X
 
 

Евроизборите: има ли лекарство срещу троловете?

2030 0
Евроизборите: има ли лекарство срещу троловете?
Снимка: iStock/Guliver
Изборите за Европейски парламент не са само борба на кандидати и партии, но и на факти, които трябва да се противопоставят на дезинформацията и фалшивите новини. Какво може да направи Европейският съюз за тази цел?

ЕС твърде късно осъзна, че Москва може да се опита да повлияе върху изборните резултати и да извърши манипулации по време на предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат от 23 до 26 май. Преди година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че процесът на гласуване трябва да отговаря на съвременната епоха на цифровизация, за да се защити европейската демокрация. Два месеца по-късно Съветът на ЕС одобри план, който ще помага за противопоставянето на дезинформация чрез мониторинг, комуникации и система за предупреждение, действаща извън границите на ЕС. Според него, Facebook, Google и Twitter ще участват в осъществяването на това начинание. Те вече се съгласиха да заличават фалшивите потребителски акаунти и да проверяват постовете за лъжлива информация. Ако интернет концерните не се бяха съгласили да правят това доброволно, ЕС може да ги задължи да предприемат тези стъпки.

Валери Симеонов не се притеснява от фалшивите новини за евровота

Фалшивите новини не са толкова съществени – не ме притесняват, притеснява ме липсата на дълбочина на тезите. Нещата в кампанията ...

Осъществим ли е планът на ЕС?

Лутц Гюлнер, ръководител на стратегическите комуникации в Европейската външнополитическа служба, подчертава, че планът на ЕС е съвместно решение на всички страни-членки на Съюза какви мерки да се вземат, за да не се допуснат манипулации и колко трябва да се инвестира за тази цел. "Ние трябва съвместно да проведем различни мероприятия. Това е единственият начин да вървим напред”, отбеляза Гюлнер.

Мнозина се съмняват, че планът на ЕС за борба с дезинформацията ще бъде реализиран в кратки срокове. Якуб Каленски, сътрудник в американския аналитичен център Атлантически съвет, три години е влизал в работната група East StratCom. В ЕС тя е смятана за важно звено за предотвратяване на възможните манипулации от руска страна. "Изключително наивно е да се смята, че проблемът ще бъде решен за последните два месеца точно преди изборите, докато руснаците са работили по въпроса в течение на пет години", посочи Каленски.

Въпроси поставя не само планът, но и неговото финансиране. Според оценките на Съвета на ЕС, само една от кампаниите за дезинформация на фабриката за тролове в Санкт Петербург струва над 1 милион долара. В европейската East StratCom в момента работят 16 служители с годишен бюджет от 5 милиона евро.

Да се борим с троловете от вкъщи

МТСП възразява срещу фалшивите новини за подготовка на Закон за детето

Министерството на труда и социалната политика категорично възразява срещу фалшивите новини в социалните мрежи, с които се разпространяв...

За борба с троловете и фалшивите новини има не само държавни инициативи. Маартен Шенк, жител на белгийска Фландрия, се бори с троловете от … мазето на своята къща. Всяка сутрин той извършва мониторинг на интернет, намирайки статии и постове с помощта на разработената от самия него програма Trendolizer, които са предизвикали най-голям отзвук и са споделяни най-често.

"Ако нещо ми се стори странно, докато преглеждам един или друг пост, аз се връщам на него повторно", разказва Маартен. Вниманието му привличат истории, които предизвикват гняв и възмущение сред потребителите. Или постове, които съдържат атаки срещу групи или отделни хора.

Шенк работи в екип със свой колега от САЩ. Заедно те качват цялата открита фалшива информация на своята страница LeadStories.com. Те я маркират в червено, за да може всеки читател да разбере, че тя е фалшива. Но работата на Шенк не приключва с това. Той пише доклад за всяка фалшива новина, която е успял да разкрие и го публикува във Фейсбук. След това откритият от него пост не се показва често в тази социална мрежа. Шенк се концентрира върху това да намира фалшиви новини, които засягат американската публика.

Освен това той работи заедно с EUFactCheck – 20 новинарски портала, които в навечерието на изборите в ЕП също се опитват да се противопоставят на фалшивите новини. "Ние никога няма да можем да разобличим всички фалшификати, но това не е извинение. Поне можем да се опитаме”, уточнява Шенк. И това е особено важно преди изборите. В някои случаи няколкостотин гласа в определен окръг могат да повлияят на това какви политически коалиции ще бъдат създадени в крайна сметка.

Политическа реклама в социалните мрежи

ЦИК де факто призна, че не може да направи нищо за фалшивите новини за евроизборите

ЦИК няма ресурса и механизмите да се справи с фалшиви новини за европейските избори. Това де факто призна говорителят на комисията Алек...

Facebook е предприела и други мерки, за да не допусне разпространението на лъжлива информация. Цялата политическа реклама трябва да премине през специална процедура за одобрение. При това трябва да бъде напълно ясно кой е платил за тази реклама.

Докато отделни фалшиви акаунти имат милиони последователи, някои кандидати за евродепутати едва могат да разпространят своята агитация. Финландката Аура Сала, бивш консултант в ЕК, се дразни именно от това в настоящата предизборна кампания. "Невъзможно е да се ползва функцията "политическа реклама", ако във вашия профил е посочена друга страна. В моя случай това е Белгия. По тази причина не мога да направя нищо във Финландия", оплаква се Сала. Тя се оплаква и от това, че като цяло политическата реклама е нежелателна в социалните мрежи.

Юлияне фон Руперт-Бисмарк се безпокои от разпространяването на фалшиви новини и отсъствието в социалните мрежи на критична дискусия сред младите потребители. По тази причина тя е прекратила журналистическата си кариера и е основала портала Lie Detectors. Освен това, със своите колеги тя посещава училища, където обучава младежите – бъдещите избиратели – как да не стават жертви на манипулациите. Главният съвет, който Руперт-Бисмарк дава на своите ученици: не вярвайте на туитовете на непознати хора.

Автор: Тери Шулц, Deutsche Welle

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Луди жаби... Вижте какво става. Гьобелсовите прийоми са на почит в информационните среди. На 100 русофобски статии пускат и 1 с проруско съдържание, та чак се чудят хората какво става. Но така е. На войня, като на войня.
 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Абе нека ес да работеше за свойте НАРОДИ , а не за враждебните мигранти и Корпорацията пък ама НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ. ПОРАДИ ПРОСТИЯТ ФАКТ , ЧЕ ес е ЧАСТ КЪМ ИЗГРАЖДАЩИЯТ СЕ BABYLON/ United World Goverenment/ Откачено твърдение ? Я вижте сградата за която в неделя ви призовават да я запълните.
 • ДуПеСе да се закрие 3 ДуПеСе да се закрие преди 6 месеца Профил на трол?
  Чрез борбата с "фалшивите" новини се използва като оправдание за налагане на цензура срещу тези, осмелили да критикуват неомарксистите. Великобритания си има полиция на мисълта - специализирана полицейска част за арест на тези, които в Туитър казват на някой трансджендър, че не може да си смени пола с операция. А пък това с руските тролове си е направо смешка. ЦРУ казва, че незначителна виж още ›› част от населението е повярвало на откачените твърдения на тролове.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Сталин и Хитлер са разработили няколко ефективни методи за борба с тролове и нашите пидоРашки ги знаят, но ние сме демократично и хуманно общество и аз няма да ги препоръчвам за приложение у нас.
 • Македонецъ 2.1 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  А , това са изключително ефикасни методи за борба и заличаване на либерастката напаст и аз ги ПРЕПОРЪЧВАМ за тях без всякакво колебание.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук