Ердоган готов за болезнени реформи

2115
Ердоган готов за болезнени реформи
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да приеме болезнени реформи и обяви пълната си подкрепа зад нов икономически екип, създаден след като зет му подаде оставка, съобщи АФП.

В коментари, при които турската лира е спечелила 2,5 процента спрямо долара, Ердоган заяви пред парламента, че е готов да "направи жертви и да глътне горчиво хапче, когато е необходимо", за да съживи закъсалата икономика. Той обеща да приложи "безкомпромисни структурни реформи" и да организира международни срещи, които биха могли да върнат намаляващите преки чуждестранни инвестиции в релси.

Франция плаши Ердоган със санкции заради призивите му за агресия

Франция осъди отправяните от президента на Турция Реджеп Ердоган призиви за насилие и намекна за възможни санкции срещу Анкара, информи...

Основният банков индекс на Турция се повиши с осем процента след изказването на Ердоган. "Пазарите безспорно харесват обратния завой на Ердоган от тази сутрин", отбеляза икономистът от BlueBay Asset Management Тимъти Аш, наричайки 21-минутното обръщение на Ердоган "твърде хубаво, за да е истина".

Ердоган изненада пазарите в понеделник, като прие оставката на бившия финансов министър Берат Албайрак – за когото е омъжена голямата дъщеря на президента Есра. Албайрак беше заменен от Лютфи Елван, технократ, познат на инвеститорите, който беше приветстван от икономисти, които критикуваха категорично предишните икономически екипи на Ердоган.

Президентът назначава и бившия финансов министър Наджи Агбал за нов шеф на централната банка - избор, на който Албайрак се е съпротивлявал. Валутата на страната потъна под осем лири за долар в сряда след търговия около 8,5 миналата седмица, исторически рекорд.

Ердоган каза, че топлият прием на пазара на новия му икономически екип "показва, че сме на прав път". Икономистите приписват някои от проблемите на Турция на убеждението на Ердоган, че по-високите лихвени проценти причиняват инфлация. Миналата година Ердоган уволни шефа на централната банка, който повишава лихвите, за да подпомогне лирата и да спре инфлацията. Оттогава държавните банки изхарчиха над 100 милиарда долара, купувайки евро и долари в напразен опит да подкрепят турската валута. Годишната инфлация сега е 12 процента - повече от два пъти първоначалната цел на правителството - докато лирата олекна с една трета от стойността си в началото на годината при стария икономически екип. Ердоган повтори отказването си от по-високи ставки в сряда, отбелязвайки: "Лихвата е причината, инфлацията е резултатът."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com