Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

5507
Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Дори по-модернизираните варианти на M1 Abrams (Ейбрамс) може да не са много полезни в една бъдеща война. Светът видя по бойните полета на Украйна безпилотни самолети и други противотанкови системи - които обикновено струват твърде малка част от цената на съвременния основен боен танк – а са способни да унищожават танкове почти без проблеми, пише National Interest в свой материал по темата.

Операция "Пустинна буря", мисията на съюзническите сили за освобождаване на малката нация производител на петрол Кувейт от лапите на иракския диктатор Саддам Хюсеин, започна на 27 февруари 1991 г. и продължи само 100 часа. Опасявайки се от виетнамизация на войната в пустинята, администрацията на Джордж Х. У. Буш беше изключително щастлива от ефективността, с която американската армия препускаше през пустинята, смазвайки тогавашната четвърта по численост армия в света.

Все пак иракчаните не бяха без собствени елитни сили. Печално известната и калена в битки Иракска републиканска гвардия с техните съветски танкове беше решила да хване американците неподготвени. Те обаче не си даваха сметка, че американците са въоръжени с най-смъртоносната машина за убиване, която някога е излизала на бойно поле: танкът M1A1 Abrams. Още: Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Историята

Беше подготвена сцената за една от най-големите танкови битки на 20-ти век. Всъщност тя е „последната танкова битка“ на века. До неотдавнашното избухване на военни действия между Русия и Украйна много военни теоретици предполагаха, че това може да е била последната танкова битка в историята.

Известен в историята като „Битката при 73 Easting“, странно нареченият конфликт спечели името си от идентификатора на бойните карти на коалиционните сили. Удивителните 200-300 коалиционни бронирани средства от различни видове бяха събрани там заедно с 4000 пехотинци. От другата страна на бойните линии имаше приблизително 300-400 бронирани иракски танка и 2500-3000 пехотинци.

Водените от Америка коалиционни сили напълно смазаха иракчаните. В много случаи те дори не са виждали идването на янките. И това беше изключително заради следващото поколение танкове Abrams, с които американците влязоха в битката. Всъщност някои спекулират, че цялата американска групировка, разгърната да се бие с Ирак, е била леко дооборудвана сила. Още: Украйна загуби първи танк "Ейбрамс", тръби Соловьов (ВИДЕО и СНИМКИ)

Поражението на Ирак през 1991 г. беше сигнал за събуждане за световните сили, особено за Китай, който започна да формулира своята нетрадиционна военна стратегия. Те не можеха да разчитат на оръжия и системи от съветската ера, за да се конкурират с американците.

През 1991 г. американците показаха на света, че са светлинни години пред Съветите. Танкът Abrams беше един от ключовите примери за това колко напреднали са американците в сравнение с техните врагове. Произведените от Русия основни бойни танкове Т-55 и Т-72, които иракчаните използваха във войната, просто не отговаряха на скоростта, огневата мощ, бойния радиус и превъзходното обучение на американските танкови екипажи през 1991 г.

Иракчаните загубиха над 160 танка. Американците не загубиха нито един. Иракчаните бяха напълно смазани от американските танкове. Това е така, защото Abrams бяха бойни машини от следващо поколение. Още: Предупреждение към Украйна за танковете "Ейбрамс": Задължително се прави едно нещо

Танковете Abrams

Танковете Abrams успяваха да унищожат иракските танкове от много по-големи разстояния, отколкото съветските иракски танкове можеха да доближат американците. Мощното 120 mm гладкоцевно оръдие, което се намира на купола на танковете Abrams, може да стреля с различни снаряди. Нещо повече, американските танкови екипажи можеха да се бият и през нощта, благодарение на очилата за нощно виждане.

„Пустинна” буря също е наричана първата „космическа война“ на Америка поради широкото използване на ранните сателити от глобалната система за позициониране (GPS) за насочване на американските механизирани части в безликите пустини. 

Иракчаните наистина не можеха да се мерят с американците.

През годините са създадени множество варианти на танковете Abrams. Той остава основният боен танк на американската армия. По-стари версии в момента се разполагат в Украйна, където украинските сили се опитват да ги използват срещу своите руски противници. За съжаление на украинците, версиите, които получават от Америка, са по-стари и се нуждаят от модернизиране, пише National Interest.

Къде трябва да се инвестира?

Дори по-модернизираните варианти на M1 Abrams може да не са много полезни в бъдеща война. Не и когато светът видя в полетата на Украйна безпилотни самолети и други противотанкови системи - които обикновено струват малка част от един модерен съвременен танк – да могат да унищожават танкове почти необезпокоявани. Още: Танкове "Ейбрамс" за милиарди: Апетитна сделка в полза на САЩ

Трябва да се направи разумна инвестиция не в повече танкове, а в танкове, които могат да предложат защита срещу дронове. Вероятно дори танкове, оборудвани със собствени възможности за дронове, които да служат като умножители на тяхната жизнена сила в боя.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари