За първи път: Кандидатите за генерален секретар на ООН ще минават изслушване

2656
За първи път: Кандидатите за генерален секретар на ООН ще минават изслушване
Снимка: Getty Images/Guliver

За пръв път в историята на ООН претендентите за поста генерален секретар на световната организация ще бъдат изслушани от Общото събрание на световната организация и ще трябва да защитят кандидатурата си.

Това ще е нещо като интервю за работа, което вече обявените кандидати – четири мъже и четири жени - ще трябва да преминат. Всеки ще има на разположение два часа, през които да представи концепцията си и целите на мандата си и да отговори на въпросите на представителите на 193 страни-членки. Изслушванията започват от вторник, предава AFP.

Сегашният генерален секретар на ООН Бан Ки Мун ще напусне поста в края на годината след два 5-годишни мандата.

Десетилетия наред подборът на кандидатите се правеше при закрити врата между петте велики сили, постоянни членки на Съвета за сигурност – САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай.

Този път Общото събрание настоя процесът да е по-прозрачен, макар в крайна сметка последната дума ще имат пак петте велики сили. Общото събрание поиска от всеки да мотивира кандидатурата си и да представи CV.

Сред главните претенденти са генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, бившият министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк, която сега е ръководител на Програмата на ООН за развитието, и бившият върховен комисар на ООН за бежанците, португалецът Антонио Гутерес.

Истинският подбор ще започне през юли от 15-те членки на Съвета за сигурност с неизвестен брой турове на тайно гласуване.

През септември Съветът ще предложи едно име на Общото събрание, за да го одобри.

Петдесет и шест страни, сред които Япония и Германия, подкрепиха призива на Колумбия за избиране на жена начело на ООН след вече осем генерални секретари мъже. Но от петте велики сили единствена Великобритания е изразила ясна позиция по въпроса.

Русия настоява бъдещият генерален секретар да е от Източна Европа – единствения район на света, който още не е имал свой представител начело на световната организация.

Освен Ирина Бокова от този район вече са се кандидатирали бившият словенски президент Данило Турк и четирима бивши или сегашни министри – Весна Пусич, Хърватия, Наталия Герман, Молдова, Сърджан Керим, Македония и Игор Лукшич, Черна гора.

Подборът и изборът на генерален секретар на ООН съвпада с една от най-сериозните бежански кризи в историята на организацията и с войните в Сирия, Йемен и Южен Судан.

Критиците на ООН обвиняват организацията, че е безсилна и неспособна да се реформира, а върху репутацията на нейните сини каски бе лепнато срамно петно от скандалите за сексуални злоупотреби в Африка.

ООН планира мащабна евакуация на бедстващи хора от Сирия

ООН планира мащабна евакуация на ранени и болни хора от обсадени сирийски градове следващата седмица. Основен фокус ще бъдат близките ...

При тези условия представители на редица страна настояват ООН да се оглави от силна, енергична и решителна личност или както обобщава един дипломат, цитиран от АФП, „Повече генерал, отколкото секретар.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа