Лекар обясни защо е толкова полезен сусамовия тахан

10631
Лекар обясни защо е толкова полезен сусамовия тахан
Снимка: iStock

Сусамът е род едногодишни тревисти растения – кичести храсти с височина около 2 м и мъхести листа. Произхожда от Судан – Африка, в северната част на който континент се отглежда понастоящем; вирее и в южните райони на България. Цветовете на сусама са бели или розови и, след като плодът узрее във вид на шушулки, те са пълни с малки овални семенца оцветени в: бяло, кремаво, кафяво или черно – в зависимост от сорта. От тези семенца се прави т.нар. „сусамов тахан“, чийто основни ползи за здравето са доказани.

Процедурата е следната: 1/ смилате надребно сусамовите зрънца и печете (на 180°С) полученото „брашно“ в продължение на 10 минути – докато придобие лекорозов цвят; междувременно, разбърквате периодично, за да се получи хомогенна консистенция. 2/ След изстиването на изпечения сусам го изсипвате в блендер, добавяте сол и олио и разбивате мощно, докато не получите хомогенна на вид смес. 

9 причини защо всички в последно време ядат сусамов тахан

Консумирането на сусамов тахан е полезно за лечение/превенция при широк спектър от заболявания, касаещи кожата, косата, нервоните, ставите и костите; лекуват се: неврастении, диабет 2, артрит, депресии, хипертония, атеросклероза, остеопороза, заболявания на бъбреците и на сърдечно-съдовата система и др.

Това е обусловено от уникалния състав на сусама, представляващ висококалорийна комбинация от наситени и ненаситени мазнини, въглехидрати (фибри, нишесте, захари и др.), минерали (желязо, калций, калий, магнезий, селен, мед и др.), витамините A, почти цялата група B и Е, 20 на брой аминокиселини, както и малко вода и пепел.

Следва да се отбележи, че в народната медицина съществува сусамов лек срещу витилигото – хронично кожно заболяване, изразяващо се в появата на светли петна по кожата, в резултат от емоционални фактори при хора, предразположени към заболяването, или при травмиране на кожата в резултат от физически или химически въздействия. 

Защо е препоръчително редовно да консумираме сусамов тахан

Въпреки че понастоящем се счита за неличимо заболяване поради все още неизяснената му патогенеза, народната медицина предлага сусамов лек, чието приемане води до преустановяване на типичното за заболяването разпространение на бели петна по кожата. Въпросният лек се подготвя по следния начин: първо, отмервате 1 кг сусамов тахан; второ, отделяте 4 – 5 необработвани химически домашни лимона; трето, измивате лимоните, нарязвате ги на подходящи парчета, за да ги съберете в предназначения за целта стъклен буркан; четвърто, заливате лимоновите парчета със сусамовия тахан и покривате буркана с марля; пето, оставате сместа да престои 15 дни. Приемате по 1 с.л. от нея 3 пъти дневно, час преди да поемете храна. Продължавате процедурите най-малко 2 месеца, за да получите видим ефект. Междувременно контролирате съдържанието на мазнини в кръвта, тъй като тяхното количество в сусама е високо. 

Сусамов тахан, примесен с домашен мед в съотношение 1:1, се дава –като закуска – и на подрастващите за общо укрепване на организма им и по-специално, на тяхната костно-мускулната система. Сусамовото масло се използва и външно – при болки в ушите и кожни изгаряния. 
И най-сетне, консумирането на сусам увеличава продължителността на живота!

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com