Херсон - задължителната за Украйна цел, за да се надява на обрат във войната с Русия

14200
Херсон - задължителната за Украйна цел, за да се надява на обрат във войната с Русия
Снимка: Getty Images

Войната в Украйна за момента не се развива така, че да ѝ се вижда краят, а още по-малко изглежда, че украинците ще постигнат това, което техният президент Володимир Зеленски неведнъж обяви за приоритет номер едно – връщане на границите с Русия във вида отпреди 24 февруари, 2022 година.

Как Украйна може да започне обрат във войната? Погледите на всички експерти, а и не само, са насочени към Херсон. Защото Зеленски вече нареди на щаба на украинската армия да измисли план за освобождението му. Точно там, в този регион, се намира най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката, която е под руски контрол.

Как да стане?

Изглежда украинската армия вече почна да действа решително за освобождението на Херсон. Подсказка за това са ударите срещу Антоновския мост. Точно той е ключов за задържането на Херсон, защото е де факто единственият път, по който бързо може да бъдат прехвърляни или изтегляни военни части и оръжие.

Каква би следвало да е стратегията на украинската армия за освобождението на Херсон? В пространен анализ Kyiv Independent разглежда въпроса, но накратко решението, което представя, е едно. А именно – ефективна пълна обсада на Херсон, която да издържи достатъчно дълго, за да се предадат защитаващите го руски части. Обсадата трябва да бъде така организирана, че да издържи и на евентуални външни атаки – т.е. руски подкрепления, които да я разбият.

Според украинските оценки, в Херсонска област има поне 10 руски батальонно-тактически групи, които трябва да бранят фронтова линия от 200 километра. За сравнение, в Донбас са около 50. Съответно, в Украйна именно Херсонска област изглежда мястото, където числеността на руската армия е най-малка. И изглежда руснаците мобилизират както могат жители на Донбас в защита на Херсон – т.е. войници, които нямат опит и подготовка.

"Това, което руснаците могат да направят, е да усилят защитните си позиции в определени точки. Те не могат да укрепят цялата фронтова линия в Херсон. В много случаи те няма да могат да координират защитата им и украинците ще имат шанс да ги атакуват и обезвреждат една по една", твърди Кирил Михайлов, член на неправителствената организация Conflict Intelligence Team.

Извън Антоновския мост, има още две ключови инфраструктурни цели за украинската армия, ако иска да проведе успешна атака. Първо, магистрала M14/P47, която свързва Херсон с Нова Каховка. В Нова Каховка се намира една от ключовите руски бази за логистика и разпределение на оръжия – именно затова вече имаше няколко украински удара там, включително с HIMARS. А преди около денонощие там беше свален руски самолет Су-35. Ако магистралата бъде поставена под украински контрол, руснаците няма да има как да минават през река Днепър.

Другата важна цел е ВЕЦ Нова Каховка. Той е на 55 километра източно от Херсон, като язовирът там може да служи за мост. Освен това, трябва да бъде спрян и жп пътят през Антоновския мост.

Отрязването на всички тези логистични точки ще значи, че блокадата на Херсон ще бъде ефективна – защото река Днепър служи като естествена преграда при Херсон и няма път за излизане.

Превръщане на западното оръжие в предимство на фронта – логистичен кошмар за Украйна

С оглед развитието на войната, много важен въпрос е как украинците използват западното оръжие. Съгласно статия на The Wall Street Journal, този въпрос се превръща в логистичен кошмар.

Защо? Основната причина е, че често оръжията идват разглобени на части. Отделно, следва да има обучение как се работи със съответното оръжие – особено тежки оръжия, от които украинците имат най-много нужда.

Многото различни доставки предизвикват и затруднения с боеприпасите – би трябвало натовският стандарт да важи за всички, но това не е точно така, когато на едно място имаш американски, френски, германски и дори полски самоходни гаубици например. Изрично това затруднение е отбелязано в доклад на мозъчния тръст Royal United Services Institute, който е провеждал интервюта с украински военни. Натовският стандарт всъщност не е единен модел, а рамка на общи военни стандарти, но всеки член на Алианса сам избира кой или кои стандарти да следва, включително за оръжието. Красноречив пример – едно е да оправяш оръжие от съветско време, "с чук, гаечен ключ и молитва", съвсем друго западно оръжие, където правиш компютърна диагностика.

Всяка оръжейна система има различни резервни части и изисквания за поддръжка, различни механизми за товарене. Дори калибърът може да е различен. Има различни изисквания за обучение за работа и поддръжка на системите и различни вериги за доставка на части. Пример е германската самоходна гаубица PzH 2000 – тя има много специфични изисквания за зареждане на боеприпаси. Отделно, тя тежи 57 тона – повече от съветските еквиваленти, което е предизвикателство откъде да минава, защото може някой мост да не издържи тежестта ѝ.

Развръзката на войната в Украйна: Целите на Русия и Украйна за победа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com