За да няма нова война: Байдън ще се мъчи да тушира напрежението с Китай заради Тайван

2749
За да няма нова война: Байдън ще се мъчи да тушира напрежението с Китай заради Тайван
Снимка: Getty images

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да разговаря с китайския си колега Си Дзинпин до края на месеца в момент на нарастващо напрежение между страните по отношение на Тайван и търговията, предаде БГНЕС.

"Мисля, че ще разговарям с президента Си в рамките на следващите 10 дни", каза Байдън пред репортери, докато се връщаше от пътуване в Масачузетс, свързано с климата.

Японски военен: Китай прави няколко ключови сметки как да нападне Тайван предвид руския опит в Украйна

Строгите антируски санкции продължават, тъй като много страни по света се противопоставят на руската инвазия в Украйна. Но Китай, който...

Дълго обсъжданият разговор между двамата лидери, първият им от четири месеца насам, ще се състои в ключов момент предвид напрежението относно статута на Тайван и в момент, когато администрацията на Байдън обмисля намаляване на вносните мита върху стоки от Китай, за да помогне за намаляване на инфлационния натиск върху американските потребители.

Съединените щати наричат Китай свой основен стратегически съперник и твърдят, че ангажираността на високо равнище е важна за поддържането на стабилни и трудни отношения и за предотвратяването на неволно преминаване към конфликт. Миналия месец Вашингтон накара НАТО да приеме стратегически документ, в който Китай се нарича предизвикателство за сигурността.

Говорейки пред репортери, Байдън изглежда постави под съмнение пътуването, за което се съобщава, че е планирано от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси да посети Тайван следващия месец. "Мисля, че военните смятат, че това не е добра идея в момента, но не знам какъв е статутът ѝ", каза американският президент.

Пекин заяви, че ще отговори със "силови мерки", ако Пелоси посети претендирания от Китай остров, и че подобно посещение "сериозно ще подкопае суверенитета и териториалната цялост на Китай".

Ще удържи ли Тайван атака от Китай: 4 възможни сценария

По време на първото си пътуване до Азия като президент на САЩ, Джо Байдън отправи най-силното досега предупреждение към Китай, че Вашин...

От офиса на Пелоси отказаха да коментират дали посещението се придвижва напред, позовавайки се на съображения за сигурност. Държавният департамент нарече пътуването "хипотетично". За плановете за пътуването съобщи Financial Times, като писа, че Белият дом е изразил загриженост.

Китай смята демократично управлявания остров за своя територия, а въпросът е постоянен дразнител във връзките между Пекин и Вашингтон. Администрацията на Байдън неведнъж е говорила за своя "твърд" ангажимент към сигурността на острова.

Още във вторник американски военни кораби преминаваха през Тайванския проток, което разгневи Пекин, който този месец изпрати изтребители през средната линия на пролива след посещението на американския сенатор Рик Скот в Тайпе.

В областта на търговията администрацията на Байдън е в противоречие с Китай по отношение на изпълнението на ангажиментите му по съществуващите споразумения. Но повишаващата се инфлация накара да се разгледа възможността за облекчаване на митата, включително на митата по "раздел 301", наложени от бившия президент Доналд Тръмп, обхващащи китайски внос на стойност около 370 млрд. долара.

Гледна точка: Войната на Путин в Украйна примамва Китай да атакува Тайван

Военни анализатори предупреждават, че ситуацията в Източна Украйна се е променила, прегрупираните и реактивирани руски войски могат да ...

Шефът на ЦРУ: Със ставащото в Украйна въпросът за Китай е не дали, а кога да нахлуе в Тайван

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com