X
 
 

Доклад посочва десетте държави с екстремна цензура върху медиите

3235 0
Доклад посочва десетте държави с екстремна цензура върху медиите
Снимка: iStock/Guliver
Еритрея е държавата с най-силна цензура върху медиите в света, гласи доклад на американския Комитет за защита на журналистите, изследващ свободата на медиите.

В него са изброени девет други държави, в които се наблюдава цензура върху средствата за масова информация, като Северна Корея, Китай и Саудитска Арабия.

Свободата на медиите в низходяща спирала по целия свят

Свободата на медиите намалява по целия свят, като демократичните правителства се присъединяват към авторитарните режими в стремежа си д...

Докладът обхваща 10 държави, чиито правителства упражняват строг контрол върху медиите. В групата попадат Екваториална Гвинея, Беларус и Куба, съобщава АФП.

При трите най-тежки режима – в Еритрея, Северна Корея и Туркменистан, медиите „служат като рупор на държавата, а всяка независима журналистика се води от изгнание”, пише в доклада.

Други страни в списъка на 10-те най-лоши за медиите режими „използват комбинация от тактики като тормоз и произволно задържане, както и сложно наблюдение и целенасочено хакване, за да заглушат независимата преса”.

Саудитска Арабия, Китай, Виетнам и Иран бяха посочени като пример за държави в които върху журналистите и техните семейства се упражнява тормоз. В същото време в тези страни се практикува дигитален мониторинг и цензура на интернет и социалните медии.

Класирането е направено на базата на различни фактори, включително ограничения за частни или независими медии, закони за престъпна клевета, ограничения за разпространение на фалшиви новини, блокиране на уебсайтове, наблюдение на журналистите от властите, лицензионни изисквания за медии, и целенасочено хакване или тролинг.

Нов закон за медиите може да пази управляващите от бъдещи гейтове

В разгара на "Апартаментгейт", който тръгна от журналистически разследвания, управляващите обявиха, че пишат нов медиен закон, който да...

Според доклада, интернет би трябвало да остави цензурата в миналото, но това не се е случило.

Припомняме, че България се намира на 111 място в света в годишния индекс за свободата на медиите, публикуван от "Репортери без граници".Мястото на страната не се променя спрямо 2018 година и остава най-ниското в ЕС и региона.

Много от най-цензурираните държави в света са силно окабелени, с активни онлайн общности. Техните правителства съчетават бруталността в стар стил с нови технологии, закупени по-често от западни компании, за да задушат несъгласните и да контролират медиите

В други страни, включително опустошени от войни като Сирия, Йемен и Сомалия, условията на медийната среда са „изключително трудни, но не е задължително да се дължат единствено на правителствената цензура”.

Докладът определя Еритрея като държава, запазила легален монопол върху алтернативните източници на информация като интернет или сателитни излъчвания на радиостанции в изгнание, които са ограничени чрез контролирани от правителството интернет услуги.

Американски доклад отново сочи Пеевски за пример в завладяването на медии

В България депутатът Делян Пеевски притежава шест вестника и контролира 80% от мрежата за разпространение на печатни медии. Докато всич...

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун засили използването на блокери за радиосигнали, за да попречи на хората да споделят информация.

Според доклада, репресивната среда върху пресата в Саудитска Арабия се е „влошила рязко” при фактическото управление на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Китай разполага с най-усъвършенствания апарат за цензура, смятат наблюдателите. В доклада е отбелязано, че китайските интернет потребители са блокирани от „Великата защитна стена“ и че властите контролират националните мрежи в социалните медии и извършват наблюдение върху международни журналисти.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители