Анализ: Китай подкопава усилията на Русия да остави Европа без природен газ

8889
Анализ: Китай подкопава усилията на Русия да остави Европа без природен газ
Снимка: LNG Industry

Икономическото забавяне в Китай, последиците от търговски сделки на Доналд Тръмп, сключени по време на неговия мандат, и "отчаяното" търсене на природен газ в Европа създават неочаквани печалби за някои китайски енергийни компании. В същото време ситуацията създава възможност на Европа да попълни хранилищата си от природен газ през зимата, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Необичайната комбинация помага на Европа да се запаси за зимата, посочва американското издание, цитирано от БТА.

При спад на търсенето заради по-трудната икономическа конюнктура китайските компании, които подписаха дългосрочни договори за закупуване на втечнен природен газ от САЩ, продават излишъка и печелят стотици милиони долари. Сред купувачите са Европа, Япония и Южна Корея. Само 19 кораба с втечнен природен газ от САЩ са акостирали в Китай през първите осем месеца на годината, в сравнение със 133 за същия период на миналата година.

Защо Си Дзинпин се отвръща от Путин?

В какво състояние е приятелството между диктаторите Владимир Путин и Си Дзинпин? Отношенията между двамата, които през февруари все още...

Към момента компаниите в Китай са получили с 30 процента повече газ от Русия през тази година, показват данни на китайските митници. Увеличението се дължи на планирано повишаване на доставките по газопровода "Силата на Сибир" и на купуване на руски втечнен природен газ, обикновено със сериозна отстъпка, сочат данните за доставките.

Китайските продажби за Европа са твърде малки, за да помогнат на континента да избегне потенциален недостиг тази зима. Те обаче дават поглед върху повишената зависимост на Москва от Пекин. Русия се обърна към Китай за икономическа и политическа подкрепа след нахлуването в Украйна, но китайските компании подкопават усилията й да посее разделение в Европа, предизвикано от намалените доставки на синьо гориво, посочва "Уолстрийт джърнъл".

Още за случващото се в Украйна – четете тук

САЩ и Китай договориха редица дългосрочни сделки за втечнен природен газ на фона на натиск върху Пекин от администрацията на Тръмп за увеличаване на вноса от САЩ. Тези доставки са индексирани към американския бенчмарк "Хенри хъб" (Henry Hub), където цените са доста по-ниски от тези в Европа и Азия. 

Глас от САЩ: Войната в Украйна показва, че американската армия не е готова да воюва с Китай

Осигуряването на Киев с оръжия обезпокоително изчерпа боеприпасите на Пентагона, но защитата на Тайван би била много по-скъпа, твърди а...

"Това беше печеливша сделка за Китай и САЩ", каза Уей Сюн, базиран в Пекин старши анализатор в консултантската фирма "Рюстад енерджи" (Rystad Energy). Договорите, които са със срок до 25 години и гъвкави точки на доставка, дадоха увереност на американските доставчици да изградят повече терминали за втечнен природен газ на стойност много милиарди долари по крайбрежието на Мексиканския залив, повишавайки капацитета на страната да изнася повече газ.

Трудно е да се оцени печалбата, която китайските компании правят в момента. Сделките са частни, компаниите могат да препродават както дългосрочни товари, така и спотoви, закупени предварително, и товарите могат да преминат през много ръце по време на търговския процес, дори когато корабите са в морето.

Все пак има данни, които предлагат поглед върху обхвата. За 2022 г. Китай има 72 милиона тона дългосрочно договорен втечнен природен газ, но се очаква да се нуждае само от 66 милиона тона, според компанията за данни Ай Си Ай Ес (ICIS).

Така Китай може да препродаде на световния спотов пазар няколко милиона тона. Митническите данни сочат, че за първите осем месеца на годината Китай е изнесъл около четвърт милион метрични тона ВПГ на стойност 449 милиона долара за Европа и Азия спрямо 7,3 милиона долара миналата година.

Глас от САЩ: Путин ще накара хората тази зима да избират между отопление и храна

Докато някои руски войници в Украйна се отказват от срамната война на Владимир Путин, тяхното отстъпление не означава, че той се предав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...