Deutsche Welle: Сексуалните извращения в Католическата църква в Полша

7877
Deutsche Welle: Сексуалните извращения в Католическата църква в Полша
Снимка: Getty Images/Guliver

Почти никой още не го е гледал. Но още отсега филмът "Клир" разгаря силно страстите в полското общество заради една тема-табу доскоро: сексуалните извращения в Католическата църква в Полша.

Още много преди да излезе на екран, филмът беше окачествен като "спорен". Отскоро "Клир" се върти в полските киносалони при огромен интерес. На някои места има по 20 прожекции на ден. Консервативните полски общини пък изобщо не желаят този филм в местните киносалони.

Католическата църква на Австралия няма да наруши тайната на изповед за педофилите

Католическата църква на Австралия няма да нарушава тайната на изповедта дори в интерес на борбата със сексуалното насилие над деца. Тов...

Режисьорът Войчех Смарзовски едва ли си е представял по-добра реклама. Билетите се разпродават като топъл хляб. Който успее да се снабди с билет, се радва и на по-лошите места в киносалона. Защото във филма става дума за една от най-горещо дискутираните теми в Полша - отношението на духовниците към парите, властта и сексуалността. Филмът повдига и темата за педофилията. Много хора искат да участват в дебата, защото той се води в една страна, където почти половината от населението ходи редовно на черква и над 90 процента от населението са католици.

Първите реакции са разнопосочни. Католическият журналистически съюз смята филма за "антикатолически" и "антиполски". Един от коментаторите на либерално-католическото списание "Wiez" окачестви филма като "повърхностен" и "пълен с клишета". Много други зрители обаче смятат, че филмът нарушава едно табу и може най-сетне да доведе до дълго чаканото преосмисляне на миналото.

Малък хотел за момчета

"Без журналистите и хората от киното темата за педофилията щеше да бъде изцяло премълчана", казва Пьотр Крисяк, който през 2017 година публикува книгата си "Островът на слепците". Той е пътувал шест пъти до Доминиканската република във връзка с журналистическото си разследване. Там се запознава с полския пастор Войчех Г. - симпатичен, закръглен човек, който го приема радушно и му разказва за своя живот на Карибите. Крисяк издирва поляци, които живеят на острова и му прави му впечатление, че пасторът е създал в къщата си малък хотел за момчета. "Там имаше и интернат за момичета. И аз нямаше да обърна внимание на фактите, ако Войчех Г. не беше споменал следното: "Аз не ходя при момичетата, знаеш защо, нали?"

От над четири години Войчех Г. е в затвора. Той е извършвал сексуални извращения с много момчета. Пьотр Крисяк е разговарял с две от жертвите му. "Също и в Макри, близо до Варшава, той е издевателствал с момчета. Никой обаче не вярва на жертвите. Нали става дума за един пастор, едно доверено лице", споделя авторът.

12 години затвор за майка, изнасилвала сина си в Германия

Тежък съдебен процес бе решен в Германия. Германка и партньорът й бяха осъдени за изнасилване на малкия син на жената и за продажбата в...

Книгата му не става бестселър, но въпреки това Крисяк решава да отделя по една злота от всеки продаден екземпляр за жертвите на Войчех Г. Нито едно от момчетата досега не е получило нищо. Пасторът лежи в затвора и няма пари, а неговият орден не се чувства длъжен никому. Нали е бил осъден един пастор, а не целият орден.

Капка по капка...

В Полша няма официални данни за сексуалните посегателства в Католическата църква. Според полските медии, от 2002 до 2012 година в Полша са били осъдени 27 католически свещеници. Фондацията "Не се бойте" обаче говори за значително по-голям брой осъдени пастори. Понастоящем фондацията помага на 300 души, които са станали жертва на сексуални посегателства от страна на духовници.

В началото беше трудно да намерим психолози, защото в играта бяха пастори, казва сътрудникът на фондацията Марек Липински. "Досега нито една жертва на сексуални посегателства не е била обезщетена. Знаем за един случай, в който е постигнато споразумение и на жертвата са били платени пари, но изключително в рамките на "християнската доброта", а не защото извършителят е причинил мъки и болки на жертвата", споделя Липински. Нещата обаче постепенно се променят - преди няколко дни полски съд осъди за първи път цял орден, а не отделен пастор, да заплати обезщетение в размер на 250 000 евро, допълва БГНЕС.

Темата за педофилията вълнува силно полската общественост. В публикувана тази седмица анкета, една пета от участниците заявяват, че педофилията е проблем в Католическата църква. Почти три четвърти от анкетираните настояват за пълна прозрачност при разследванията. Режисьорът Войчех Смарзовски обаче не вярва, че църквата сама ще отговори на обвиненията. "Примерите от Европа показват, че без натиск от страна държавата и светски комисии, църквата няма да обезщети жертвите", казва режисьорът.

Турция ще обсъди проектозакон за по-тежки присъди за педофилия

Турското правителство предложи проектозакон, с който да налага по тежки присъди на осъдени за сексуално насилие над деца. Според новия ...

Смарзовски се надява да заснеме филм и по книгата на Крисяк. За нея той беше написал, че "капка по капка камък пробива". Крисяк обаче отива още по-далеч. "Филмът на Смарзовски не е капка. Той е клин, който ще раздроби камъка."

"Още сме в началото"

Възможно е авторът на книгата да има право. Наскоро Полската епископална конференция обяви, че ще публикува доклад за разследванията. Още през ноември църквата ще публикува цифри за мащабите на сексуалните извращения и иска да въведе превантивни програми във всички енории.

"Ако се сравняваме с другите държави, трябва да призная, че Полша все още е в самото начало. Като гледам колко много беше постигнато в Германия, знам, че ни чака още много дълъг път", казва редакторът на католическия седмичник "Tygodnik Powszechny" Артур Спорняк и добавя: "Аз съм предпазлив оптимист".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com