Изборите в Македония са изпитание за ЕС

1574
Изборите в Македония са изпитание за ЕС

Дългогодишният македонски националист и лидер Никола Груевски изглежда готов за завръщане след парламентарните избори в неделя, представлявайки трудност за ЕС и стратегията му за убеждаване на балканската нация да направи болезнени реформи в замяна на помощ. Груевски, управляващ малката бивша югославска република почти десетилетия като лидер на ВМРО-ДПМНЕ, се оттегли през януари като част от договорена от ЕС сделка за прекратяване на започналата в началото на 2015 г. криза, когато опозицията обвини правителството масово подслушване и представи записи, разкриващи корупция по най-високите нива.

ЕС отдавна критикува Груевски за запазването на демокрацията и върховенството на закона в Македония, но съюзът се нуждае от сътрудничеството на Скопие за справяне с мигрантската криза в Европа, в която над един милион души, предимно мюсюлмани бягащи от войни в Близкия изток, влязоха в съюза през последните 18 месеца.

Много от тези мигранти влязоха в ЕС през т. нар. „Балкански маршрут“, преминавайки турско-гръцката граница и след това през Македония, Сърбия и Хърватия към Западна Европа.

„Това е изпитание за способността на ЕС да се намеси в растящия авторитаризъм в Югоизточна Европа“, казва Джеймс Кер-Линдзи, главен анализатор в Лондонското училище по икономика и политически науки на политиките в Югоизточна Европа.

„Ключът във всичко това е бежанската криза. Македония, смятам много ясно, разбира, че това е избавлението ѝ“, допълва той.

Статутът на Македония като страна на предна линия в мигрантската криза укрепва позициите ѝ за пазарене с ЕС, чиято способност за влияние над Скопие във всеки случай е отслабена поради пълната липса на напредък в усилията на страната за членство в общността.

Гърция отдавна блокира кандидатурата на Скопие за присъединяване като към ЕС, така и към НАТО, заради спор относно името Македония, което е и название на северна гръцка провинция. Позицията на Атина обезкуражи Скопие да прилага подкрепяните от ЕС реформи и насърчи недоверието към Брюксел сред македонците.

Безразличие към ЕС

„Грижа ме е за ЕС точно толкова, колкото и ЕС за мен, и това е: Нас взаимно не ни е грижа. Аз си има моите проблеми, те си имат своите“, казва Димитър Петковски, 41-годишен държавен служител.

В последния си проектодокумент за напредъка на Македония към членство в ЕС, Брюксел казва, че новото правителство трябва да уважава независимостта на правосъдната система и свободата на медиите, както и да се справи с корупцията и размиването между държавата и политическите партии.

Посолството на САЩ в Скопие изключи телефоните си

Късно снощи американското посолство в Република Македония прекъсна всички телефонни връзки на дипломатическата си мисия. Прекъсването ...

Но Цвете Конеска, главен анализатор и експерт по Македония в Control Risks, казва, че перспективата за прием в ЕС ще падне още повече в дневния ред при ново правителство на Груевски.

„И този един наличен лост, колкото и слаб да беше, може да бъде премахнат“, казва тя, визирайки възможността Македония напълно да обърне гръб на ЕС.

Последните допитвания дават на ВМРО-ДПМНР преднина от 12% пред основния ѝ конкурент, лявоцентристките социалдемократи.

Трите партии на етническите албанци също участват в изборите, най-успешно представилата се от които се очаква да стане партньор в бъдещото правителство. Етническите албанци са около една трета от населението от два милиона на Македония.

Reuters

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари