X
 
 

Близо 1/3 от тийнейджърите по света преживяват тормоз

716 1
photo of Близо 1/3 от тийнейджърите по света преживяват тормоз
Снимка: Thinkstock
Близо една трета от тийнейджърите по света напоследък преживяват тормоз, сочат данни, публикувани за пръв път от Института за статистика на UNESCO.

Новите данни показват, че тормозът засяга децата навсякъде, във всички региони и държави с различни нива на доходи. Те са събрани от проучвания в училище, които проследяват физическото и емоционалното здраве на младежите. Проучването на Глобалното училищно здраве (GSHS) се фокусира върху деца на възраст от 13 до 17 години в региони с ниски доходи. Също така поведението на децата в училищна възраст (HBSC) се насочва към млади хора на възраст от 11 до 15 години в 42 страни, главно в Европа и Северна Америка. Тормозът се отнася до насилие между връстници / ученици, което се характеризира като "умишлено и агресивно поведение, което се случва многократно, когато има реален или възприеман дисбаланс на силата".

Повишават ли енергийните напитки агресията сред децата?

Една енергийна напитка се равнява на 7 кафета, изпити едно след друго. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Теменуж...

“Данните са ключът към промяната ", каза Силвия Монтя, директор на UIS. "Те могат да разкрият кой е засегнат от тормоза и да посочат пътя към по-добро програмиране както от националните правителства, така и от международни и неправителствени организации. С течение на времето, тенденциите могат да посочат дали намесата работи. В крайна сметка колкото повече знания имаме, толкова повече сме способни да канализираме ресурсите на децата, които се нуждаят най-много от помощта."

Глобално момчетата са малко по-изложени на риск от тормоз в училищата, отколкото момичетата. Данните, които не включват сексуални или други форми на насилие, основано на пола, показват, че повече от 32% от момчетата преживяват тормоз в училище, в сравнение с 28% от момичетата, допълва БГНЕС.

Въпреки това, когато се разглеждат десетте страни, в които децата съобщават за най-високи случаи на тормоз, усреднените резултати разказват малко по-различна история. В тези 10 държави 65% от момичетата и 62% от момчетата съобщават за тормоз, което показва, че там, където тормозът е най-широко разпространен, момичетата са по-широко засегнати.

Социално-икономическият и имигрантският статус също играят роля при тормоза, сочат данните за децата от Европа и Северна Америка. В тези региони социално-икономическият статус, базиран на богатството, заетостта и образованието на родителите, е най-вероятният фактор, предричащ тормоз: двама от петима бедни младежи са негативно засегнати. За сравнение при тийндейджърите от богати семейства негативната статистика сочи, че засегнатите са една четвърт..

Нов скандал с българи в Рио - този път за тормоз

Чистачка в Олимпийското село се оплака от тормоз и агресия от страна на български спортисти, които участват на Игрите, съобщи БНТ. Жена...

И накрая, въз основа на данните от HBSC, децата имигранти са по-уязвими да бъдат тормозени, отколкото техните връстници, родени в съответната страна. Тъй като миграцията по света достига нови върхове, си струва да се попита дали тормозът ще усложни още повече способността на тази уязвима група да се учи.

UNESCO ще огласи кратък доклад на 8 октомври 2018 г., в който се разглеждат по-задълбочено редица международни източници на данни за тормоз и други форми на насилие в училище и се разкриват тенденции.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    И какво е това "тийнейджър" (много българи трудно ще го напишат и произнесат). Пришълци от САЩ, Англия... ли са? Имат ли нещо общо с нашите юноши или ще ги прекръствате? Изобщо, има ли по тези медии грамотни редактори?!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално