Анализ в РИА Новости: Що за глупости? Кой наистина вярва, че Русия напада Украйна?

5555
Анализ в РИА Новости: Що за глупости? Кой наистина вярва, че Русия напада Украйна?
Снимка: Unplash

Съединените щати отново въртят темата за заплахата от руска инвазия в Украйна. Същият сценарий се случи през пролетта на 2021 г., пише руската държавна информационна агенция РИА Новости. Според нея, сега се нагнетява още по-силен страх: вече тръгнали разсъждения как "Вашингтон се опасява от нахлуване през декември, когато почвата в Източна Европа ще замръзне и танковете няма да затънат в калта", добавя изданието, цитирайки германски медии.

В американската преса пък пишели, че времето изтича и трябва да се направи нещо по-различно от "отчаяните дипломатически усилия, за да се предотврати нахлуването на Путин". Какво: "Като част от тези усилия някои европейски лидери дори разговаряха с руския лидер лично". Ужас, европейците се опитват да убедят Путин да не атакува Украйна докато той е зает да подготвя "зимна кампания", иронизира РИА Новости.

Какви са тези бълнувания? Някой наистина ли вярва, че Русия напада Украйна, пита РИА Новости. И продължава: "Ясно е, че се говори за това вече осма година, но досега винаги изглеждаше, че това е просто пропаганда – предназначена да оправдае както подготовката за присъединяването на Украйна към НАТО, така и ограничаването на европейско-руските отношения. Но сега, изглежда, че САЩ наистина са повярвали в това, с което плашеха европейците?"

Кремъл отрече да подготвя нападение над Украйна

Кремъл отхвърли обвиненията, че се готви за военно нападение над Украйна, предаде Ройтерс. Шефът на украинското военно разузнаване Кир...

Нататък руското издание задава въпроса: Дала ли е Русия повод да се мисли, че се подготвя война? Може би западняците са се напрегнали от думите на Путин, че руските предупреждения към НАТО "все пак произвеждат определен ефект"?

И отговаря само: Първо, истерията около руската инвазия започна няколко дни преди речта на президента на Русия, и второ, Путин обясни, че е необходимо да създаде напрежение в НАТО, "за да не им хрумне да ни устроят по западните ни граници някакъв конфликт, а на нас конфликти не са ни нужни."

РИА Новости сочи, че според западните медии Русия иска да завземе част от Украйна (обикновено се говори за "прорязване на коридор към Крим") или да предизвика хаос там, който да доведе до свалянето на киевския прозападен елит и идването на проруските сили на власт (очевидно се има предвид Медведчук, който е под домашен арест). Наистина ли е така?

Русия действително се нуждае от приятелска и съюзническа Украйна, но за това не е нужно да воюваме с нея, казва РИА Новости. Тази война би била най-добрият подарък за НАТО: стратегически те нямат шанс да задържат Украйна в своята орбита, така че руско-украинският конфликт за тях е единственият начин за възпиране на Русия. Но за Русия тази война при всички случаи е братоубийствена, защото руснаците и украинците са един народ, независимо какво казват англосаксонците или временните управляващи в Киев, изтъква авторът на материала на РИА Новости. И добавя: Следователно Русия няма да се бие с Украйна, вместо това ще направим всичко, за да я освободим от западното влияние и прозападния елит. По какъв начин?

На първо място, Русия изчаква да се случат промените в настроенията в украинското общество (и допринася за тях). Колкото и манипулации да има, рано или късно съзнанието за единството на една голяма нация ще се върне, гласовете на кръвта, земята и историята ще си свършат работата – и тогава никакви политически технологии няма да удържат процеса на обръщане на Украйна към Русия.

Кремъл: САЩ подклаждат истерия в конфликта с Украйна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков упрекна Съединените щати, че подклаждат "истерия" по отношение на евентуално руско нахлуване в Укр...

На второ място, като Русия позволи на сегашния прозападен украински елит да направи всички възможни грешки и накрая да се дискредитира (основното тук е да не се намесва) – с това те се справят успешно сами, пише в анализа на РИА Новости.

И накрая, чрез блокиране на опитите за засилване на контрола на НАТО над Украйна - с предупреждения и маркиране на червени линии, се добавя в анализа.

Според РИА Новости, в този смисъл сегашното, на пръв поглед, искрено убеждение на англосаксонските разузнавателни служби, че Русия е готова за инвазия, всъщност е в интерес на Русия, тъй като се създава в НАТО именно онова напрежение, за което говори Путин.

"Нека си мислят, че сме готови да нанесем удари – ние няма да им обясняваме, че руските войски могат да бъдат в Украйна само в един случай. Както това беше през 1939 г., когато бяхме посрещнати в Западна Украйна с цветя. Русия няма да допусне никаква окупация или война - Западът не може нито да окупира (дори символично) Украйна, нито да отприщи война между нашите две страни. Никакви външни сили не могат да направят временното разделение на един народ необратимо", завършва авторът на материала.

Анализът е на Пьотр Акопов, РИА Новости

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари