Анализ: Има ли надежда за спасяване на зърнената сделка, провалена от Русия?

2530
Анализ: Има ли надежда за спасяване на зърнената сделка, провалена от Русия?
Снимка: Getty Images

На 17 юли говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Русия преустановява участието си в Черноморската зърнена сделка, докато не бъдат изпълнени всички задължения към Москва в споразумението, включително осигуряване на възможност за доставка на руски храни и торове на световните пазари.

Това изявление беше направено след украинска атака срещу Кримския мост, който служи като важен канал за доставки на руските въоръжени сили в Украйна, но Песков подчерта, че тези две обстоятелства не са свързани помежду си. Русия отговори на удара с дрон по Кримския мост с атака срещу износа на украинска пшеница - обстреля главното вътрешно пристанище на Украйна на река Дунав. В резултат на спирането на участието на Москва в сделката за зърно и ескалацията на ситуацията, милиони хора, зависими от доставките на храна през Черно море, не получиха хляб. Още: Първият търговски кораб по временния коридор навлезе в български води

Обещанията за Африка

След двудневни срещи и разговори в Санкт Петербург на 27-28 юли лидерите на няколко африкански страни напуснаха срещата на върха Русия-Африка без никаква гаранция, че маршрутите за доставки през Черно море ще бъдат отворени отново. „Ще продължим да помагаме на африканските партньори по всякакъв възможен начин за укрепване на техния национален и културен суверенитет, за по-активно участие в решаването на регионални и глобални проблеми“, каза президентът Владимир Путин в навечерието на срещата на върха.

Докато Путин е обещал на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Еритрея и Централноафриканската република приблизително по 25 000-50 000 тона руско зърно през следващите три до четири месеца, тези количества бледнеят в сравнение със 725 000 тона, изпратени от World Food Програма на ООН в рамките на Черноморската зърнена сделка.

От юли 2022 г. благодарение на Черноморската инициатива за зърно, която беше договорена с посредничеството на ООН и Турция, от черноморските пристанища са изнесени 32,9 милиона тона зърно. Още: Ето колко зърно изнесе Украйна през румънско пристанище

Основен е износът на царевица, пшеница, слънчогледово масло и кюспе, ечемик и рапица. Обединеното кралство твърди, че 61% от този износ е отишъл в страни с ниски и средни доходи, тъй като цената на зърното се стабилизира на 800 долара за тон от най-високите 1360 долара преди това.

Междувременно Русия настоява, че голяма част от зърното, изнесено съгласно условията на Черноморската инициатива, никога не е достигало до страни с ниски доходи. Трябва да се отбележи, че посоките за износ не са посочени в условията на сделката, пише американското издание The National Interest.

Китай и Турция

Китай и Турция имат достатъчно лостове за влияние, които биха могли да допринесат за успешното прилагане на Черноморската инициатива за зърно. От началото на инвазията на Русия в Украйна, зависимостта на Москва от търговските връзки с Анкара и Пекин продължава да нараства експоненциално, защото те отказват да се присъединят към антируските санкции на Запада.

Тъй като Китай е основният бенефициент от тази инициатива, Западът се надява, че Пекин ще окаже натиск върху Москва да се върне към спазването на сделката. По-рано Китай многократно подчерта важността на зърнената сделка и дори я включи в плана си за мирно уреждане на украинския конфликт. Ако Русия откаже да се върне към тази инициатива, това може да повлияе на отношенията между Москва и Пекин.

На свой ред Анкара активно подкрепя Москва по време на конфликта и двустранната им търговия е нараснала с около 93%. Кремъл призна, че Турция е важен логистичен център и "една от малкото страни, поддържащи диалог на високо ниво" с Русия. Още: Първи търговски кораб тръгна по временния украински коридор в Черно море

Тъй като на африканските лидери липсват лостове, за да повлияят на позицията на Москва относно сделката за зърно, предстоящата среща на Путин с президента Реджеп Тайип Ердоган може да бъде възможност за Турция да подчертае значението на запазването на сделката за зърно - на Ердоган вече е предложено да удължи нейната валидност с 3 месеца.

Ролята на Запада?

Могат ли Съединените щати по някакъв начин да допринесат за възстановяването на Черноморската зърнена инициатива? Основната точка на плана на Вашингтон трябва да бъдат усилията да се убедят украинските въоръжени сили да не нанасят удари по цели на Кримския полуостров. Въпреки че 64% от украинците искат Киев да върне всички загубени от Украйна територии, включително Крим, този полуостров отдавна е яркочервена линия за Москва.

Според руския министър на отбраната Сергей Шойгу, в случай на нападение срещу Крим, ответните действия на Русия могат да доведат до пълно участие на САЩ и Великобритания в този конфликт. Твърденията на украински официални лица, че Крим ще бъде „освободен“, както и еднократни тактически удари по цели на полуострова, поставят сделката за зърно в опасност без основателна причина.

Въпреки че САЩ не инвестират значителен дипломатически капитал в поддържането на Черноморската инициатива за зърно, те все пак трябва да подкрепят Турция в усилията й да убеди Русия да се върне към сделката. Съвместната работа с Анкара и Киев ще бъде от решаващо значение за създаването на условия, които ще помогнат за удължаване на живота на инициативата за зърно.

Занапред в преговорите с Москва колективният Запад също трябва да подчертае, че неговите действия ще продължат да влияят негативно на самата Русия. Недостигът на кораби в Русия, както и охлаждането на интереса на западните търговци на зърно към идеята за правене на бизнес с Москва, повишават разходите за транспортиране на руска пшеница. Нарастващите цени също принуждават Русия да използва по-стари и по-малки плавателни съдове, което се отразява негативно на ефективността. Още: Румъния ще удвои транзита на зърно от Украйна 

Съединените щати и Европейският съюз трябва да пренасочат енергията си от инвестиране в скъпи наземни алтернативи към инвестиране в черноморски маршрути. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби предложи САЩ да работят със съюзниците от ЕС и други партньори, за да намерят нови начини за износ на украинско зърно. Но тези маршрути са твърде скъпи и неефективни и ще увеличат намесата на Запада в украинския конфликт. Вместо това Западът трябва да избере по-икономичния вариант и да работи дипломатично с Анкара, за да я убеди да използва лостовете си за влияние над Москва.

Съдбата на Черноморската зърнена инициатива зависи преди всичко от действията на Китай и Турция. Възобновяването на сделката за зърно е в интерес както на Китай, така и на Турция. Но Западът също може да допринесе за този процес, като осуети безразсъдните ходове на Украйна и вложи дипломатически капитал в запазването на това споразумение, като се откаже от скъпи и нерентабилни проекти.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари