Интернет, храна и вода за мигрантите

1444
Интернет, храна и вода за мигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver

Един от първите въпроси зададени на хуманитарния служител Исак Куами в гръцките лагери за бежанци и мигранти не е къде има храна и вода, а има ли интернет връзка.

„Малцина от тях казват „Гладни сме, искаме храна“ или „Жадни сме, може ли вода?“, казва Куами, посетил лагерите през юни. „Те буквално питат „Имате ли Wi-fi достъп и къде да си заредим телефоните?“, допълва той.

Като ръководител на спешната помощ в „Нетхоуп“ (NetHope) - алианс между хуманитарни организации и компании като „Фейсбук“, „Майкрософт“ и „Сиско“, осигуряващ технологични услуги по време на хуманитарни кризи – Куами казва, че нуждата от връзка не е изненадваща.

Бежанците и мигрантите не само се нуждаят от интернет връзка на своите смартфони за планиране на пътуването до Европа, но те го използват още и за кандидатстване за статут и за връзка със семейството през мобилните приложения, пояснява той.

„Един мъж, отделен от семейството му, не беше разговарял с дъщеря си от две години. И едва тази година успя да разговора с дъщеря си във „Фейсбук“ през Wi-fi точка изградена от „Нетхоуп“, заявява Куами пред фондация „Томпсън Ройтерс“.

От септември „Нетхоуп“ е разположила Wi-fi точки по мигрансткия маршрут в Европа, макар много места за връзка на Балканите да не са деактивирани, въпреки че повечето мигранти и бежанци да са продължили по пътя си.

В търсене на убежище

Близо 48 000 бежанци и мигранти са блокирани в континентална Гърция от затварянето на границите на Балканите, което затвори главния сухопътен маршрут, използван през миналата година от милион хора от Сирия, Афганистан, Ирак и други насочили се към Западна Европа.

Търсещите убежище в гръцките лагери могат само да си запазят дата за интервю в гръцката служба за бежанците през Скайп – уеб базираната телефона услуга. Мнозина имат прозорец от един час, когато линиите на Скайп са отворени.

Веднъж приключили т. нар. „пререгистрация“, те получават временно право да останат в Гърция и до основните услуги. В момента само намиращите се в Атина могат да кандидатстват за бежански статут лично, в двата офиса за „пререгистрация“ в града.

Това прави интернет връзката още по-важна, подчертава Катерина Китиди, говорител на агенцията за бежанците на ООН в Гърция.

Но тъй като много от бежанците и мигрантите не са в Гърция, Куами казва, че „Нетхоуп“ планира през август да превърне настоящите точки за достъп до интернет в по-бързи и надеждни широколентови връзки.

Информацията като хуманитарна помощ

През 17-годишния си опит като хуманитарен служител Куани за първи път вижда толкова да се разчита на интернет по време на хуманитарна криза.

Изселиха палатков лагер на мигранти в Париж

Френската полиция изсели палатков лагер на нелегални мигранти в северната част на Париж. Операцията по изселването на мигрантите запо...

„Това е важно като храненето, пиенето на вода, медицинската помощ, да получиш палатка“, казва той.

Имад Аум, говорител на организацията „Спасете децата“ в Гърция, казва, че осигуряването на достъп до информация се е превърнало в критичен елемент от бежанската криза в Европа. Аум посочва,че осигуряването на достъп до интернет помага за езиковата бариера между хуманитарните работници и бежанците, и също така позволява на мигрантите да вземат информирано решение по кой път да поемат и какви рискове поемат.

„Има впечатление, че интернет е лукс и ако си бежанец нямаш право да си свързан. Това не е така. Те имат същите право, като всички останали“, подчертава той.

През юни ООН прие резолюция за промяна на Член 19, която прави достъпа до интернет основно човешко право.

Ройтерс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари