X
 
 

BILD: Как голямата коалиция в Берлин хитрува за газопровода на Путин?

4344 2
photo of BILD: Как голямата коалиция в Берлин хитрува за газопровода на Путин?
Снимка: Getty images/Guliver
Какво друго би могло да направи федералното правителство в Берлин, за да реализира престижния проект на Владимир Путин за газопровода „Северен поток 2" според желанията на руския газов гигант „Газпром"? Според информация на германския вестник BILD, цитирана от агенция "Фокус", партиите от голямата коалиция (ХДС ХДС и ГСПД) са формулирали поправка в закона, която може да отмени затегнатата Газова директива на Европейския съюз за тръбопроводи на трети страни, или поне в случая със „Северен поток 2“.

От редакцията припомнят, че преработената директива на ЕС предвижда пълно отделяне на операторите на тръбопроводите и доставчици на природен газ. В резултат „Газпром“ вече няма право да е собственик на газопровода. Това прави функционирането на „Северен поток 2“ по руските условия почти невъзможно. Изключения са възможни само за тръбопроводи, които - съгласно директивата на ЕС, са завършени „преди 23 май 2019 г.“.

Путин: "Турски поток" готов в България и Сърбия догодина

Работата по Турски поток в България и Сърбия ще завърши през 2020 г. Това заяви руският президент Владимир Путин в Будапеща, предаде ТА...

„Северен поток 2" се очаква да бъде завършен в началото на 2020 г., като по този начин попада изцяло под разпоредбите на Газовата дитектира. И вече има оплаквания от ситуацията. Изпратено е писмо с основна критика към конкретната дата - 23 май 2019 г.

На помощ на руснаците се притича Берлин – управляващата голяма коалиция се стреми да смекчи разпоредбите на Брюксел и прилагането им на територията на Германия чрез промени в законодателството. Такива са внесени през септември, а конкретно от фракциите на коалицията в Бундестага – на 5 ноември. Но между двете предложения има съществени различия.

Докато законопроектът на федералното правителство от месец септември все още отговаря на ясните условия на ЕС за изключение, в случай че газопроводът е завършен преди 23 май 2019 г., то в поправката от вторник този пасаж „деликатно“ е премахнат. По всяка вероятност последният вариант се харесва в „Газпром“.

Като оправдание за промяната коалиционните партии посочват, че директивата на ЕС „привилегирова съществуващите инвестиции. (...) На този фон… трябва да се вземат предвид всички обстоятелства по случая".

Bloomberg: САЩ се колебаха твърде дълго за "Северен поток 2"

САЩ заплашиха да наложат санкции срещу проекта за „Северен поток 2". Но моментът е пропуснат: Дания отмени ветото за руския газоп...

От промените следва, че не датата на въвеждане в експлоатация на „Северен поток 2“ през 2020 г., а „съществуващите инвестиции“ - включително два милиарда евро от германски компании - са решаващи за определянето на това дали „Северен поток 2“ ще попадне, или не под разпоредбите на Газовата директива.

Но това би било явно нарушение на законодателството на ЕС, което в Брюксел би било оценено като „неприемливо“ според BILD.

Съгласно преработената Газова директива (член 36), ЕК има възможност да разгледа и, ако е необходимо, да отхвърли дерогация, поискана от национален регулаторен орган. Например, това би се случило, ако ЕК и държава членка тълкуват по различен начин крайната дата на завършване на тръбопровода.

Голямата коалиция хитрува не само в ЕК и ЕП, но и в Бундестага. След внасянето на законопроекта от 23 септември федералното правителство поиска от опозиционните партии да се откажат от дългото му обмисляне. Причината е, че законът трябва да бъде приет незабавно и без поправки. В допълнение на опозицията бе обещано проектът да бъде обсъден в Комисията по икономически и енергийни въпроси на заседанията от 21 до 25 октомври, почти две седмици преди насрочения вот в Бундестага. Но впоследствие голямата коалиция отказа дебата, въпреки че той бе включен в дневния ред. Едва 48 часа преди гласуването управляващите партии внесоха корекции в законопроекта, като по този начин оставиха опозицията напълно неподготвена. Предстои тази седмица да бъде проведено гласуване в Бундестага.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • На никой не Му пука, че УкраЙна ще опита да спре транспортирането на газта след 31.12.2019 г. 2 На никой не Му пука, че УкраЙна ще опита да спре транспортирането на газта след 31.12.2019 г. преди 2 седмици Профил на трол?
    Германия гледа при спорни обстоятелства да поставя бизнеса (все пак живеем все още в капитализъм) над срамната и оакана политика. Целта каква е? Русия да бъде срината, както някога СССР. Опитаха с ниския петрол и блокиране на парични операции - не стана. Остава другото - руснаците да инвестират милиарди в Нещо, и след това със новосъздадени закони, То да не носи печалби. Затова и ФАЩ си мълчат по виж още ›› въпроса за СП2 - чакат. И когато Русия е вложила максимални средства - проектът да бъде пре@б@н. На никой не Му пука, че Украна ще опита да спре транспортирането на газта след 31.12.2019 г.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Румен плужека изпълзя от Скрина и "срина" България ! Ама къде ВИПаджия от Джурналята да проумее българските национални интереси - това е то фекалната „журналистика“ !