Изборите в Холандия са помрачени от дипломатически скандал

1556
Изборите в Холандия са помрачени от дипломатически скандал
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Три дни преди провеждането на изборите в Нидерландия, проучванията на обществените нагласи за помрачени от дипломатическия скандал с Турция.

Докато политиците обикаляха страната преди изборите в сряда, турските и нидерландските лидери си размениха обвинения и отношенията между двете държави рязко се влошиха, след като Амстердам забрани достъп до страната на турските министри.

Залозите са високи, като се очаква либералите на министър-председателя Марк Рюте да се завърнат като най-голямата партия в 150-местния парламент с между 23 и 27 места, показват последните проучвания.

Рюте, който се бори за трети мандат, е изправен пред силен опонент: крайнодесния антиислямски политик Герт Вилдерс и неговата Партия на свободата.

„Полагам много усилия, за да спечеля тези избори“, заяви Рюте в неделя по време на предизборната си кампания в Хага. „В момента водим в проучванията, но все пак мисля, че трябва да спечелим още няколко места“, подчерта политикът. Той обаче предупреди, че „все още е възможно Герт Вилдерс да спечели изборите“, като напомни за шока през 2016 г. от вота за Брекзит и победата на Доналд Тръмп в надпреварата за поста на държавен глава в САЩ.

„Лично аз не се страхувам, (но) мисля, че това не е добър резултат от изборите“, допълни Рюте.

Използвайки поляризиращия се дебат за имиграцията, рано в неделя Вилдерс се опита да спечели от протестите в Ротердам, когато полицията започна да разпръсква голямата демонстрация.

Вилдерс публикува в „Туитър“ снимка на жена със забрадка на фона на море от турски знамена и написа: „Десетилетия на отворени граници, масова имиграция, никаква интеграция, двойно гражданство и това е резултатът“.

Културно разделение

След като седмици наред проучванията даваха предимство за Вилдерс, сега неговата популярност спада и той може да стане втори, получавайки между 19 и 23 места.

Известен със своята антиислямска риторика, Вилдерс обеща да затвори границите на държавата за мюсюлманските имигранти, да забрани корана и да закрие джамиите.

Ако неговата партия се нареди сред онези с най-много места в парламента, ще бъде трудно неговият глас да бъде игнориран.

От своя страна Рюте се опитва да намали подкрепата за Вилдерс, призовавайки имигрантите да се адаптират към нидерландските ценности или да напуснат.

Скандалът с Турция „подчерта това културно разделение, въпросът за културата в изборите“, заяви анализатор от Нидерландския институт за международни отношения. „Това принуждава партиите с голяма подкрепа също да водят кампанията си в измерението на културата, а не в традиционното ляво-дясно измерение“, отбеляза специалистът.

Резултатите от тези избори вероятно ще доведат до трудни преговори за формиране на коалиция, която ще управлява една от най-големите страни в еврозоната.

Популярните зелени

Ердоган: Холандия ще плати цената за гоненето на министри

„Холандия ще плати цената за гоненето на турски министри от страната“, заяви президентът на южната ни съседка Реджеп Ердог...

Освен това проучванията показват, че Християндемократическият призив и прогресивната продемократическа партия Д66 ще получат между 18 и 20 места всяка.

С общо 28 парти, борещи се за гласовете на 12,9 млн. души, резултатите най-вероятно ще бъдат фрагментирани и преговорите за формирането на следващото коалиционно правителство може да отнемат месеци.

Освен това на тези избори се вижда значително увеличаване на подкрепата за „Зелените леви" Йесе Клавел.

„Моите оръжия за надеждата и оптимизмът“, заяви 30-годишният Клавел. „Ние имаме реалистична представа за бъдещето, това са нашите оръжия…ние нямаме нормална кампания. Ние изграждаме движение, което е по-силно от която и да е партия в Нидерландия“, допълни политикът.

AFP

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com