Екстремисти срещу бунтовници

197772
Екстремисти срещу бунтовници
Снимка: Getty Images/Guliver

Свързано с „Ал Кайда” движение в Сирия и Ирак обеща да смаже сражаващите се с него бунтовнически групировки и да се прицели в лоялните членове на сирийската опозиционна Национална коалиция, която е международно признатата опозиция опитваща се да свали президента Башар Асад.

Аудио запис на говорител на „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) беше разпространен часове след призива на подразделението на „Ал Кайда” в Сирия, „Фронт Ал Нусра”, за примирие и спиране на петдневните тежки сражения с бунтовници. Сраженията обединиха много от бунтовническите групировки в Сирия, включително сили на ислямисти, срещу „Ислямска държава в Ирак и Леванта” и са най-кръвопролитните „бунтовници срещу бунтовници” от началото на гражданската война в Сирия през първата половина на 2011 г.

Първи химически материали са изнесени от Сирия

Първият товар с химически материали беше изнесен от Сирия въз основа на споразумението за унищожаване на сирийския ядрен арсенал, пре...

„Смажете ги напълно и унищожете заговора още в развитие”, казва говорителят Абу Мохамед Аднани.

Докато произходът и на двете групировки, „Фронт Ал Нусра” и „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, е свързан с мрежата на „Ал Кайда”, а и двете приемат чуждестранни бойци, „Нусра” се е фокусирал върху своите цели за сваляне на президента Башар Асад, вместо създаване на ислямска държава, каквато е целта на ИДИЛ.

Освен това силите на „Фронт Ал Нусра” си сътрудничат повече с останалите бунтовнически движения и избягват борбата за власт, с каквато ИДИЛ се сблъска изземвайки контрола в много райони, превзети от бунтовници.

„Ислямска държава в Ирак и Леванта” е преструктуриралото се крило на „Ал Кайда” в Ирак, а на разширяването му в Сирия се противопостави централното ръководство на терористичната мрежа, която вместо това призна „Фронта Ал Нусра”.

Втора сирийска революция – срещу джихадистите

Бунтовници и опозиционни активисти в Сирия, участващи от три години във война срещу режима, подеха "втора революция" - този път срещу с...

Аднани каза, че ислямистите сунити са били въвлечени в заговори срещу ИДИЛ.

„Тези, които сте в батальоните под знамето на исляма, кой ви измами? Кой ви намеси и ви накара да се биете срещу муджахидините”, се казва в записа.

Миналата седмица сирийски бунтовници започнаха серия от координирани атаки срещу „Ислямска държава в Ирак и Леванта” в северната и източната част на Сирия, след месеци на покачващо се напрежение с групировката, която отчужди мнозина сирийци в държаните от бунтовници райони. Атаките бяха одобрени от опозиционния Национален съвет, който има подкрепата на Запада и държавите от Персийския залив.

Ройтерс

Примирие в Сирия за областта на Дамаск

Сирийската правителствена армия и силите на опозицията са се съгласили на примирие в областта на Дамаск, съобщава AFP. „След инт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари