Global Witness: Богати роднини на Асад купуват луксозни имоти в Москва

4738
Global Witness: Богати роднини на Асад  купуват луксозни имоти в Москва
Снимка: Getty images/Guliver

Журналистическата разследваща мрежа Global Witness съобщава, че изтъкнатите членове на могъщата фамилия Махлуф, братовчеди на диктатора Башар ал Асад, притежават имоти на стойност най-малко 40 милиона долара в два московски небостъргача. Някои от членовете на семейството са били ключови в поддържането на властта на Ал Асад.

Няколко членове на семейство Махлуф, близки братовчеди и съучастници на сирийския диктатор Башар ал Асад, закупиха имоти на стойност десетки милиони долари в престижния квартал на небостъргачите в Москва.

Начело с чичо на Ал Асад, Мохамед Махлуф, семейството се счита за най-богатото и второ по важност в Сирия. Преди 2011 г. те контролираха 60 процента от сирийската икономика, уж придобити през годините на корупция и сплашване.

Почти всички от семейството са били санкционирани от Европейския съюз и Съединените щати за различните им роли в действията на насилие на Ал Асад срещу собствения му народ.

Разкритията за имотите на Махлоуф са доказателство, което дава основание на слуховете за това, че с пари от режима на Асад се финансира цялата война. Информацията за активите и финансите на режима е малко известна поради терора, налаган от апарата на Ал Асад в Сирия и в чужбина.

В разследването се говори за пране на пари от Сирия в Москва. Това отваря възможността парите да бъдат преместени в други юрисдикции, като например ЕС, където членовете на семейството са санкционирани.

От новите покупки на имоти в Москва най-голямата сума е от Хафез Махлуф, един от първите братовчеди на Башар Асад.

Хафез е обвинен в поръчване на убийствата и изтезанията на задържани и протестиращи. Повечето покупки на Хафез са били уредени с помощта на непрозрачна ливанска схема за заеми, която носи белези на пране на пари, вероятно с цел преместване на парите извън Русия.

Петима членове на семейството на Махлуф, включително съпругата на най-богатия човек в Сирия, Рами Махлуф, също са закупили имоти в луксозния квартал на небостъргачите на Московския международен бизнес център, известен още като "Москва Сити", където има няколко руски мултинационални компании, банки и правителствени офисслужби. 

Global Witness смята, че семейство Махлуф притежава имоти на стойност най-малко 40 милиона долара в два московски небостъргачи. Имотите са закупени между декември 2013 г. и юни 2019 година. 

Всеки от санкционираните членове на семейство Махлуф оспори санкциите на Европейския съвет срещу тях, но Европейският съд многократно отхвърля исканията им и потвърждава необходимостта от санкции.

Русия беше основен съюзник на семейство Ал Асад през почти 50-годишното им управление. Тя се намеси на тяхната страна на войната в Сирия през 2015 г. с въздушни удари и сухопътни атаки на контролирана от опозицията територия.

Отчетите на руските банки, подпомагащи сирийския режим, бяха публикувани през 2012 и 2013 г., след като западните санкции бяха наложени и по-мощните членове на семейството бяха лишени от европейски визи и техните банкови сметки в ЕС и Швейцария бяха замразени. Сега изглежда, че сирийският режим използва Москва като алтернативно сигурно убежище и вероятно потенциален портал за злонамерените си печалби.

Хафез Махлуф, който закупи имот на стойност 22,3 милиона щатски долара в московските небостъргачи „Град на столиците“, беше ръководител на Дамаск „Секция 40“ на прословутата Главна дирекция „Разузнаване“ в Сирия до края на 2014 година. Това е сирийската агенция, известна преди и като Държавна сигурност, натоварена с потушаване на вътрешната опозиция. 

Той беше санкциониран от ЕС през 2011 г. за участие в „насилие срещу демонстранти“, по време на акции извън столицата. Съществуващите санкции срещу него в САЩ бяха разширени през 2011 г. и включват участието му в убийството на демонстранти в Дараа, първоначалната гореща точка на протеста, която се намира в Южна Сирия. 

Свидетелските показания, събрани от сирийските групи за правата на човека за раздел 40 на Хафез и неговия команден клон, клона Ал-Хатиб, както и по-широките показания, събрани от журналистите за системните изтезания от сирийските разузнавателни служби, сочат как би могъл Хафез да разпорежда задържане на хиляди сирийци, а в някои случаи дори и убийства.

Освен това многобройни противници на режима свидетелстват в книгата на журналист Сам Дагър от 2019 г., че Хафез е бил твърд член на вътрешния кръг от приближени на Башар Асад и един от най-влиятелните му съветници. Според показанията, Хафез е бил един от двамата основни подбудители на смазването на демонстрациите през 2011 година. Книгата на Дагър включва показания на свидетели, които са видели Хафез да стреля по цивилни в и да дава заповеди за стрелба за убийство на стотици мирни протести в Дараа и Хомс.

Подозрителни потоци пари в Москва

При закупуване на офиси в Москва през 2016 г. регистрираните в Русия дружества за собственост на Хафез Махлуф взеха заеми, използвайки 11 от имотите като обезпечение. Сложната структура на тези заеми прикрива връзката на Хафез с парите. Това е характерно за прането на пари и би могло да бъде създадено така, че да установи паричните потоци между Русия и Сирия, които биха изглеждали несвързани с Хафез, повишавайки възможността крайната цел да бъде преместването на парите извън Русия.

Заемите бяха предоставени на руските компании на Хафез от ливанска компания, наречена Nylam SAL Offshore. Компанията е класифицирана като „офшорка“ в Ливан; докато ливанските „офшорни“ компании не крият собствениците си в така наречените секретни юрисдикции като Британските Вирджински острови, тези компании се възползват от засилената банкова тайна. Точната сума, отпусната от Nylam, не е известна.

Хафез има близки връзки с хората, които управляват и притежават Nylam. Двама от директорите и акционерите на Nylam са Хайтам Абас и Хасан Шариф, които са братя на Мохамед Абас и Амар Шариф, двама видни сирийски бизнесмени, санкционирани съответно от САЩ и ЕС за подкрепа на режима на Асад. Хафез е братовчед на братя Абас, а Мохамед Абас беше специално санкциониран за това, че действа като прикритие на брата на Хафез, Рами Махлуф, и за това, че използва ливански офшорни компании за целта. Освен това Global Witness узна, че Амар Шариф е женен за сестрата на съпругата на Рами Разан Отман, което го прави зет на Рами.

През 2018 г., две години след покупката на имота, Хафез, единственият акционер на трите му руски компании, предаде акциите си на Briana SAL Offshore, ливанска компания с идентични акционери, директори и адрес като Nylam. Руските корпоративни записи за руските компании за недвижими имоти съдържат данни за Briana, тъй като тя е акционер. Тези записи показват, че Briana заявява Сирия като държава, в която прави бизнес.

Следователно крайното задължение за заемите от Nylam преминава от самия Хафез на Briana. Това означава, че заемите вече са между две компании, Nylam и Briana, които са собственост и се управляват от едни и същи хора, които всички изглежда са част от мрежата на Хафез. Поне на хартия обаче, нито една компания не изглежда да е свързана с него.

Споразуменията за заем и всички последващи договори за ипотека между две уж независими и частни компании, Nylam и Briana, за които не е известно, че са свързани с Хафез, могат да бъдат използвани като претекст пред банките за пари, преместващи се от Сирия и Ливан в Русия или обратно.

Писма с искане за коментар от Хайтам Абас, Хасан Шариф, Nylam и Briana в Ливан, както и опитите за достигане до Абас и Шариф чрез трите руски компании, които притежават, останаха без отговор и последствия. 

Асад: Войната в Сирия е миниатюрен модел на третата световна

Президентът на Сирия Башар Асад даде първото си интервю за чуждестранна медия от юни 2018 година. В интервюто за телевизия RT коментира...

Семейство Махлуф не са санкционирани от Русия и има доказателства, че Хафез живее и работи в там свободно от няколко години, без да е необходимо да крие самоличността си.

Хафез и съпругата му изглежда са прекарали доста време в Москва поне от август 2013 г., когато са им издадени руски шофьорски книжки. Те закупиха имот недалеч от московските небостъргачи през септември 2015 година. Регистрираха Porsche Cayenne и Mercedes GL350 на този адрес, документи за собственост и бази данни за трафик, открити от Global Witness, което показва, че живеят в апартамента 

Като се има предвид възможността на семейство Маклуф да работи свободно в Русия, използването на сложна структура от заеми, която затъмнява произхода на парите, изглежда ненужна, ако средствата бяха предназначени просто да останат в Русия, което предполага, че парите могат да се движат през Русия и в други юрисдикции.

Руската банка

Най-голямата руска банка, Сбербанк, предостави банкови услуги за поне една от руските компании, които преди са били собственост на Хафез, а сега са собственост на Briana, показва руска корпоративна база данни.

Тъй като заемите от Nylam за руските компании на Хафез бяха международни (идваха в Русия от Ливан), е възможно те да бъдат трансактирани в щатски долари - често използваната международна валута. Ако случаят беше такъв, парите можеха да преминат през SWIFT платежната система на Сбербанк, която според експерта за борба с прането на пари Греъм Бароу може да рискува да наруши условията на американските санкции срещу Хафез Маклуф. 

Асад предупреди, че войната в Сирия е опасност за Европа

"За Европа е опасно да подкрепя терористите в Сирия, така че тя не трябва само да се притеснява от изпращането на бежанци на тяхна тери...

Съмнителният характер на заемите, взети срещу имотите, трябваше да накарат червената лампичка да светне на Сбербанк, но не е ясно каква проверка е извършена по кредитите.

Сделките на Сбербанк със семейство Маклуф са част от по-широк модел затова как големите руски банки, помагат на сирийския режим. През 2012 и 2013 г. Reuters и Wall Street Journal съобщават, че режимът на Ал Асад притежава сметки в Газпромбанк и ВТБ, две от най-големите банки в Русия, които, подобно на Сбербанк, имат широки международни кореспондентски банкови отношения.

Въпреки че Сбербанк в Русия не е обвързана от закона за санкциите на ЕС или САЩ, тя има клонове в големи европейски и американски финансови центрове, включително Лондон, Франкфурт и Ню Йорк. Сбербанк има и десетки кореспондентски банкови отношения, както и клирингови сметки в евро и щатски долари.

Бизнесът на Сбербанк със свързаните с Маклуф компании би могъл да представлява рискове за спазване на други банки, сключващи сделки с нея и би трябвало да бъде червена лампа за регулаторите в юрисдикциите, в които семейството е със санкции и Сбербанк има присъствие.

Сбербанк не отговори на искане за коментар. В минали коментари до медиите, Сбербанк каза, че „професионализмът, прозрачността и почтеността са основните ценности на банката“ и „банката има нулева толерантност към тези, които действат противно“.

Няколко други членове на семейство Махлуф закупиха имоти в небостъргачи в Москва между 2013 и 2019 година. Разан Отман, съпруга на брат на Хафез Рами Махлуф и дъщеря на сирийския посланик в Румъния, закупи едно от първите офис помещения през декември 2013 г. в „Градът на столиците“ според руските имотни регистри. Разан е под санкции на ЕС от 2012 г. заради брака си с Рами.

За първи път от началото на войната: Башар Асад посети фронтовата линия на Идлиб

Сирийският президент Башар Асад посети правителствените войски на фронтовата линия с джихадистите в Идлиб днес, първото му посещение в ...

Рами беше санкциониран през 2011 г. от ЕС за това, че е „главен финансист“ на Ал Асад и „за насилие срещу демонстранти“. Той вече беше санкциониран през 2008 г. от САЩ за придобиване на богатството си с незаконни средства. Рами е собственик на Сирител, националната телекомуникационна компания в Сирия, както и няколко големи холдингови компании с интереси в нефта, газ и авиация. Той беше наречен „кралят на Сирия“ поради огромното му владеене на политиката и икономиката на страната.

Порасналите деца на Рами, които не са санкционирани, открито парадират с богатството си в социалните медии, демонстрирайки луксозния си начин на живот. Те редовно публикуват снимки в Instagram на своите скъпи коли, частен самолет и почивките си в Европа, Дубай, Москва и Сирия. Най-големият син на Рами, Мохамед Рами Махлуф, привидно се опитва да създаде международен имидж за себе си като предприемач-милионер и филантроп на 21-годишна възраст. ПР агенция беше използвана за пускане на статии в публикации на английски език, промотиращи бъдещите бизнес планове на Мохамед Рами Махлуф и обсъждайки вкуса му в частни самолети.

Този август двамата синове на Рами прекараха около месец, купонясвайки в Миконос, Гърция и Франция, докато Ал Асад и Русия хвърляха бомби по Идлиб, изостряйки още повече в конфликта, който вече доведе до милиони бежанци.

Децата на Рами Махлуф трябва да са получили визи от държава от ЕС, за да пътуват свободно в Европа, но не е ясно коя държава ги е издала. Сред държавите от ЕС само Румъния, България и Чехия поддържат отношения със сирийския режим, макар че други държави-членки очевидно искат да ги възстановят. 

В допълнение към придобиването на собственост на съпругата на Хафез и Рами, близнаците Ияд и Ихаб Махлуф, най-малките от четиримата братя Махлуф, използваха регистрирана в Русия компания за закупуване на половин етаж в кулата на федерацията в Москва през февруари 2019 г. на стойност 9,5 млн. щ.долара. Двамата също закупиха един имот със собствените си имена и две паркоместа в „Град на столиците“ през юни 2017 година.

Ияд е служебен подполковник в Главна разузнавателна дирекция. Като офицер той носи командна отговорност, което означава, че отговаря за действията на своите подчинени. Той беше санкциониран през 2011 г. от ЕС за „насилие над цивилното население“.

САЩ: Асад използва химическо оръжие през май

Съединените щати потвърдиха, че сирийският президент Башар Асад е използвал химическо оръжие през май. Това заяви държавният секретар М...

Близнакът на Ияд, Ихаб, е вицепрезидент на Сирател и беше санкциониран от ЕС през 2011 г. за „пряка подкрепа на режима“ и за финансирането му, тъй като „Сирайтел“ прехвърля „значителна част от печалбата си на сирийското правителство“. САЩ санкционираха близнаците през 2017 г.: Ияд за това, че е помогнал на сирийското правителство да избегне международните санкции, и Ихаб за това, че помага на брат му Рами да избегне международните санкции и да премести активите си в чужбина.

Досега само един от 20-те имота на небостъргача Маклуф в Москва е нает под наем, според руските регистри на собствеността, което показва, че повечето от имотите не се използват с търговска цел.

Ихаб и Ияд Махлуф не отговориха на няколко искания за коментар, отправени чрез техните компании и известни законни представители. Разан Отман също не отговори на искане за коментар чрез известния си законен представител.

От всички членове на семейството само Рами коментира преди това санкциите срещу него. През 2008 г. по отношение на първите американски санкции срещу него той заяви, че е бил „несправедливо нарочен“. 

Източникът на парите 

Източникът на средствата за покупките на имоти е неизвестен. Това може да е от собственото частно богатство на Махлуф, натрупано през годините, като печалби на режима в Сирия, включително при бащата на Ал Асад, Хафез ал Асад. 

Башар Асад обяви всеобща амнистия в Сирия

Президентът на Сирия Башар Асад подписа указ за всеобщата амнистия в страната за престъпления, извършени преди 14 септември тази година...

Може да става въпрос за заграбени от Сирия средства от други членове на режима на Асад, задържани в чужбина от Махлуф. Мохамед Махлуф, по-възрастният баща на братята Махлуф и чичо на Башар Асад, беше широко известен, че действа като банкер на Асад. Изглежда, според санкциите на САЩ и ЕС, които го обвиняват, че върти пари от името на режима, че синовете му са наследили част от тази роля.

Според проучването на Global Witness двама от директорите на руските компании, регистрирани от Хафез Махлуф и неговите братя близнаци, за да купят московските имоти, са свързани с посолството на Сирия в Москва и сирийската армия. Въпреки че това не доказва окончателно връзка между покупките на имоти и режима на Ал Асад, Сирийското посолство в Москва (подобно на сирийските посолства другаде) е известно, че действа като нещо повече от разширяване на семейните интереси на Асад. Малко вероятно е служителите на посолството да участват в транзакциите, освен ако не се приведат в съответствие с интересите на режима на Асад. 

Независимо дали средствата са частното богатство на Махлуф или паричните средства, които те извличат от името на режима, няма съмнение, че парите са обвързани с тежки нарушения на правата на човека в Сирия.

Ролите на Махлуф ги правят съучастници в някои от най-лошите зверства на 21 век. Тези престъпления включват: седмично безразборно бомбардиране на цивилни райони, включително стратегическо насочване на ударите към болници; обсада на граждански райони; произволното задържане на цивилни лица; масови екзекуции на затворници и измамници, изтезанията и изнасилванията им; и редовната употреба на химическо оръжие върху цивилни.

По-старите от семейство Махлуф избягват публичността. Повечето нямат свои снимки онлайн или в печата. Членовете на семейството не отговориха на искане за коментар от Global Witness. В рядко интервю, дадено от Рами през 2011 г., той заяви, че е бил санкциониран чисто за това, че е братовчед на Асад и че Асад няма нужда от парите му. В PR материалите един от по-младите членове на семейство Махлуф твърдеше, че семейното богатство идва от техните бизнес интереси в Сирия.

Връзките на семейството със сирийския режим обаче поставят под въпрос легитимността на техните бизнес интереси. Всички финансови институции трябва да гарантират, че са въведени стабилни процедури за надлежна проверка, за да се предотврати навлизането на мръсни пари, като тези на Махлуф, в световната финансова система. Слабите места в подобни процеси позволяват на насилниците и да се насладят на разрушителните и незаконните си действия, докато жертвите на такива режими, включително гражданите на Сирия, продължават да страдат, без да има правосъдие и справедливост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com