Ефектът "Тръмп": САЩ предават света и съюзниците си

4451
Ефектът "Тръмп": САЩ предават света и съюзниците си
Снимка: Getty Images

Във филма "Бъч Касиди и Сънданс Кид" има една култова сцена, която е учебник за американското кино. Тогава служителите на закона преследват героите на Пол Нюман и Робърт Редфорд, а единственият изход за тях е да скочат от една скала в реката. Сънданс заявява, че няма да скочи, защото не може да плува, а Бъч го успокоява: "Вероятно така или скокът ще те убие".

Тази злополучна метафора е много подходяща за американската външна политика, пише в позиция на колумнист в Bloomberg. Докато Доналд Тръмп уверено върви към президентската номинация, естествено е да се запитаме дали Америка отново ще бъде водена от непостоянен, импулсивен и често деструктивен президент. Да се спекулира с последиците от избирането на Тръмп е като да се пита какво се случва след главоломно падане от скала.

Дълбока криза в американската външна политика няма да настъпи само ако Тръмп не спечели изборите през ноември. Това вече се случва точно сега, когато Америка не успява да предостави помощ на затруднената Украйна, която се нуждае от нея, за да оцелее: Русия плаща: Протежетата на Тръмп работят върху алтернативна военна помощ за Украйна

Изглежда никой на Капитолийския хълм не счита, че тази помощ е спешно необходима. Най-важното решение за финансиране на Украйна постоянно се отлага. Първо, имаше продължителни преговори в Сената за сделка за обединяване на средства за гранична сигурност и помощ за Украйна, които в крайна сметка не доведоха до нищо. Оглавяваната от републиканците Камара на представителите след това си взе двуседмична почивка, докато законопроектът мина в Сената - без пари за гранична политика. След това имаше нови опити да се предотврати спирането на работата на американското правителство поради изчерпване на бюджета - той още е временен, но пак удължен. Вашингтон се колебае и катастрофалните последици от такова колебание на бойното поле само се засилват.

Още: Слаба външна политика на САЩ: Помогнете на Украйна да победи сега

В края на февруари източният украински град Авдеевка падна, защото украинските войски нямаха достатъчно снаряди и боеприпаси, за да отблъснат безкрайните атаки на руската армия. Сега Москва опитва по-целеустремено да върви напред. Руските военновъздушни сили, които преди това играеха само ограничена и доста слаба роля в бойните операции, стриват на прах онези райони, където след това настъпват сухопътните им сили. Разбира се, самолетите на Владимир Путин биха били уязвими за украинската противовъздушна отбрана, ако Киев имаше достатъчно зенитно-ракетни системи, за да ги възпира.

За Украйна последиците от липсата на американска помощ в никакъв случай не са хипотетични или условни. Те са съвсем реални, умножават се от ден на ден, докато страната губи хора и територия. Просто казано, гледаме как Украйна губи. И губи не заради някакъв блестящ руски блицкриг, а защото постепенното натрупване на трудности лишава украинците от всякаква надежда за победа. Това тласка Украйна към мир, който по същество ще бъде стратегическо поражение за нея: Гледна точка: Украйна да не разчита сляпо на САЩ - Вашингтон предпочита несъвършен свят пред вечна война

Какво мислят САЩ за външната си политика?

Да се върнем към американската политика. На Мюнхенската конференция по сигурността миналия месец и в столиците по света перспективата за завръщането на Тръмп тежеше много на американските съюзници. И има защо - защото Тръмп не се променя: той казва, че ще хвърли съюзниците на вълците и фантазира как атакува американските демократични институции, което за първи път предизвика много сериозно безпокойство сред много от съюзниците на Съединените щати по света. Но онези, които зависят от Вашингтон за сигурността си, трябва да са още по-загрижени за безизходицата в Украйна.

Ако Съединените щати не желаят да изпратят пари и оръжия в подкрепа на Украйна за водене на войната, в която няма загинали американски военнослужещи, тогава е много трудно да се повярва, че Америка ще изпрати войските си да защитават своите съюзници, когато започне следващата криза. Безизходицата в Украйна също показва, че американската политическа система е доста по-скапана, отколкото твърди неконтролируемият Тръмп: Анализ: САЩ ще трябва да пратят военни в Украйна, ако не помагат достатъчно сега

Да, Тръмп изигра позорна роля в дебата за Украйна. Той се противопоставя на въвеждането на ред по южната граница на Америка, защото иска да отложи проблема за ноември. Неговата опозиция провали двупартийното споразумение, постигнато от преговарящите в Сената. Нежеланието на Тръмп да окаже помощ на Украйна вече окуражава неговите съмишленици, които настояват "да направят Америка отново велика" и плаши интернационалистите от Републиканската партия: Сенатът на САЩ одобри 60 млрд. долара помощ за Украйна, предстои по-трудното

Продължаващият дебат обаче показва, че американската политическа система може да се окаже в състояние на парализа по най-важните стратегически въпроси, дори когато президентът на САЩ нарича Украйна основния фронт в голямата борба между автокрацията и демокрацията и когато солидни мнозинства в Камарата на представителите и Сената подкрепят помощта за тази страна. Ако това е най-доброто, което Съединените щати могат да направят при Джо Байдън, то няма да отнеме много време през втория мандат на Тръмп светът да постави под съмнение глобалното лидерство на Америка.

Още: Анализ във финансирано от Сорос издание: САЩ се провалят със стратегията за НАТО

Бившият министър на отбраната Робърт Гейтс наскоро написа статия за Foreign Affairs, в която твърди, че политическите сътресения в Съединените щати подхранват геополитическата нестабилност в света, защото на разделената Америка ѝ липсва последователност и решителност да овладее силите на глобалния безпорядък. Колкото по-дълго продължава безизходицата в Украйна, толкова по-пророческо ще изглежда това предупреждение.

Живеем в епоха, в която много от неоспоримите истини на глобалната политика – насърчаването на демокрацията, липсата на войни между велики сили, относителната стабилност на ключови региони се поставят под въпрос. Както и крайната истина, която е в основата на всички останали: политическата система на САЩ, въпреки всичките си недостатъци и абсурди, в крайна сметка произвежда политики, които тласкат света в положителна посока.

Каквото и да се случи през ноември, безизходицата с помощта за Украйна е отрезвяваща, защото дава на приятелите и враговете на Америка бегла представа какъв ще бъде светът, когато Съединените щати спрат "да се месят". Ще бъде много дълъг път надолу.

Още: За да постигнете мир в Украйна, спомнете си края на Студената война

Автор: Хал Брандс, за Bloomberg

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com