Анализ: Таванът на цената на руския петрол може да не е толкова стабилен, колкото се очакваше

1780
Анализ: Таванът на цената на руския петрол може да не е толкова стабилен, колкото се очакваше
Снимка: Transneft

Трябва да се подготвим за повишена колебливост на петролните пазари през следващите няколко седмици, предупреждава Bloomberg.

От 5 декември на страните от ЕС (с малки изключения) ще бъде забранено да внасят превозван по море руски петрол, а европейските компании вече няма да могат да предоставят застрахователни услуги на кораби, превозващи суровини от Русия по целия свят. Ако следващият кръг от санкции бъде ратифициран, на европейските съдилища ще бъде напълно забранено да участват в търговия с руски петрол.

В резултат на това може да възникне сериозен срив. Москва вече загуби значителен дял от своя европейски пазар, тъй като купувачите започнаха да избягват руски суровини, без да чакат забраната да влезе в сила. Но Русия продължава да доставя на страните от ЕС около 63 000 барела петрол на ден. Световният трафик на кораби, собственост на европейски компании, е много по-висок.

Русия няма много възможности за пренасочване на освободените обеми, тъй като повечето потенциални купувачи са много далеч. Продажбите за Индия и в по-малка степен за Китай и Турция се увеличиха, след като президентът Владимир Путин нареди инвазията в Украйна. Тези доставки достигнаха своя връх през юни, но леко намаляха през последните няколко месеца.

Вероятно Ню Делхи, Пекин и Анкара няма да искат съществено да увеличат вноса си, освен ако Москва не им предложи по-значителни отстъпки. Ако европейските санкции засегнат руския петрол, те без съмнение ще се появят възможности за по-сериозни преговори за цените.

Освен тези три страни, Русия не успя да постигне значителни успехи в намирането на нови клиенти. Тя продължава да изпраща гориво през Атлантическия океан от време на време на приятелите си в Куба. Няколко пратки пристигнаха в Египет, а още няколко пристигнаха във Фуджейра в Обединените арабски емирства.

ЕС щеше да намалява руския петрол, но още купува най-много спрямо останалия свят

Въпреки обещанието да се откаже от руската енергия, Европейският съюз остава най-големият вносител на руски изкопаеми горива през септе...

Около три милиона барела са били изпратени от Русия в Шри Ланка, но танкерите по този маршрут са закотвени край пристанището на Коломбо в продължение на няколко седмици, докато правителството намери пари, за да плати за товара.

Ако флотът от танкери, които могат да превозват руски петрол, бъде намален поради напускането на европейските танкери, дългите периоди на чакане на останалите кораби ще създадат на Москва още повече главоболия.

Министерството на финансите на САЩ се опита да реши този проблем, като предложи таван в цената за руския петрол. Тази идея беше подкрепена от политиците в съюзническите страни, въпреки че беше отхвърлена в други части на света.

Изводът от предложението на САЩ е прост: ако купувачът плати по-малко от договорената цена, която все още предстои да бъде установена, той ще може да използва съдилища на европейски компании, както и финансови и застрахователни услуги. Целта е да се запазят доставките на руски петрол на пазара, като същевременно се ограничат приходите на Кремъл.

Вашингтон очевидно вярва, че ако таванът на цените бъде определен над себестойността на производството, Русия все още ще има стимул да продължи да изнася. Вашингтон обаче сякаш изобщо не разбира, че за Москва това е политическо, а не търговско решение.

Анализ: Защо е трудно да се въведе таван на цената на руския петрол?

Съединените щати и техните западни партньори бързат да разработят таван за цената на петрола, който да лиши Русия от приходи и да успок...

Путин многократно е казвал, че страната му няма да доставя петрол на тези страни, които се присъединят към плана за ограничаване на цените, а вицепремиерът Александър Новак каза след среща на представители на групата ОПЕК+ във Виена, че този „механизъм е неприемлив“. Новак също предупреди, че Русия може временно да намали производството.

Ще успеят ли пазарите на петрол да оцелеят след спада на руското производство - в допълнение към съкращаването на производството от ОПЕК+ с 2 милиона барела на ден, което ще влезе в сила през ноември?

Първото нещо, което трябва да се има предвид, е, че решението на ОПЕК+ да намали производството е до голяма степен илюзия. В действителност намаляването на производството спрямо данните от септември може да бъде само една десета от обявените 2 милиона барела - това едва ли е достатъчно, за сериозни тревоги. Междувременно прогнозите за търсене намаляват, водени от по-високите цени и задаващата се рецесия. Тези два фактора могат да означават, че светът ще се нуждае от по-малко руски петрол през следващите месеци.

Въпреки това, с толкова много променливи и факта, че Русия прави всичко възможно да държи пазарите в напрежение преди новите санкции, не очаквайте те да влязат спокойно в зимата.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари