Антисемитизмът премина от улиците в интернет пространството

1291
Антисемитизмът премина от улиците в интернет пространството
Снимка: Getty Images / Guliver

През 2016 г. в целия свят е регистрирано значително намаляване на случаите на насилие на база антисемитизъм, но същевременно еврейските общности по целия свят не живеят по-спокойно. Антисемитизмът приема нови форми, преминавайки във вербалното и интернет пространството. Такива изводи се съдържат в ежегодния доклад на Телавивския университет.

В доклада се отбелязват две противоречиви тенденции в областта на антисемитизма, забелязани през 2016 г.: сериозните инциденти с насилие на основа антисемитизъм са се понижили с 12% (подпалване, нападения с оръжие, атаки без оръжие, вандализъм), същевременно броят на обидните и заплашителни словесни нападки срещу представителите на еврейските общности рязко са се увеличи. Основното място за това е станал интернет.

„През последните години ние виждаме масов ръст на случаите на разпалване на ненавист и подстрекателства в интернет. На много от онези, които извършваха терористични актове по улиците на Европа, тези идеи бяха внушени именно с помощта на интернет технологиите. Правителствата, органите на реда, IT-компаниите трябва да работят заедно, за да създадат по-сигурна мрежа за всички сфери на комуникацията“, отбеляза председателят на Европейския еврейски конгрес Вячеслав Моше Кантор.

Германия може да стане пионер в борбата с изразяването на омраза в социалните мрежи, включително антисемитски изказвания. В края на април Бундестагът ще разгледа законопроект, който предлага да се въведе глоба от 50 млн. евро за социалните мрежи, които не могат своевременно да премахват публикации, чието съдържание се определя като престъпно деяние.

Най-голям прогрес при намаляването на антисемитските прояви: както от насилствен, така и от вербален характер, показа Франция, където живее най-голямата в Европа половин милионна еврейска общност. Според данните на френското Министерство на външните работи случаите на прояви на антисемитизъм са се понижили с 61%. В действителност тук не става дума за толерантност. Всички еврейски центрове и синагоги (а те във Франция са около 800) са под 24-часова охрана на силите за сигурност, в допълнение към засиленото полицейско присъствие по улиците след терористичните актове през есента на 2015г.

Според експертните оценки през последните 15 г. над 40 хил. евреи са напуснали Франция. И на фона на притесненията, че на президентските избори може да победи лидерът на крайнодесния „Национален фронт“ Марин льо Пен, много еврейски общности предвиждат тази тенденция да се засилва. Независимо от курса на „детоксикация“ от антисемитизма, обявен скоро от льо Пен, сред нейните поддръжници продължава да има много, които са крайно критични по отношение на Израел.

На фона на рязкото увеличаване на проявите на антисемитизъм в англоезичните страни, които исторически като цяло са проявявали търпимост (във Великобритания броят на такива инциденти се е увеличил с 11%, а в Австралия с 10%), в останалите страни в Европа не се наблюдава повишаване на негативното отношение към евреите.

Но и тук има определени нюанси: при безпрецедентния приток на бежанци в европейските страни от предимно мюсюлмански държави евреите вече не са в центъра на вниманието на крайнодесните групировки, набиращи популярност на Стария континент. Според данните на изследователския център Pew Research през 2016 г. най-силни са проявите на антисемитизъм в Унгария, Полша и Гърция.

Ново проучване шокира Франция: „Ами ако дъщеря ви се омъжи за мюсюлманин?“

Има ли твърде много евреи във Франция? Как ще реагирате, ако дъщеря ви се омъжи за мюсюлманин? Това са някои от въпросите, зададени в н...

Впрочем „превключването“ както на крайнодесните, така и към крайнолевите радикали към привържениците на исляма дава на евреите само краткосрочна успокоени. Това, което сега се излива като антиислямски настроения, има потенциала да прерасне в обща ксенофобия, която би засегнала всички национални малцинства, включително и евреите.

„Обективно ситуацията не стана по-спокойна. Усещането за сигурност сред много еврейски общности остава доста нетрайно“, отбеляза Кантор.

Що се отнася до Русия, то нивата на антисемитизъм не са се променили. Москва провежда активна кампания срещу всякакви видове ксенофобия и нетърпимост. През 2005 г. Русия съавтор на резолюцията на Общото събрание на ООН, която обяви 27 януари за Международен ден в памет на жертвите от холокоста. Освен това всяка година Русия представя специална резолюция за борбата с героизацията на нацизма, неонациозма и другите проявления, които помагат за увеличаването на съвременните форми на дискриминация.

Не останаха изолирани от проблема даже страните в Латинска Америка. Нападки, предимно от вербален характер, имаше в Бразилия, Аржентина, Венецуела и Мексико. От друга страна Арабският свят, по разбираеми причини, не удиви международната общност със своя антисемитизъм.

Известия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари