А ако германци трябваше да берат аспержите и ягодите по полетата?

4811
А ако германци трябваше да берат аспержите и ягодите по полетата?
Снимка: iStock/Guliver

Ето, че в Германия отново е регистрирано огнище на Ковид-19 в земеделски регион. Този път заразата тръгва от една ферма за аспержи в селището Кирхдорф, провинция Долна Саксония, намиращо се между Бремен и Оснабрюк. Заради бързото разпространение на заразата в района е задействана тъй наречената "аварийна спирачка“, включваща по-строги противопандемични мерки.

Има ли двоен стандарт по германските полета? 

Около 1000 берачи на аспержи, повечето от които са сезонни работници от Източна Европа, са поставени под тъй наречената "трудова карантина" - работниците могат да излизат само за да отидат на работа и никъде другаде. Полицията следи за спазването на мерките.

Местните хора изобщо не са изненадани от появата на ново огнище на заразата там. Те твърдят, че медиите си затварят очите за проблема. А той не е никак дребен: всяка година до 350 000 сезонни работници се грижат в Германия за прибирането на реколтата от аспержи и ягоди, които купуваме от пазара и супермаркета.

Петер Косен е католически свещеник, който миналата година се прочу с острата си критика срещу неприемливите условия на труд в месопреработвателния бранш в Германия. За своя ангажимент той дори беше награден от министър-председателя на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет с орден за заслуги. "На много места се пренебрегва фактът, че хора биват излагани на риск, защото не могат да спазват дистанция и стават жертва на масови огнища на заразата", казва той за ДВ.

Най-късно от миналата година се знае, че в хранително-вкусовата промишленост в Германия се стига до огромни огнища на зараза - било то в месопреработването, при брането на плодове и зеленчуци или на други места.

"Възниква впечатлението, че съществува някакъв двоен стандарт", казва пастор Косен. Според него за работниците от Източна и Югоизточна Европа се полагат по-малко грижи. Ако за тази тежка работа трябваше да се набират германци, нещата биха изглеждали по друг начин, казва той. "А това е неприемливо", смята пастор Косен.

И Бенямин Луиг от Европейския съюз по въпросите на сезонните работници, който е и координатор на Инициатива за честен земеделски труд, не е изненадан от появата на огнище от Ковид-19 във фермата за аспержи в Кирхдорф. "Просто мерките са много хлабави", казва той. Луиг също смята, че по отношение на чуждите сезонни работници съществува двоен стандарт. Той посочва и още един проблем: това, че тези хора работят месеци наред в Германия без да имат здравна осигуровка.

Как реагираха политиците на случая от Кирхдорф? 

Водещите политици в Германия първоначално не обърнаха внимание на случилото се в Кирхдорф. Единствено председателката на Лявата партия Жанин Вислер взе отношение по въпроса. Тя обърна внимание на това, че сезонните работници са изложени на висок риск, полагат тежък труд и обикновено обитават мизерни жилища с катастрофални санитарни възли. В тази връзка Вислер настоява за по-добри условия на труд и живот за тази работна ръка: хората да бъдат настанявани в единични стаи, да им се осигуряват безплатно предпазни маски и редовно да бъдат тествани за Ковид-19. И още нещо: който иска да работи в Германия, трябва задължително да е здравноосигурен - още от първия ден

Германия се стреми към климатичен неутралитет през 2045 година

Германската икономика да постигне климатичен неутралитет още през 2045 година. Това предложение на вицеканцлера и финансов министър Ола...

След изказването на Вислер, депутатът от ХДС Аксел Кньорих, в чийто избирателен район попада и Кирхдорф, също направи изявление. Той твърди, че работниците от фермата за аспержи редовно били тествани превантивно за коронавирус, а предприятието имало концепция за спазване на хигиена.

Този петък Бундесратът - Камарата на отделните германски провинции - ще се занимае с темата. Очаква се да бъде одобрена клауза, според която по изключение сезонните работници ще могат да работят в Германия до 102 дни без социална осигуровка. С други думи: при престой до 3-4 месеца в страната чуждестранните берачи на аспержи или ягоди ще продължат да се трудят без да са осигурени.

"Това представлява сериозен проблем", смята експертът от бранша Бенямин Луиг. "Много от тези работници нямат осигуровки и в родните си страни. Просто не може да ги оставим тук 4 месеца без каквато и да било социална защита."

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари