Идват ли по-скъпи стоки заради блокадата в Суецкия канал?

2971
Идват ли по-скъпи стоки заради блокадата в Суецкия канал?
Снимка: iStock

Освобождаването на Суецкия канал ще се проточи с дни, вероятно поне до следващата сряда. Неочакваната блокада, предизвикана от засядането на огромния кораб Ever Given, създаде опашка от около 300 кораба и заплашва да прекъсне глобалните вериги за доставка на основни суровини и стоки – от петрол до зърнени храни и автомобили.

Дейностите по преместването на 200 000-тонния контейнеровоз, който се заклещи в Суецкия канал по време на силен вятър и пясъчна буря, ще отнемат минимум седмица, а може и повече – значително по-дълго от първоначалните очаквания, съобщават източници на Bloomberg, пожелали анонимност. Огромният кораб е здраво заседнал, а освобождаването му е "технически много сложно" и може да отнеме дни, твърдят източници на CNN. Със задачата са се заели холандски и японски експерти, а американската армия също е предложила експертна помощ. Добрата новина е, че корпусът му е непокътнат.

В изравянето на кораба в момента са ангажирани две драги, 9 влекача и 4 багера, но се очаква и допълнителна техника. Те трябва да премахнат около 20 000 куб. метра пясък, като основните им усилия са да бъде освободен дълбоко заседналия нос на кораба. На мястото работи и специална всмукателна драга с капацитет около 2000 куб. метра почва на час, съобщава CNN. Японският собственик на кораба се надява той да бъде освободен в събота, но според експерти това е твърде оптимистично. Египетските власти също очакват проблемът да бъде разрешен в близките 2-3 дни.

Забавени доставки и по-скъпи стоки

Блокадата на ключовия морски търговски път спира стоки за милиарди долари и може да принуди корабите да обикалят цяла Африка по пътя към местоназначението си. Ситуацията ще създаде трудности както на европейските компании, които разчитат на постоянен поток от азиатски внос, така и на потребителите, които активно пазаруват онлайн в условията на пандемия.

Суецкият канал е основен маршрут за търговията между Азия и Европа, включително за жизненоважни стоки като медицинско оборудване и лични предпазни средства. Ако корабът не бъде освободен скоро, блокадата може да повлияе на пазара на петрол и таксите за превоз по море, което ще доведе до временно поскъпване на ежедневните стоки.

Инцидентът в Суец може да засили недостига на контейнери и да доведе до отменени плавания и по-високи цени на товарните превози по море. "Закъсненията вероятно ще увеличат разходите, засилвайки инфлационния натиск върху веригите за доставки", казва Крис Роджърс, водещ търговски анализатор в Panjiva на S&P Global Market Intelligence. Увеличава се рискът от изчерпване на запасите от потребителски стоки, като и нови прекъсвания в производствените вериги за доставки, които вече са засегнати от Brexit и недостиг на суровини, предупреждава експертът.

Какво е блокирано в ключовия воден път и какви са загубите, четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари