Die Welt: Защо НАТО се страхува от ракетата 9M729

15732
Die Welt: Защо НАТО се страхува от ракетата 9M729
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ разказват за тази опасност трезво, с числа и букви. 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО е ракетата, с която Русия нарушава Договора за ликвидирането на ракети със среден и малък обсег (ДЛРСМО). Москва отрича обвинението. Това е спор, в който експертите показват противоречия и несъответтсвия на текста на договора и оръжейния арсенал с техническите възможности.

Сключеният през 1987 година между САЩ и Русия ДЛРСМО регулира разоръжаването и унищожаването на ядрените оръжия с малък и среден обсега, т.е. от 500 до 5 500 км, припомня германското издание Die Welt.

ЕС и НАТО поздравиха Македония за промяната на името

Ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан са първите поздравили Македония сл...

Заедно с това договорът засяга само наземно базираното оръжие, а не снарядите, които се пускат от самолети или кораби и подводници. Затова в договора, в продължение на десетилетия имаше вратичка, отбелязват експертите.

В края на ноември ръководителят на Националното разузнаване на САЩ Даниел Коутс заяви, че в отрасъла отдавна не е тайна, че от средата на 2000-те години  Русия разработва ново наземно оръжие, което може да се снабди с ядрена бойна глава. Коутс говореше за наземна система. 9М729 се разработва от руското конструкторско бюро "Новатор". Т.е. става въпрос за ракета в традиционния смисъл. При това Коутс говореше за система "Искандер".

Интересното е, че експертите разбират под "Искандер" не само ракета, но и цяла система от тежко четириосно транспортно средство и стартова установка, а така също и въоръжение. Това може да бъде или ракета с малък обсег SS-26, или съответстваща на договора за спомагателно въоръжение, крилата ракета с малък обсег с обозначение 9M728 (SSC-7). Това управляемо оръжие е с дължина от 7 до 8 метра и диаметър от 1,5 м. Основните претенции се свеждат до това, че Москва е разработила много по-мощна крилата ракета, именно модел 9M729, която може така също да се пуска със система "Искандер".

Военният експерт, ръководител на компанията ST Analytics и преподавател във военния университет в Мюнхен Маркус Шилер, отбелязва, че от техническа гледна точка няма да е неочаквано, ако ракетата 9М729 се окаже с далечен обсег и така да бъде нарушен договора. "От гледната ми точка на технически специалист, договорът е формулиран много неточно и неудачно."

Петков: България е подложена на натиск от НАТО, нужна е наша реакция на въоръжаването на Косово

Искам да декларирам готовността на ПП АБВ да започне подписка за иницииране на референдум против разгръщане на допълнителен военен конт...

Така, руснаци твърдят, че ракетите им "Искандер" (SS26) са с обсег едва 480 км, т.е. съответстват на изискванията на договора. Според Шилер обаче, ако се намали полезното натоварване ракетата ще има обсег над 500 км.

Според експерта новата ракета се пуска от транспортно-пускова установка с помощта на двигател на твърдо гориво. За полета й към целта се използва двуконтурен турбореактивен двигател, като тези в самолетите. За разлика от балистичните ракети, тя не се вдига високо в небето, а вероятно се приближава към целта на ниска висота, може би под 100 м.

При скорост от 1000 км/ч за ракета за преодоляване на големи разстояния ще е нужно много повече време, отколкото при балистичните ракети. "Те могат да достигат цели на разстояние до 5000 км за четвърт час. Но нивото на заплаха при балистичните ракети е много по-голямо", казва още Шилер. Всъщност балистичната ракета с далечен обсег може да бъде преобразувана в ракета със среден обсег.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари