Борислав Боев: В Афганистан сега се случва точно обратното на държавността

2761
Борислав Боев: В Афганистан сега се случва точно обратното на държавността
Снимка: Личен архив във Фейсбук

"Случващото се в Афганистан и повторното завладяване на държавата от талибаните, за пореден път потвърждават тезата, че в този регион на света, е по-добре да има някаква форма на държавност, била тя и авторитарна, отколкото разпарчатосването на територията на стотици племенно-феодализирани въоръжени анклави", пише анализаторът Борислав Боев във Фейсбук.

"Най-свежия пример е Сирия, която при авторитарното управление на Башар ал-Асад, имаше и продължава да има изградена институционалност (друг е въпроса колко ефективна е тя). Освен това, изключително важно за този регион, с оглед съжителството на много етноси и религии, е гарантирането на базовите им права и участие в обществения живот. Или така нареченото „светско“.

Дахер Ламот: Никога не имало талибани, американците създадоха такива и ги вкараха в Афганистан

"През последните дни много хора ме тагнаха в коментари и постове, като много често виждам да не се знае кои са талибаните. Талибани, у...

Много лесно можем да си обясним защо при Асад живее над 80% от населението на Сирия, и мнозинството християни са на негова страна - а не на главорезите „освободители“, които дълго време бяха брандирани като бунтовници за свобода от официози като CNN, MSNBC и BBC.

В Афганистан сега се случва точно обратното на държавността - зад бутафорните институции ще прозира религиозен шариат, средновековие, липса на елементарни базови човешки права и общоприети норми на цивилизовано поведение.

Една такава квази-държавна структура изобщо няма да има международна легитимация, което обрича населението там на бедност, мизерия и нищета - просто защото няма с кого да се търгува, да се сключват договори и да има движение на стоки и капитали.

Много по-лесно е да преговаряш с авторитарен лидер, който на всичкото отгоре е западник (западен възпитаник), знае английски, има зад себе си някаква изградена институционалност и структури, а това е водещо за сигурността на инвестициите именно в този нестабилен регион.

Талибаните са подкупвали военни да предадат оръжието си

Движение "Талибан“ е подкупвало през 2020 г. афганистански чиновници и военнослужещи да предадат оръжието си или да се предадат, ...

Така може да си обясним защо преди войната в Сирия, правителството на Башар ал-Асад имаше стабилни партньорства с редица западни компании в енергийния сектор като френската Total и британската Shell. Ако днес, те трябва да избират за партньорство, повярвайте, няма да насочат погледа си към някакви разбрицани анклави, в които властват 250 различни групировки.

От доста години една дузина хора в интернета говорим и анализираме точно това, най-вече по отношение на Сирия и региона. Обвинявали са ни за какви ли не - асадисти, руски подлоги, мекерета и т.н., но в крайна сметка излезе, че сме били малко по-близо до истината, даже доста по-близо, отколкото другите фенове на хаоса, разрухата и политиката на „смяна на режима“. А тя не води до нищо добро - примери бол. Либия, Ирак, Афганистан, опитите в Сирия (които удариха на камък) и прочее.."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари