Франк-Валтер Щайнмайер е на път да се превърне в любимия германски външен министър на... Москва

860
Франк-Валтер Щайнмайер е на път да се превърне в любимия германски външен министър на... Москва

Франк-Валтер Щайнмайер е на път да се превърне в най-популярния германски външен министър след Втората световна война в... Москва. Нека разгледаме накратко фактите:

► Русия анексира с военна сила полуостров Крим и по този начин промени границите на Европа, използвайки танкове.

► Русия нахлу в източната част на Украйна, където тя води със специални сили, разузнавателни средства и наемници кървава война на изтощение срещу суверенна държава, която не иска нищо повече от това да се присъедини към свободна и богата Европа.

► Русия има пръст в свалянето на пътнически самолет (MH17) с почти 200 граждани на ЕС на борда. Дори в инцидента да няма пряко участие на Москва, то той се е случил под контрол или с участие на руски войници със система за оръжие, предоставена от Русия.

► Руският президент Владимир Путин обсъжда редовно ядрените възможности, разполагайки ракети със среден обсег в Калининград, за да скъси поразително тактически разстоянието до Европа, драстично отнемайки шансовете и времето й за реакция. Това на практика позволява атомни атаки срещу Швеция (с цел възпиране на евентуалното й присъединяване към НАТО). Руските стратегически бомбардировачи редовно нарушават въздушното пространство на държавите-членки на Алианса.

► В Сирия Русия води убийствена война на изтребление, почти изцяло насочена срещу цивилното население и срещу съюзници на САЩ. Целенасочено се поразяват цивилни цели, включително болници.

► С масивна хакерска атака на Бундестага и дезинформация, пропагандна кампания в "случая Лиза" (предполагаемо изнасилване на момиче от бежанци), Путин е взел сериозно надмощие в информационната война в Берлин.

► Едва ли има някой, който толкова безсрамно и често да изрича откровени лъжи в лицето на Щайнмайер, колкото го прави руският му колега Сергей Лавров. Нищо от това, което той е обещал, не е било изпълнено впоследствие. Дори нещо повече: Русия винаги прави точно обратното на поетите ангажименти. Споразумението от Минск, за което Щайнмайер се бори с всички сили, е напълно безполезен и гротескен цирк на дипломацията.

С оглед на тези неоспорими факти това, което министърът на външните работи в Берлин прави, е абсурдно и политически опасно. Щайнмайер разбира, че "усещането за заплаха" е възникнала с анексията на Крим и "дейности" в Източна Украйна.

Тези "дейности" всъщност са война, а "усещането за заплаха" е фактът, че руските снаряди и бомби разрушават домовете и разкъсват крайниците на десетки хора по света. А това, което се очаква от един външен министър на Германия, е да бъде достатъчно смел, за да нарече нещата с истинските им имена. По отношение на руските военни престъпления и нарушенията на международното право Щайнмайер казва точно едно - нищо.

Щайнмайер: Германия носи специална отговорност за световния мир

На Германия лежи специална отговорност за постигането на мир и разбирателство на планетата, заявява германският министър на външните...

В бързата си обиколка на реалността германският външен министър коментира: "Ние сме добре съветвани да не даваме претекст за разпалването наново на старата конфронтация".

Първо, в последните години Русия на няколко пъти доказа, че не се нуждае от "претекст", за да нахлуе в други страни. Второ, ако Москва се нуждае от такъв, то Путин лесно може да го създаде по разузнавателните пътища и чрез пропагандата.

И все пак следното изречение на Щайнмайер се заби като нож в гърба на Алианса: "Всеки, който си мисли, че със символичен парад на танкове по източната граница на НАТО ще допринесе за сигурността, трябва да е луд".

Това, което външният министър на ФРГ опозорява като "парад на танков", са изключително сложни и много трудни военни маневри, при които десетки хиляди млади хора се обучават, в случай на реална заплаха за свободата, на която се наслаждават Щайнмайер и германският парламент.

Bild

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари