Ердоган разпусна своите еничари

2313
Ердоган разпусна своите еничари
Снимка: Getty Images / Guliver

Турското правителство във връзка с неуспешния опит за преврат възнамерява да осъществи военна реформа. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще бъде изменена структурата на въоръжените сили. Ден по-късно министър-председателят Бинали Йълдъръм оповести за разпускането на елитната президентска гвардия и за изменения на подчинеността на длъжността началник на Генералния щаб. „Отсега началник Генералния щаб ще престане да бъде самостоятелна фигура, а ще бъде подчинен на министерството на отбраната“, заяви той.

Разпускането на президентската гвардия на Турция бе очаквано събитие, защото от 2500 офицери от службата за сигурност на президента, щабът на които бе разположен в президентския дворец в Анкара, почти 300 души се оказаха заговорници. 283 бяха арестувани. Според Йълдъръм вината им е повече от доказана, защото „представители на гвардията бяха сред офицерите, които нахлуха в сградата на Турската национална телевизия по време на пуча и заставиха водещия да чете заявление за въвеждането на военно положение и комендантски час.

Интересно е, че този сюжет си има историческите паралели. В Османската империя ролята на еничаря, т.е. най-приближените и предани на султана въоръжени мъже, отговарящи за живота му, също не винаги е била положителна. В периода на разцвета и упадъка на Османската империя в резултата на еничарски бунтове са свалени и убити няколко султани. Ердоган, който иска да възроди величието на страната, явно е усвоил уроците на империята и през 2012, тогава министър-председател- уличи своите „еничари“ – охранители в подслушване. Не бе съобщено от кого е насочено подслушването, но съдейки по техническите подробности, медиите допуснаха, че Ердоган бе плътно следен от специалните служби на Израел и САЩ, които са недоволни от пантюркистките идеи на турския министър-председател.

Още тогава Ердоган смени гвардията си. В обкръжението му попаднаха нови „еничари“, които и съставиха основата на охраната му, когато стана президент. И ето, личната гвардия отново предаде своя работодател. „Приехме решение. Повече няма да има президентска гвардия, от нея няма необходимост“, заяви министър-председателят Йълдъръм.

Засега не е известно кой ще охранява Ердоган и другите ръководители на страната, влизащи в неговия кръг на приближените. Но вече е ясно, че поетият по-рано от президента на Турция курс на отстраняване на военните от участие в политиката ще бъде продължен. При това трябва да се напомни, че повечето генерали и офицери от турската армия са обучавани в САЩ, смятайки се за елита на страната и носители на западните ценности.

Говорейки за контрола на гражданското общество над реформите в армията едва ли е възможно. Мащабните чистки в силовите и правителствени структури, когато по подозрение за участие в пуча бяха задържани над 13 хил. души, говоря за това, че в страната ще бъде създадена нова служба за сигурност, отговаряща за устойчивостта на режима. На запад не са доволни от това. Вчера британският вестник „Индепендънт“ публикува материал, в който твърди, че настоящата обстановка в Турция напомня на Третия райх. Сега в страната под предлог борба за демокрация бе отменена Конвенцията за правата на човека и се строи полицейска държава „при пълната поддръжка на народа“, отбеляза вестникът.

Военният експерт от Русия генерал-лейтенант Юрий Неткачев не е съгласен с това. Той смята, че Ердоган правилно засилва президентската власт в страната. При това експертът е уверен, че измененията в силовите структури на Турция „няма да имат отрицателно влияние на нейните отношения с Русия, а и реформирането на военната организация може да е в полза на Анкара“. Според него е правилно решението за изменяне на функциите на Генералния щаб. „В момента съгласно турската таблица с ранговете, началник Генералния щаб заема четвърто място след президента, председателя на парламента и министър-председателя. Имаше опит за преврат и се изясни, че началник Генералния щаб е бил замесен в него. При това министърът на отбраната не е можел да му повлияе, защото той е подчинен пряко на президента“, заяви ген. Неткачев. Според него това положение трябва да бъде променено.

Неткачев предполага, че ще има изменения в структурата на управление на системата на отбрана и сигурност на страната. „В момента по турското законодателство на началник Генералния щаб са подчинени всички силови структури – както армията и флота, така и жандармерията и бреговата охрана. То ест. военачалникът отговаря за отразяването ни на външните, и на вътрешните заплахи. В нормална държава такива не трябва да има. Жандармерията трябва да бъде подчинена на МВР. Бреговата охрана трябва да бъде отделна структура. След разпадането на СССР, след неудачния пуч, когато се формираха властите на съвременна Русия, така и стана“, смята експертът.

Независимая Газета

Мехмед Юмер: Ловът срещу журналисти в Турция не е нещо ново

Ловът срещу журналисти в Турция започна отдавна и случващото се сега не е нещо ново, просто оборотите се увеличиха заради неуспешния оп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com