Доналд Тръмп: История на загуба и победа

4740
Доналд Тръмп: История на загуба и победа
Снимка: Getty Images/Guliver

Настоящият президент на Съединените щати Доналд Тръмп дълго преди да влезе в политиката е познат като много успешен бизнесмен. За него се твърди, че излиза победител, независимо че всички около него му предвещават провал. И независимо дали ни харесва или не, той успява да попадне в центъра на вниманието, където и да се появи, пише БГНЕС.

Четиридесет и петият президент на САЩ Доналд Джон Тръмп е роден 14 юни 1946 г. в Куинс, Ню Йорк, като четвъртото от петте деца на Фред Тръмп – богат строителен предприемач, чието бизнес седалище е в Ню Йорк.

Родителите на Доналд Тръмп идват от Европа. Баща му е от с германски произход, а майка му е шотландски имигрант.

Тръмп е силно повлиян от баща си в желанието си да направи успешна кариера в областта на недвижимите имоти. След като завършва бизнес-училището „Уортън” към университета в Пенсилвания през 1968 г., се присъединява към компанията на баща си „Тръмп Органайзейшън“.

През 1974 г. оглавява компанията и започва осъществяването на големи проекти. Той основава „Тръмп Ентъртеймънт Ризортс“ – организация, която е построила и ръководи многобройни казина и хотели в целия свят.

Опита си в бизнеса Тръмп описва в първата си книга „Изкуството на преговорите”, която излиза през 1987 г. и се превръща в бестселър. Смята се, че през 1989 г. състоянието му възлиза на 1,5 млрд. долара.

Началото на 90-те години не бяха добри за бизнеса на Тръмп. Поради икономическата криза и срива на пазара на недвижими имоти той натрупа дългове и няколко от казината му фалираха. През 1995 г. отчете огромни загуби.

Тръмп обаче успя да изплува с нов бизнес модел - продажба на лицензи и използване на търговската марка. По този начин продължи да разширява своята бизнес империя и да купува недвижими имоти.

Опитът му в телевизията също е успешен - през 2004 г., стартира предаването „Стажантът“, в което участниците се състезаваха за ръководни постове в неговите компании. Програмата имаше висок рейтинг и се смята, че печалбите от един епизод са възлизали на 1 млн. долара.

Тръмп притежаваше няколко лиценза за конкурси за красота като „Miss Universe” и „Miss USA”, както и модна агенция.

В края на 90-те години погледът на Доналд Тръмп се насочва към политиката. През октомври 1999 г. обявява намерението си да се кандидатира за президент от Реформистката партия, но няколко месеца по-късно се отказва. През септември 2010 г. Тръмп обяви, че обмисля сериозно възможността да се кандидатира за президент на САЩ през 2012 г.

На 16 юни 2015 г. Доналд Тръмп обявява, че се включва в борбата на предстоящите през 2016 г. избори за президент. След предварителните избори е избран за кандидат на Републиканската партия, а негов съперник за поста е Хилъри Клинтън. Лозунгът на кампанията му беше „Нека отново направим Америка велика“. Той често беше изписван на бейзболната шапка, която носеше по време на своите митинги, докато говореше срещу политическите си опоненти, нелегалната миграция и правителствените лобисти.

Тръмп обеща по-ниски данъци, нови търговски споразумения и създаване на милиони работни места за американските работници. Стилът му беше необичаен и медиите съобщаваха за неговите възгледи, наричайки ги противоречиви.

Байдън обещава маски и нарече Тръмп слабак, той му отвърна с приказки за комунизъм

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън заяви, че ако спечели изборите, ще въведе общонационално изискване...

На президентските избори на 8 ноември 2016 г. Тръмп печели победата с 306 гласа (56,88 %), като си осигурява повече делегати в избирателната колегия, въпреки че получава по-малко гласове като абсолютен брой от Клинтън.

През 2016 г. е обявен от списание „Тайм” за „Личност на годината“.

Тръмп е най-възрастният от избраните за първи път президенти на САЩ – на 70 години. Официално той е и най-богатият човек, заемал поста държавен глава на Съединените щати.

Доналд Тръмп е единственият американски президент, който не е заемал никакъв държавен или военен пост преди влизането си в Белия дом.

В края на 2019 г. Financial Times включва Тръмп в списъка си с 50 души, които са „определили облика на десетилетието“.

Тръмп срещу Байдън: Съединените щати избират президент днес, 3 ноември

В Съединените щати гласуват днес за президент и Конгрес. Общо 230 милиона американци имат право да изберат дали републиканецът Доналд Т...

Личният живот на Доналд Тръмп също не е лишен от медийно внимание.

В момента президентът е женен за бившия словенски модел Мелания Тръмп. На пищната сватбена церемония през 2005 г. присъстват много знаменитости, сред които бившият президент Бил Клинтън със съпругата си Хилъри.

През 1977 г. Тръмп се жени за първата си съпруга Ивана - нюйоркски модел, назначена впоследствие за вицепрезидент, отговарящ за дизайна в компанията „Тръмп”. Двойката има три деца заедно: Доналд Тръмп-младши, Иванка и Ерик. През 1992 г. семейството се развежда, като бракоразводният процес е отразен подробно от медиите.

През 1993 г. Тръмп се жени за втората си съпруга актрисата Марла Мейпълс, от която има дъщеря Тифани. През 1997 г. следва нов развод, а според предбрачното споразумение Мейпълс получи обезщетение в размер на 2 млн. долара.

По време на кандидат-президентската си кампания тази година Доналд Тръмп продължи курса, към който се придържаше и през 2016 г. и който му спечели симпатиите на средната класа в Съединените щати. Той отхвърли ролята на транснационалните корпорации и заложи на традиционните ценности, на засилването на производството, откриването на нови работни места и борба с нелегалната миграция.

Байдън:Тръмп да си събира багажа

На Съединените щати им стига толкова хаосът от президентството на Доналд Тръмп, заяви претендентът от Демократическата партия Джо Байдъ...

Във външнополитически план се очаква Тръмп да продължи твърдия си курс както по отношение на Иран и Китай, така и във връзка със сътрудничеството в различни международни организации. Според едни анализатори това може да доведе до изолация на Съединените щати и зараждане на нов период на „студена война”, докато други смятат, че по този начин Вашингтон ще си осигури възможността по-активно да защитава своите национални интереси, без непременно да се съобразява с позициите на свои съюзни държави или на международни организации, в които членува.

Като голям външнополитически успех безспорно може да се отчете приноса за нормализирането на отношенията между Израел и някои държави от Персийския залив. Администрацията на Тръмп е ангажирана сериозно и с посредническа роля при урегулирането на отношенията между Сърбия и Косово.

Досега в предизборната кампания на Тръмп около 101 милиардери и техните съпрузи са дарили 25,8 милиона долара, като най-голямото дарение от 1,2 млн. долара е от Шелдън и Мириам Аделсън, чийто източник на богатство е от казина.

Политически анализатори прогнозират, че въпреки сондажите, според които Тръмп изостава от съперника си Джо Байдън, колебаещите се щати вероятно отново ще изиграят решаваща роля при формирането на окончателните резултати. Вероятно затова ще помогне нестандартният стил на поведение на сегашния стопанин на Белия дом, който твърди: „Ако се появят съмнения, просто вярвайте в себе си и приемете, че задължително ще успеете. Никой друг няма да го направи за вас“.

"Сянката на Тръмп" Майк Пенс – християнин, консерватор и републиканец

Доналд Тръмп възнамерява да прекара нощта след изборите в Белия дом

След края на изборния ден утре в САЩ президентът Доналд Тръмп ще остане в Белия дом в следизборната нощ заедно с администрацията си, съ...

Кандидатът за вицепрезидент на Републиканската партия е Майкъл Ричард Пенс. Той е роден 7 юни 1959 г. в Кълъмбъс, Индиана и е настоящият вицепрезидент на Съединените щати.

Бивш губернатор на щата Индиана. Периодът му като губернатор може да се запомни със защитата на традиционните семейни ценности. Той се обяви против абортите, еднополовите бракове и настаняването на сирийски бежанци в неговия щат. През периода 2001 – 2013 г. е член на Камарата на представителите. Член на Републиканската партия.

Майк Пенс е роден в католическо ирландско семейство, но по-късно става протестант. Определя себе си като християнин, консерватор и републиканец и като католик и евангелист едновременно.

Пенс е адвокат по образование и бивш радиоводещ. Той добре познава тайните на Вашингтон, където е ценен от републиканците. Твърди се, че е уважаван от всички религиозни групи и се очаква да привлече подкрепата на протестантите в страната.

Според Тръмп, Пенс е „непоклатим като скала”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари