Върховният съд на САЩ забрани расовия критерий при прием в университетите

1639
Върховният съд на САЩ забрани расовия критерий при прием в университетите
Снимка: iStock

Върховният съд на САЩ забрани използването на критериите за раса и етническа принадлежност при приема в университетите. Решението нанася сериозен удар върху десетилетна практика, която увеличаваше образователните възможности на афроамериканците и други малцинства, съобщи Си Ен Би Си.

"Студентът трябва да бъде третиран въз основа на неговия опит като личност - не въз основа на раса", заяви председателят на Върховния съд Джон Робъртс в становището. Съдиите се разделиха с шест на три гласа по консервативно-либерална линия в решението, което дойде след години на антипатия към политиките, които целят разнообразие при приема в училищата и наемането на служители в бизнеса и правителството.

Броят на чуждите студенти у нас расте, българските - намаляват

22% от чуждестранните студенти у нас са от Гърция. На второ място са студентите от Обединеното кралство, искащи да се дипломират у нас,...

Съдът заяви, че университетите са свободни да вземат предвид личния опит на отделните кандидати - например дали са израснали в условията на расизъм - при преценката на кандидатурата им спрямо кандидатите с по-висок академичен ценз. Но вземането на решение главно въз основа на това дали кандидатът е бял, чернокож или друг, само по себе си е расова дискриминация, посочи Робъртс.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп приветства "великия ден за Америка", обръщайки се към своите привърженици в социалните мрежи. "Това е решението, което всички чакаха и се надяваха, а резултатът е невероятен. Освен това то ще ни запази конкурентноспособни спрямо останалия свят", твърди Тръмп, който се кандидатира за втори мандат в Белия дом, в своята платформа Truth. "Нашите най-велики умове трябва да бъдат ценени и точно това донесе този прекрасен ден. Връщаме се към всичко, основано на заслугите - и това е начинът, по който нещата трябва да се случват!", написа още той, цитиран от БГНЕС.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ от Републиканската партия Кевин Маккарти също приветства решението "Сега студентите ще могат да се състезават въз основа на еднакви стандарти и индивидуални заслуги. Това ще направи процеса на прием в колежите по-справедлив и ще подкрепи равенството пред закона", написа той в Туитър.

Съдът застана на страната на активистката група "Студенти за справедлив прием", която съди най-старите частни и държавни висши учебни заведения в страната - елитния Харвардски университет и Университета на Северна Каролина - заради техните политики за прием. Групата твърди, че политиките за прием, съобразени с расовите особености, дискриминират еднакво или по-добре квалифицирани американци от азиатски произход, които се състезават за постъпване в двата университета.

Тръмп реши да отмени принципа на "расова неутралност" при прием на студенти

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп отмени принципа за расово многообразие при приемането на студенти в учебните зав...

Харвард и УНЦ, както и редица други конкурентни училища в САЩ, разглеждат расата или етническата принадлежност на кандидатите като фактор, за да осигурят разнообразен студентски състав и представителство на малцинствата. Водещият съдия Соня Сотомайор заяви, че решението "отменя десетилетия прецедент и е значителен напредък".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Почина прочут американски художник

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com