази връзка защо отново започнаха да говорят за тези санкции? Това, разбира се, свидетелства за продължаващите вътрешнополитически борби в САЩ“, коментира Путин, цитиран от ТАСС. Руският президент подчерта, че глобална конюнктура и понижаването на цените на традиционните суровини, включително петрол и газ, имат по-голямо въздействие върху руската икономика, отколкото санкциите, наложени от Запада във връзка с присъединяването на Кримския полуостров.

Actualno.com припомня, че заради намесата на Москва в президентските избори в САЩ, американският Сенат одобри нови санкции срещу Русия, предаде по-рано Reuters. Разузнавателните агенции в САЩ установиха умишлена намеса на Русия в предизборната президентска кампания и решението за новите санкции бе взето с огромно мнозинство - 97 гласа "за" и само 2 "против". Подкрепилите решението отбелязаха агресивното поведение на Русия в Сирия и Украйна. Санкциите бяха част от законопроект за санкции срещу Иран, който е на дневен ред в Сената.

Мярката стартира процес на преразглеждане от Конгреса на санкционния режим и налага нови санкции на руснаци, заподозрени в нарушаване на човешките права и хакерство. Камарата на представителите трябва да одобри решението, за да влезе то в сила. Условие е и то да бъде подписано от президента Тръмп. Ако последното не се случи, инициаторите на мярката ще могат да преодолеят президентското вето, но ще трябва да намерят достатъчно подкрепа в Конгреса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа