Експортен бум: Как Китай печели от пандемията

1860
Експортен бум: Как Китай печели от пандемията
Снимка: Getty Images/ Guliver

Китайската икономика се възстановява от пандемията. В момента тя печели от силния износ и отпадането на много други износители заради наложения локдаун. Но има и политически последици от икономическия подем на Китай.

Китайската икономика продължава да се възстановява. Промишленото производство през ноември се е увеличило със 7% спрямо същия месец на предходната година, показват статистическите данни на страната. Търговията на дребно пък е нараснала с 5 на сто.

Британски генерал иска надмощие срещу Русия и Китай "в собствената им игра"

Ръководителят на британския генерален щаб генерал Ник Картър заяви, че за да победят Русия и Китай, е необходимо да спечелят надмощие "...

"Китай е едно от малкото големи народни стопанства в света, които ще отбележат прираст през тази година“, казва говорителят на Китайската статистическа служба. Икономистите очакват, че БВП на Китай през тази година ще се увеличи с 2%. За сравнение: в еврозоната през тази година се очаква минус от близо 8%. Германският БВП ще спадне с около 5%, а този на САЩ – с 4 на сто.

Фактът, че през същия период китайската икономика излиза на плюс, означава, че китайският дял в световната икономика в момента се разширява още по-бързо, отколкото се очакваше преди пандемията.

Силен износ

Сегашният успех на Китай се дължи и на експортния бум. През ноември китайските фирми са успели да увеличат своя износ с впечатляващите 21,1% спрямо предходната година. Те извличат в момента големи ползи от огромното световно търсене на защитно облекло срещу коронавирус и на предпазни маски. А поради това, че в момента много повече хора в цял свят работят от вкъщи, търсенето на китайски лаптопи и друга комуникационна техника се увеличи допълнително. Тази тенденция едва ли ще се промени много скоро. Допълнителен тласък даде и традиционно по-силното пазаруване по Коледа в Европа и САЩ.

"Китайските фирми заместват износители от други държави, които в момента отпадат от пазара поради обширния локдаун в света“, казва Алисия Гарсия-Ереро, главна икономистка на френската инвестиционна банка Natixis в Хонконг. С други думи, китайските фирми увеличават пазарните си дялове, а това им разкрива допълнителни шансове.

Тръмп: Хакерската атака не е на Русия, може да идва от Китай

Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че медиите преувеличават мащаба на извършената хакерска атака срещу компютърните систем...

Китайският експорт в момента преживява толкова силен бум, че спедиторите едва успяват да превозят по море стоките към останалия свят. В големите китайски пристанища като Шанхай, Гуанджоу и Тяндзин се трупат все повече контейнери.

Враждебност към страната, откъдето тръгна заразата

Фактът, че тъкмо страната, от която тръгна коронавирусът, сега се развива толкова мощно в икономическо отношение, има и политически последици. Икономистката Гарсия-Ереро говори за истинска враждебност спрямо Китай. В целия свят много по-ясно били осъзнати предизвикателства, свързани с тази страна.

Други икономисти обръщат внимание на факта, че китайската икономика в момента се развива толкова добре, само защото държавата налива огромни пари. От началото на пандемията досега комунистическото ръководство на страната е инвестирало много милиарди евро в строежа на нови пътища, пристанища, мостове и индустриални паркове. Одобрено е и изграждането на нови електроцентрали на въглища, напук на всички обещания за мерки в защита на климата.

Нездравословен растеж

Китайската икономика може да нарасне с 8,5% през 2021 година

Брутният вътрешен продукт на Китай може да нарасне с 8,5% през следващата година в резултат на програмите за масова ваксинация, които м...

„Инвестициите дърпат китайския БВП нагоре, но този растеж не е здравословен“, казва професорът по икономика от Пекинския университет Майкъл Петис. Той твърди, че пандемията тежко е увредила „здравите“ клонове на китайската икономика. Вътрешното потребление и инвестиции са намалели. За да поддържа висок икономическия ръст, държавното ръководство налива пари в „нездравите“ браншове на икономиката – т.е. в публичния сектор.

Това, че държавата налива взети на кредит пари, за да съживи конюнктурата, явно няма да реши основните проблеми на китайската икономика. Вътрешното потребление не се развива добре, а китайските фирми все още имат сериозни проблеми с производителността, както и с устойчивостта на продуктите.

Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари