Губят ли САЩ способностите си да се справят в Близкия изток?

2219
Губят ли САЩ способностите си да се справят в Близкия изток?
Снимка: Getty Images / Guliver

"Всеки път, когато чуете, че Съединените щати призовават някое правителство да направи това или онова, което в последните дни се случва често, би трябвало да потръпвате. Това обикновено означава, че Вашингтон не е открил начин да убеди, наложи или принуди това правителство да направи каквото трябва да се направи (от гледна точка на САЩ). Наистина, „призоваваме“ е често публично прикриване на бездействие. По този начин наскоро държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова подкрепяните от Иран милиции, воюващи в Ирак, да се „приберат по домовете си“, след като бойните действия срещу „Ислямска държава“ са почти спечелени. Освен това не е ясно, дали Тилърсън има предвид те да се приберат в Иран или просто в домовете си в Ирак, защото въпреки че милициите са въоръжени, подкрепяни и финансирани от Иран, в тях влизат само шиити. При все това, иракският премиер дори не удостои призива с формален отговор тип „да, това може да се обмисли“. Вместо това, Хайдер ал Абади заяви, че милициите са „иракски патриоти“, което означава че ще бъдат поддържани и впоследствие пенсионирани, но не и разпуснати.

Това не е изолиран случай. Иракското правителство нямаше да съществува, ако не бяха хилядите изгубени американски животи и половин трилион долара, дадени от американския данъкоплатец за превръщането на Ирак в демократична държава през последните 15 години. В Багдад управлява шиитско правителство, което отново и отново отказа да послуша призивите на САЩ за помирение със сунитите, като това е една от главните причини, заради които „Ислямска държава“ постигна такива успехи в населените със сунити територии на Ирак. Това също така е и правителство, което се вслушва в Техеран доста повече отколкото във Вашингтон. САЩ така и не откриха начин да спрат загубата си на влияние в Багдад. Всъщност, след като де факто Абади направи един определен неприличен жест спрямо Тилърсън, държавният секретар нямаше какво да направи освен да отправи поредната молба.

Чехия възнамерява да засили сътрудничеството си с Ирак

Чешката република възнамерява да увеличи максимално сътрудничеството с иракските власти за възстановяване на икономиката в близкоизточн...

Той призова правителството на Абади и кюрдите да „пристъпят към дискусии и диалог“. От Багдад обаче обърнаха внимание на този, колкото и на предишните призиви. А това предизвиква тревога, тъй като пешмергите бяха най-ефективната военна сила, бореща се срещу „Ислямска държава“. Плюс, те дадоха голям брой жертви в името на победата над ислямистите в Ирак и са най-проамерикански настроената сила (след Израел) в региона. А сега, когато битката приключи, САЩ ги изоставят. Единственото, което прави Вашингтон, е да отправя призиви.

Друг призив на Тилърсън, бе по време на престоя му в Афганистан, където се обърна към талибаните и поиска от тях да изоставят екстремистките си възгледи. Но не предложи стратегия, която би притиснала Пакистан да спре подкрепата си за групировката. Вместо да покаже, че визитата и действията му имат за цел да притиснат Китай и не са вражески спрямо Исламабад, Тилърсън изрази мнението, че е нужен „чист поглед върху ситуацията и броят на терористичните организации, които намират убежище в Пакистан“.

Всеки път, когато САЩ призоват някое правителство да направи нещо, а то не се подчини, Вашингтон губи част от влиянието си. В такъв случай Белия дом трябва да използва всички налични средства, включително икономически санкции и търговско ембарго върху оръжията и картбланш за ЦРУ, вместо молби и призиви."

Автор: Амитай Ециони, професор по международни отношения в университета „Джордж Вашингтон“.

САЩ отказват да възприемат желания от палестинците принцип за две държави

Ангажирането с решението на израелско-палестинския конфликт на принципа за две държави би било пристрастие от страна на САЩ, заяви гово...

The National Interest

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари