Анализ: Напрежението в Егейско море и Кипър заради интересите на големите играчи

6869
Анализ: Напрежението в Егейско море и Кипър заради интересите на големите играчи
Снимка: iStock/Guliver

Разбирайки опасностите, които се появяват в резултат на последните събития в Източното Средиземноморие, Вашингтон упражнява своето влияние. Въпреки това, надеждни оценки и солидни прогнози не могат да бъдат направени, като се има предвид територията, в която американско-турските отношения се движат.

Междувременно бюрокрацията, включително Пентагонът, е бесен за случая с руските оръжейни системи С-400. Изпращат се ясни съобщения. На символично ниво се правят изказвания за „провокативни действия“.

Турски маневри в Средиземно море предизвикват напрежение с Гърция

Въпреки тревогата за възможен "инцидент" в Източното Средиземноморие или Егейско море, Анкара, изглежда, засилва усилията си за укрепва...

В същото време служители във Вашингтон настояват, че те означават това, което казват и се движат към следващата фаза, като изготвят санкции, насочени към турската икономика. Въпреки това почти всички предават посланието, че САЩ не искат да „загубят” Турция.

Геополитически казано, те не искат досегашната светска и в западен стил демокрация - с всички нейни особености и слабости - и значим съюзник да се превърнат в авторитарен режим като Пакистан. Все пак омразата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган към Запада, заедно с интензивните ислямски черти на неговата личност и неговата неоосманска визия, превръщат тази голяма страна в дестабилизиращ фактор в региона.

Що се отнася до Гърция и Кипър, американците категорично признават - и не само в частни разговори, но в публични изявления - че стратегическият избор на Атина и Никозия - в сегашната ситуация на засилено напрежение - се движи в правилната посока.

Нещо повече, сегашното сътрудничество на Вашингтон с Атина е отлично и има убеждение, че това ще продължи при правителството на Кириакос Мицотакис. Бяха преодолени някои търкания, главно от личен характер, и вече се изготвят планове за сътрудничество с новото правителство.

Анкара: ЕС няма право да определя границите на Средиземноморието

ЕС няма правомощия да определя границите на Средиземноморието, заяви в Брюксел заместник-министърът на външните работи Фарук Каймакджи....

Демократичната ос Йерусалим, Никозия и Атина се развива на солидна основа и отвъд партийните линии - нещо рядко в случая с Гърция. Това позволява дългосрочно планиране и множество действия - от съвместни военни учения и обмен на информация до търговско сътрудничество. Бяха предприети много стъпки в правилната посока със САЩ и Европейския съюз.

Също така могат да бъдат предприети стъпки към ООН с представянето на географски координати, маркиращи външните граници на гръцкия континентален шелф в Източното Средиземноморие. Ердоган обаче знае, че най-силният играч - по отношение на широк кръг въпроси от икономиката до геополитиката - е САЩ. Конгресът и бюрокрацията не са достатъчни. Де факто най-важният фактор е президентът.

Доналд Тръмп е непредсказуем.Стига един пост в Twitter, за да преобърне политиките, определени от федералните институции и министерства. Освен това той показа, че се възхищава на хегемонистичния стил на Ердоган. В този контекст, срещата между Тръмп и Ердоган в края на седмицата на срещата на върха на Г-20 в Осака ще бъде от решаващо значение за американско-турските отношения. Това също ще повлияе в Източното Средиземноморие.

…………….

Ердоган: Няма да намалим военното си присъствие в Северен Кипър

Турция има право да държи военни части в т.нар. Турска Република Северен Кипър, заяви в петък президентът Реджеп Таийп Ердоган пред жур...

Том Елис, в. „Катимерини, Превод:БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари