Историческа победа за британските консерватори, брутално поражение за лейбъристите

2185
Историческа победа за британските консерватори, брутално поражение за лейбъристите
Снимка: iStock

За първи път в историята кандидат от управляващата Консервативна партия във Великобритания печели избори за национален парламент в град Хартълпул. Това се доказва от крайните резултати от преброяването на гласовете на регионалните избори на 6 май, предава ТАСС, като цитира и "Мирър".

Киър Стармър претърпя жестоко поражение на допълнителните избори в Хартълпул след мрачна нощ за лейбъристите.

Джил Мортимър от консерваторите печели близо 7000 гласа повече от опозиционния кандидат на лейбъристите Пол Уилямс. Г-жа Мортимър осигури 15 529 гласа, побеждавайки кандидата на лейбъристите Пол Уилямс, който получи 8 589 - при силна избирателна активност от 42,55%.

Този избирателен район в североизточната част на Англия е твърдо държан от Лейбъристката партия от самото й създаване през 70-те години. Затова победата на торите е посочена от британските коментатори като историческа. Това е изключително неприятна новина за лидера на лейбъристите Киър Стармър, който оглави основната опозиционна сила едва през април миналата година на фона на поражението на партията на парламентарни избори година по-рано. В първата си ужасна електорална загуба, откакто пое управлението от Джеръми Корбин преди година, Стармър доведе партията си до липса на места на север, както и в североизточния град, който е крепост на лейбъристите от шест десетилетия.

Новият депутат от торите за Хартълпул, Джил Мортимър, е собственичка на земя, която живее в Тирск, на близо 30 мили от избирателния район, който е избрана да представлява.

Ще поемат ли отговорност лейбъристите за тежкия крах на изборите във Великобритания?

Ръководството на Лейбъристката партия във Великобритания пое вината за катастрофалната загуба на изборите в страната, предава BBC. Лей...

Кого избират британците

Мандатът в Хартълпул беше единственият, който бе определен на изборите в четвъртък. Това се наложи поради факта, че предишният депутат от лейбъристите подаде оставка. Като цяло по време на изборите трябваше да бъдат избрани 5 000 места в общинските, местните и регионалните съвети в Англия. Това е най-високият брой от 1973 г., когато беше променена цялата система на местните избори. Резултатите от вота ще дадат ясна представа за положението на двете основни политически сили.

Много често опозиционна партия води на регионалните избори. По този начин британците се опитват да балансират политическата система, вливайки нова кръв в редиците на аутсайдера на предишните парламентарни избори. Въпреки това изключително успешната програма за ваксинация срещу коронавирус може да даде властта в ръцете на консерваторите под ръководството на премиера Борис Джонсън. Повече от 66% от възрастното население на страната вече са получили една ваксина, а над 30% са получили две.

Освен това, според резултатите от вота ще бъде сформиран съставът на законодателните органи на Шотландия и Уелс и ще бъдат определени имената на 39 полицейски комисари в Англия и Уелс.

Изборите ще определят съдбата на кметовете на редица градове и ръководните органи на столичните окръзи на редица графства. Така, наред с други, ще бъдат определени кметовете на Лондон, Ливърпул, Бристол, Донкастър, Салфорд, Голям Манчестър. Най-голям интерес традиционно е насочен към столицата на страната, но тук не се очакват изненади. Лейбърите Садик Хан, който стана първият мюсюлманин, оглавил кметството на европейската столица през 2016 г., има големи шансове за преизбиране.

Шотландия вън от Великобритания и обратно в ЕС?

В Шотландия, също както и в цялото Обединено кралство, секторът на услугите е най-важният. Ако обаче попитате шотландците на улицата за...

Шотландска интрига

Една от най-големите интриги е дали Шотландската национална партия (SNP), встъпваща за независимост от Великобритания, ще получи по-голямата част от мандатите в 129-местния регионален парламент. Последните социологически проучвания не изключват подобен резултат.

Но дори и без решително мнозинство на SNP, броят на привържениците на независимостта трябва да надвишава броя на поддръжниците на съюз с Лондон в регионалния парламент. Шотландските Зелени, които също се застъпват за регионална автономия, трябва да засилят позициите си според социологическите проучвания.

Кога да очакваме резултати

Поради ограниченията заради коронавируса, броенето ще отнеме повече време от обикновено. Някои резултати ще станат известни през деня, някои, например резултатите от кметските избори в Лондон, през уикенда. Така окончателните резултати от изборите за шотландски парламент, който се формира по смесена система, не се очакват по-рано от събота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари