Джеймс Коми: Нямам никакво съмнение, че Русия се намеси в президентските ни избори

4851
Джеймс Коми: Нямам никакво съмнение, че Русия се намеси в президентските ни избори
Снимка: Getty Images/Guliver

Нямам никакво съмнение, че Русия се намеси в президентските избори на САЩ. Това заяви бившият директор на ФБР Джеймс Коми отговори на директен въпрос по време на дългоочакваното изслушване пред специалната Комисия по въпросите на разузнаването на Сената. Според бившия директор на ФБР Русия все пак не е успяла да промени вече пуснати гласове на изборите.

По думите на Коми руската намеса се изразява в хакерски атаки. Първата такава била в края на лятото на 2015 година, когато е имало "мащабен опит" да бъдат пробити държавни агенции и дори неправителствени организации. Става въпрос за т.нар. "фишинг атаки". До началото на 2016 година ФБР вече е било уверено, че значителна база данни от атакуваните обекти е била "извлечена" от хакерите. Не говоря за това, че Русия подкрепя републиканците или че би подкрепила демократите - Путин е опортюнист, Русия преследва само своя интерес и би се намесила в избори пак, добави бившият директор на ФБР.

Във връзка с това разследване Коми разказа и, че във ФБР е било дискутирано как да се подходи по отношение на Тръмп. Взето е било решение да не се казва, че срещу Тръмп няма разследане що се касае до проблема "Русия" в американските президентски избори. Причината - толкова комплексно и сложно разследване като това за намеса на чужда държава в американските президентски избори със сигурност ще засегне и кандидат-президентската кампания на милиардера. Не мисля, че трябва да отговорям в отворена сесия дали смятам, че Доналд Тръмп се е съюзил с Русия, за да спечели изборите, каза още Коми и отказа да отговори в открита сесия дали е имало контакти между Тръмп и сътрудниците му в кандидат-президентската кампания с Русия. По време на личната вечеря между Коми и Тръмп на четири очи в средата на февруари, по думите на бившия директор на ФБР американският президент поискал от Коми публично да каже, че няма разследване срещу него заради случая "Русия". "Казах, че ще видя какво може да се направи", обясни Коми, добавяйки, че се е чудел как да реагира. "Имах само един разговор с президента Тръмп относно водено от нас разследване извън случилото се на вечерята, но той беше чисто оперативен", каза Коми, като не стана ясно дали това разследване е свързано с руската намеса в президентските избори в САЩ, защото беше уточенено, че е класифицирана информация.

Относно факта, че Коми и ФБР не са се обърнали към министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс по разследването за намесата на Русия в американските президентски избори, бившият директор на ФБР отговори, че е бил убеден, че Сешънс ще спре разследването, но не даде подробности защо, тъй като става въпрос за открито изслушване. Припомняме, че предстои закрита сесия - от 20:00 часа българско време.

Отношенията между Коми и Тръмп


Тръмп се отказа да спре Коми да свидетелства пред Сената

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да не се възползва от своите правомощия, които му позволяват да забрани на бившия директор на ФБР ...

По отношение на бившия съветник на Доналд Тръмп – Майкъл Флин, Коми отвърна, че не може да каже дали това е било опит за намеса в текущо разследване на ФБР срещу Флин. Бившият директор на ФБР обаче каза, че е бил обезпокоен от думите на Тръмп на лична вечеря между двамата, че "Флин е добър човек" и че Коми трябва да го остави. Именно след тази вечеря бившият директор на ФБР решил да запише официално какво се е случило, защото разбрал, че в бъдеще може да се наложи да защити репутацията на ФБР. "С президента Обама съм разговарял два пъти за три години. Имал съм и лична среща с президента Джордж Буш-младши и след тези срещи не съм чувствал, че трябва да запиша в официален документ за какво сме си говорили".

На въпрос на републиканеца Джеймс Райш дали Тръмп е наредил на Коми да не разследва Флин и дали му е дал насоки, бившият директор на ФБР отвърна: "Не директно, но го почувствах като насока". И потвърди прословутите думи на Тръмп: "Той (бел. ред. - Майкъл Флин) е добър човек. Надявам се, че можеш да оставиш настрана това, да оставиш Флин". "Може би ако бях по-силен, щях да кажа на президента, че това не е редно още там, на място. Но бях толкова изненадан. Помислих си, че трябва много да внимавам какво ще кажа и се съгласих, че Флин е добър човек", поясни Коми относно прословутата вечеря с Тръмп на четири очи в средата на февруари тази година. А Доналд Тръмп-младши моментално коментира през Twitter, че Коми би трябвало да знае разликата между "надявам се" и "нареждам".

Ако президентът беше получил това, което искаше, щяхме да прекратим всякакво разследване за връзки на Майкъл Флин с Русия, изрично подчерта Коми.

Разбрах, че мога да бъда уволнен от президента Доналд Тръмп заради каквато и да е причина или без причина. Така Коми описа как се е почувствал в професионалните си отношения с настоящия президент на САЩ.

Бях объркан, след като разбрах от изказване на президента, че съм уволнен заради работата си по разследването за руската намеса на президентските избори. Още по-объркан бях, когато президентът каза, че с освобождаването ми се вдига напрежението върху самото разследване. Коми обвини директно Тръмп в лъжа относно твърдението на американския президент за качеството на работата му във ФБР.

Путин към журналист: Защо си мислите, че можете да задавате въпроси за корупция?

Защо си мислите, че имате право да задавате такива въпроси? Защо сега? За да ни бъдете морални съдници и постоянно да ни давате уроци к...

Случаят с имейлите на Хилари Клинтън

Джеймс Коми беше категоричен, че не би действал различно по отношение на Клинтън и обявяването публично, че ФБР води разследване. Бившият директор на ФБР добави, че за решението му е повлияла срещата между главния прокурор по времето на администрацията на Барак Обама Лорета Линч и Бил Клинтън. Причината - нежеланието на Коми да се хвърли сянка върху разследването на ФБР, ако се разбере за него по-късно.

Стартът на изслушването


Доста сурово изказване направи преди същинското изслушване на Коми направи Марк Уорнър, зам.-председателят на специалната комисия по разузнаването на Сената, която се занимава с евентуалната намеса на Русия в американските президентски избори. Той подчерта, че "огромен брой сътрудници на Тръмп" доказано са имали контакти с Русия – правосъдният министър и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс, бившият съветник по националната сигурност Майкъл Флин и зетят на Тръмп, Джаред Къшнър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка