ДВ: 5 години след опита за преврат Ердоган достигна хоризонта на събитията

2694
 ДВ: 5 години след опита за преврат Ердоган достигна хоризонта на събитията
Снимка: Getty Images/Guliver

Изминаха пет години, откакто Реджеп Тайип Ердоган успя да преодолее опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 г. - уж организиран от стария му приятел, ексцентричния духовник в изгнание, Фетхулах Гюлен. Това пише в анализ за Дойче веле Бану Гювен.

Съгласно двугодишен закон за извънредни ситуации Ердоган използва всички средства, с които разполага, за да премахне потенциалните препятствия пред хватката си във властта.

И все пак в този момент Ердоган е по-притеснен от всякога от загуба на власт. Последните социологически проучвания сочат, че той не би могъл да спечели, ако днес се проведе президентска надпревара. Зад тази загуба на подкрепа се крият някои упорити грешки, които той продължава да прави през последните пет години - вид грешки, които се правят от тирани.

Той беше твърде жесток

След опита за преврат, при управление в извънредна ситуация, Ердоган започна най-широката чистка в турската политическа история.

Десетки хиляди хора - военни служители, съдии, прокурори, бюрократи, учени - бяха изгонени от работата си без причина и заменени от неопитни лоялисти на партията. Журналисти, автори и членове на гражданското общество бяха изпратени в затвора без никаква перспектива за освобождаване. Политиците, включително неговите съперници, вече бяха затворени.

През тези пет години Ердоган нарече всеки, който се изправи на пътя му, терористи или чуждестранни агенти. Изтезанията и малтретирането в полицейския арест станаха обичайни неща.

Той също така използва възможността на управление при извънредни обстоятелства, за да изключи критичните гласове и медиите, включително канала за новини, в който работех. Подобна жестокост е трудно да се пренебрегне дори от симпатизантите на режима на Ердоган.

Беше прекалено дързък

Ердоган надцени външнополитическите си правомощия - и цяла Турция се оказа изправена пред последствията. Какво си мислеше, като затвори американския пастор Андрю Брънсън и го обвини, че има връзки с движението на Гюлен? В замяна на освобождаването на пастора Ердоган поиска от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да екстрадира Фетхулах Гюлен, който все още се намира в Пенсилвания. Вместо това Турция получи промени в търговските тарифи и санкции. Турската лира спадна с 40% спрямо долара в рамките на няколко дни.

Турция поиска РС Македония да екстрадира 86 гюленисти

Посланикът на Турция в РС Македония Хасан Секизкьок заяви, че страната му очаква Скопие да екстрадира 86 души, заподозрени, че са члено...

Той избра грешните хора

Ердоган избра близкия си кръг от роднини, приятели или хора, които биха повторили само това, което той обичаше да чува. Така че никой не можеше да му каже за грешките му. Тези, които се осмелиха да говорят, бяха изгонени. И хората, които го заобикаляха, изградиха свои собствени мрежи от непотизъм.

Признанията на бивш мафиотски бос разкриха част от сенчестия бизнес, който се разви около режима на Ердоган, включително изнудване на бизнесмени, като просто биват заплашен с обвинение, че са гюленисти.

Продължава да трупа грешки

Ердоган замени трима директори на централната банка в рамките на две години, тъй като те не бяха напълно съгласни с паричната му политика. Въпреки че икономиката му доказа, че греши, Ердоган продължаваше да твърди, че високите лихвени проценти причиняват галопираща инфлация.

Турски журналист в изгнание нападнат пред дома си в Берлин

Турският журналист Ерк Акарер, известен с критиките си към Анкара, е бил нападнат и ранен пред дома си в Берлин, където живее в изгнани...

Назначаването на зет му Берат Албайрак за финансов министър също не беше добър ход. Албайрак ръководеше централната банка при продажбата на 128 милиарда долара, за да подкрепи турската лира, но това не можа да предотврати рязкото спадане на валутата. В крайна сметка оставката на Албайрак беше приветствана от финансовите пазари. По това време обаче беше твърде късно за съживяване на лирата.

Непоносимостта му към многообразието само нараства

Както всички тирани, реакцията на Ердоган на многообразието е гняв, насилие или отричане в най-добрия случай. Било то различно политическо мнение, прокюрдска партия, знамето на дъгата, студенти, феминистки - на неговата полиция и съдебна система многократно е било нареждано да се намеси брутално.

Веднъж Ердоган нарече неуспешния опит за преврат "дар от Бог", мислейки, че това му дава възможност да завладее напълно държавата. И все пак той е допуснал още една грешка, която неизменно допускат всички тирани.

Тираните в даден момент изглежда мислят, че са непобедими, докато не се изправят пред неизбежното: Тиранията е безчувствена, несвързана, терминална система със собствена гравитация, гарантираща унищожаването й ... като черна дупка, която се свива, докато в крайна сметка изчезне. Отношението на Ердоган след неуспешния опит за преврат ускори този процес. Изглежда, че президентът е достигнал хоризонта на събитията – точката, от която няма връщане в черната дупка на тиранията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари