Франция е заплашена от кибератаки

918
Франция е заплашена от кибератаки
Снимка: Getty Images / Guliver

Изборите за президент във Франция са заплашени от кибератаки и кампаниите нямат никакъв опит в това как да ги спрат, предупреди високопоставен служител по сигурността от Социалистическата партия.

Франция е увеличила инвестициите в областта на киберсигурността след серията атаки и служителите „по всички нива“ в правителството са бдителни след скандала в САЩ, който засегна Демократическата партия, заяви Себастиен Пиетрасанта.

Но докато държавата увеличава своята отбрана, самият процес на демокрацията е слаба точка, която е много уязвима на хакерски атаки, предупреди депутатът, който отговаря за сигурността в управляващата партия.

Политическите партии, депутатите и служителите в кампаниите нямат средствата да защитят своите комуникации, не са преминали обучение за киберсигурност, което може да доведе до ситуация, подобна на тази с Националния комитет на Демократическата партия в САЩ, където бяха използвани слабите протоколи за сигурност в партията.

В допълнение, повече от един милион души във Франция все още гласуват чрез електронни машини, които според Пиетрасанта също са уязвими за хакерските нападения.

„Въпросът за кибератаките буди все по-силно притеснение на всички нива (на правителството), както за честотата на заплахите, така и за сложността на скорошните атаки“, подчерта политикът. „Държавата разпредели финансови средства, но все още има доста притеснения, имайки предвид какво се случи в САЩ“, посочи депутатът.

„Това което ме тревожи особено е, че депутатите и членовете на политическите кампании не са получили никакво обучение относно шпионажа и кибератаките“, уточни Пиетрасанта. „Ние всички използваме лични имейл профили за различни задачи… смятам, че ние въобще не сме подготвени за нивото на потенциалната заплаха“, допълни политикът. Той поясни, че е изпратил писмено запитване до правителството във връзка с електронните машини за гласуване и все още чака отговор.

Подкрепените от държавата актьори

В САЩ заключенията на разузнавателните служби, че Русия е опитала да повлияе на президентските избори чрез хакерски атаки доведе до експулсирането на 35 руски дипломати. Но, докато Пиетрасанта, както и други френски държавни служители, споменава поддържаните от държавите кахери, той не назовава Русия или някоя друга страна като източник за киберзаплахи. „Ние няма да обвиним дадена държава или група, това няма да бъде правилно“, обясни политикът.

Това изказване прилича на направеното от ръководителя на ANSSI, агенция за киберсигурност, който миналата година предупреди срещу увеличаващите се случаи на хакерски нападения от страна на подкрепяни от държавите актьори, без да назовава конкретна страна. Франция многократно е посочвала, че терористичната групировка „Ислямска държава“ стои зад операции на хакерски нападения, включително зад голямата атака срещу канала TV5Monde през 2015 г.

За разлика от французите, ръководителят на германската служба за вътрешна сигурност назова Русия като източник на възможни опити за хакерски атаки.

Путин: Няма да отпращам американски дипломати, но приемам за провокация действията на САЩ

Президентът на Русия Владимир Путин е решил да не отпраща американските дипломатите от територията на Русия в ответ на новите санции н...

Агенцията ANSSI беше създадена през 2007 г. като пряко последствие на масивните атаки срещу Естония. Мисията й е да защитава държавните активи, като така партиите и дори депутатите трябва сами да гарантират своята киберсигурност. На фона на нарастващите се заплахи между 2010г. и 2014 г.Франция увеличи инвестициите си в областта с 93%, като бюджетът й достигна около 80 млн. евро.

„Аз вече предупредих правителството за това“, отбеляза Пиетрасанта.

Попитан за разпространението на „фалшиви новини“ и пропаганда, създадена извън Франция, той отбеляза, че това е проблем, но е много трудно да се изработи законодателство срещу него. „Ние опитахме да напишем закони срещу фалшивите новини, но проблемът е, че можем да се превърнем в „полиция на мислите“, подчерта депутатът.

Все пак основното притеснение по време на предизборния период според него остават терористичните атаки. „Нивата на заплаха са изключително завишени“, отбеляза депутатът, който е съавтор на парламентарния доклад за отговора на Франция на атаките в Париж. „Ние продължаваме да казваме: ще има повече атаки на френска почва“, заяви Пиетрасанта. „Въпросът е къде и кога. „Ислямска държава“ използва всичко, което може“, заключи депутатът.

Politico

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари