Големият тест за Зукърбърг пред Конгреса - между истината и скандала

3055
Големият тест за Зукърбърг пред Конгреса - между истината и скандала
Снимка: Getty images/Guliver

Марк Зукърбърг се ​изправя пред ​най-големия си тест, все още като главен изпълнителен директор на Facebook​. Очакват го не едно, а две изслушвания пред Конгреса заради скандала с​ ​Cambridge Analytica, пише Дейв Лий за BBC в материал, посветен на трусовете около социалната мрежа.

Някои разглеждат тези сесии​ като своеобразен ​ политически театър​ и ​шанс за политиците да се видят по телевизията, хванат​и за​ богатите и могъщите. В това може да има някаква истина​, н​о никога не сме имали такъв ​лесен достъп до човек, който обикновено е обвит в памучна вата от своя PR екип. А и маратонните сесии пред Конгреса,​ насрочени ​за ​вторник и сряда, ​ще се качат още по-нависоко.​

Зук​ъ​рб​ъ​рг неизбежно ще се грижи за неприкосновеността на личните данни - със специален фокус върху скандала ​​Cambridge Analytica - и защо е необходим вестник (вестникът е The New York Times, направил разкритията за изтичането на данните - бел. ред.), за да открие нарушаването на неговите системи. ​Създателят на социалната мрежа ​ще очаква някои трудни въпроси за намеса в изборите, както и ​ще се наложи да отговаря за ​своето бъдеще и бъдещето на Facebook.

​Eто някои основни аспекти на предстоящите изслушвания, за които от BBC предупреждават да бъдем внимателни:

Открояване на доброто

Общност, общност, общност. Това е дума, която ще чуете много от г-н Зукърбърг, който ще започне изявленията си, подчертавайки добрата новина, която Facebook носи на света. И той е прав. Организирането на реалния ни живот, независимо дали е за рожден ден или протест, е станало много по-лесно, благодарение на Facebook. Както и споделянето на снимки и видеоклипове със семейства и приятели и други. Зукърбърг ще говори и за това как Facebook се използва от малкия бизнес по целия свят, за да достига до клиентите бързо, ефикасно и евтино.

Действия на нормалността

За Марк Зукърбърг бързият начин за работа на компанията му няма да бъде проблем. Той не е главен изпълнителен директор, който се крие в заседателната зала, а може да координира най-добрите си инженери.

Вместо това, предизвикателството пред Зукърбърг ще бъде да се появи като човек и да се срещне с разкаянието - макар и дълбоко вярващ в това, както първоначално казаха и от компанията му, че потребителите с готовност са се отказали от данните си.

Истинският г-н Зукърбърг винаги се бореше да изглежда състрадателен. Всъщност дори и домашното му видео като тийнейджър показва ранни признаци на роботизма, които биха могли да го задушат в тези изслушвания. В неотдавнашно интервю за CNN Зукърбърг разказа за влиянието, което двете му малки деца имат върху живота му, и за това какво е да си баща и как тази отговорност те разделя от колежанския живот.

Обвинявайте Коган

Важно е да запомните, че, докато Facebook е допускала грешки относно политиката си за данните и колко е задълбочена (или не) в разчистването на бъркотията, все пак от компанията твърдят, че изследователят от университета в Кеймбридж Александър Коган има вина в случая.

Коган е създал приложението, което чрез Facebook е предоставило данни, впоследствие използвани от Cambridge Analytica. Оттам обаче твърдяха, че са изтрили данните, които обаче очевидно не са имали.

Така или иначе Марк Зукърбърг ще премине фина линия между това да се увери, че политиците знаят, че със системите на Facebook е било злоупотребено, но също така ще трябва да покаже, че не се опитва да абдикира от отговорността.

Участието на други компании

Cambridge Analytica е разполагала с данните на 87 млн. потребители на Facebook

Социалната мрежа Facebook съобщи, че всъщност броят на потребителите, чиито данни са били използвани без тяхно знание от фирмата Cambri...

В един момент преди тези изслушвания законодателите искаха шефовете в Google и Twitter да се появят заедно с Марк Зукърбърг - признание, че много от проблемите, с които се сблъскват, са споделени. Това няма да се случи сега. Facebook е сам. Но това няма да попречи на г-н Зукърбърг да се опитва да привлече други технологични компании към това разискване, дори и да не е изрично по име.

Политически боричкания и лоши въпроси

"Това е просто въпрос с "да" или "не", е фраза, която е любима на политици при тези видове изслушвания. Това е най-ефективният начин, разбира се, когато задавате въпрос, който е нищо друго, освен просто придружен от отговор с "да" или "не".

Очаквайте по-представителните членове на Конгреса да подемат тази стратегия. Те ще искат да бъдат шумотевицата във вечерните новини или във видеото, което ще се споделя от милиони хора по целия свят - по ирония на съдбата и във Facebook. Но този подход често води до лоши, понякога подвеждащи въпроси. Внимавайте за моменти, които може да изглеждат като големи отстъпки от страна на Марк Зукърбърг, но всъщност да не са такива.

"Бих сложил добри пари на поне един конгресмен, който да попита: "Можеш ли да се закълнеш тук днес, че Facebook никога няма да продава потребителски данни?", на което отговорът е: "Разбира се!", отбелязва още в коментара си за BBC Дейв Лий и добавя: Facebook никога не е продавал потребителски данни, а просто предоставя достъп до тях.

Зукърбърг се изправя пред Конгреса на САЩ

Управляващият собственик на американската компания Facebook Марк Зукърбърг ще говори пред Конгреса на САЩ на 12 април, съобщи агенция B...

Без дебат относно регулирането

Зукърбърг ще представи Проектозакона за честните реклами - предложение за закон, който ще повиши прозрачността в областта на политическата реклама в интернет. Това би привело законодателството в по-голяма степен в съответствие с това, което се случва по телевизията, където е ясно кой е платил за рекламата.

Подкрепата на този акт е хитър PR ход от Facebook. Това дава на Зукърбърг шанс да заяви, че е отворен за правителствено регулиране, като същевременно се избягва значително влияние върху начина, по който се управлява Facebook.

Поглед към указите за съгласие

Зукърбърг дарил над 12 млн. долара на "Харвард"

Благотворителният фонд, принадлежащ на Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан, дари на американския университет "Харвард" 12,1 млн. ...

Федералната търговска комисия (ФТК) разследва дали Facebook нарушава заповедта за съгласие, подписана през 2011 г.

Това е документ, който детайлизира споразумението Facebook да се грижи за данните на потребителите по определени начини. Накратко: Facebook се съгласи да не "представя по какъвто и да е начин, изрично или по подразбиране", как ще се използват събраните данни от потребителите на социалната мрежа. Компанията също така обеща да бъде абсолютно откровена с потребителите за това как могат активно и реактивно да контролират как се използват личните им данни.

Припомняме, че социалната мрежа бе замесена в скандал, след като вестник The New York Times съобщи, че британската компания Cambridge Analytica е събрала личните данни на 87 милиона потребители на Facebook, за да разработи алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избирателите.

В писмени показания на Зукърбърг пред американския Конгрес по-рано създателят на социалната мрежа се извини на потребителите ѝ за недостатъчната защита на личните им данни.

Снимки: Getty images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари