За втори път в САЩ: Птичи грип премина през крави и зарази човек

1001
За втори път в САЩ: Птичи грип премина през крави и зарази човек
Снимка: iStock/Guliver

Жител на Тексас се възстановява от птичи грип, след като е имал контакт с млекодайни говеда, съобщиха официални лица на фона на нарастващата загриженост за развитието на вируса и способността му да преминава от един животниски вид в друг.

Това е едва вторият случай на човек с положителна проба за птичи грип в САЩ и идва, след като през изминалата седмица от инфекцията се разболяха стада говеда, които очевидно са били изложени на контакт с диви птици в Тексас, Канзас и други щати, съобщи Science Alert.

Още: Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

Симптомите при болния човек

"Пациентът съобщи за зачервяване на очите (съответстващо на конюнктивит), като единствен симптом, и се възстановява", заявиха от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, предаде БГНЕС. Казано му е да се изолира и се лекува с антивирусно лекарство, използвано при грип.

Настоящата епидемия започна през 2020 г. и доведе до смъртта на десетки милиони домашни птици, като заразени са и диви птици, както и сухоземни и морски бозайници. Миналата седмица към списъка се присъединиха крави и кози - изненадващо развитие за експертите, тъй като се смяташе, че те не са податливи на този вид грип.

Според Научния комитет за антарктически изследвания птичият грип е убил десетки хиляди морски бозайници, след като се е разпространил в Южна Америка. Съгласно неотдавнашна оценка на въздействието популациите на британските морски птици страдат от "широко разпространено и значително намаляване".

Заболяването засегна тежко и европейските ферми, като през декември френските власти повишиха нивото на риска до "максимално", а през февруари чешките власти съобщиха, че само през 2024 г. са умъртвили 140 000 птици.

Още: Заради взрив на птичи грип: 140 000 птици убити в Чехия

Заразеният в Тексас вероятно е бил работник във ферма, заяви Луиз Монкла, патобиолог от Факултета по ветеринарна медицина към Университета на Пенсилвания. "Ако открием продължаващи струпвания на инфекции при крави, това означава, че трябва да започнем да наблюдаваме кравите - и това ще бъде голяма промяна в начина, по който мислим за тези вируси", добави тя.

"Деветгодишно момче почина от вируса в Камбоджа през февруари, което се прибави към трите смъртни случая там през 2023 г. - въпреки че птичият грип, разпространяващ се в Европа и Северна Америка, изглежда причинява по-леки инфекции“, каза Монкла.

"В момента няма огромна нужда от загриженост от страна на обществеността", увери Монкла.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че инфекцията не променя оценката им за риска от птичи грип за човешкото здраве в САЩ, който е нисък.

Още: Заради птичи грип: 13 държави забраниха вноса на белгийско пилешко месо

Първият случай на птичи грип в САЩ при човек е възникнал при затворник в Колорадо през 2022 г. - това обаче е станало чрез заразени домашни птици.

Доставките на мляко са безопасни

Експертите са обезпокоени от нарастващия брой бозайници, заразени от настоящия щам H5N1 на високопатогенния птичи грип (HPAI), и от това дали той действително се разпространява между тях.

"Първоначалните тестове не установиха промени във вируса, които да го направят по-преносим за хората", заявиха в съвместно изявление Министерството на земеделието на САЩ, Центърът за контрол на заболяванията и Агенцията по храните и лекарствата.

Още: Предупреждение: Птичият грип ще причини огромни щети в Антарктида

Изглежда, че щамът е пренесен от диви птици, но не е изключено и разпространението му между кравите, се казва още в изявлението.

От здравния отдел на Тексас заявиха, че инфекциите при едрия рогат добитък не представляват опасност за търговските доставки на мляко, тъй като млекопреработвателните предприятия са задължени да унищожават млякото на болните крави. Пастьоризацията също унищожава вируса.

Според Американската асоциация на ветеринарните лекари (АСВЛ) за първи път в историята е открита HPAI при млекодайни говеда. По-рано през март Минесота съобщи за случаи на птичи грип сред кози.

Франция повишава риска от птичи грип до "максимум"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Заради Палестина: Жесток бой в пореден университет в САЩ (ВИДЕО)

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com