Изключването на Унгария от ЕС – празни думи на гнева

1321
Изключването на Унгария от ЕС – празни думи на гнева
Снимка: Getty Images/Guliver

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн призова Унгария да бъде изключена от Европейския съюз заради нейното недостатъчно толерантното отношение спрямо бежанците. Според него позициите на властите на източноевропейската държава нанасят непоправим удар върху ценностите на Съюза.

„Не можем да се примирим с това, че основните ценности на ЕС се нарушават масово. Страните, които като Унгария строят огради срещу бежанците, ограничават свободата на пресата и независимостта на съдебната власт, трябва да бъдат временно или завинаги изключени от ЕС“, заяви Аселборн. Той също така отбеляза, че политиката на Унгария по отношение на мигрантите е опасна, едва ли не, че страната е на крачка от това да „започне да разстрелва бежанците“.

Наистина ли думите на външния министър на Люксембург ще доведат до каквито и да е мерки срещу Унгария? Или това е лична гледна точка, която няма нищо общо с позициите на ЕС. Своето мнение по въпроса даде научният сътрудник от РАН и експерт по Унгария Александър Стикалин.

„Това не е единствено неговото лично мнение, а мнението на тези политически кръгове, които стоят начело на страната. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан демонстрира последователност в отстояването на позициите си по бежанския проблем. Страната бе залята от огромна вълна мигранти, а това е сериозно предизвикателство. Орбан може да се разбере, но неговите методи на борба с миграцията са противоречиви“, заяви ученият.

„За унгарците строителството на стени на източните и южните граници на страната е нож с две остриета. Над 2 – 2,5 милиона етнически унгарци живеят в съседните държави. Става така, че Будапеща се ограждат тези унгарци, които живеят в тези държави. А същевременно Орбан дойде на власт в страната, експлоатирайки въпроса за необходимостта съотечествениците в чужбина да бъдат подкрепяни“, смята експертът.

Що се отнася до възможността Унгария да излезе от ЕС Александър Стикалин подчерта, че „Унгария в момента е внедрена в много програми на ЕС и в момента вече няма как да излезе от тези структури“. Това ще доведе до непоправими икономически загуби и за двете страни. Така Унгария се намира между чука и наковалнята. В страната има обществен натиск за борба с миграцията и Орбан „играе, за да получи допълнителни гласове“ . Но „основният вектор на икономическото развитие на страната е насочен към Европейския съюз“.

На друга позиция е унгарският журналист Габор Щир.

„От шест години насам от Брюксел и от различни столици на Западна Европа звучи критика по въпроса с мигрантите. Например в Унгария се използва единствено думата „мигрант“, а на Запад – думата „бежанец“. Това вече говори за това, какви са различни подходите между Източна и Западна Европа. Същевременно страните членки на ЕС, въпреки думите си, предприемат същите действия, каквито и Унгария“. Германия прави това в друг стил, безшумно. Например Бундестагът прави законите за прием на мигранти по-строги“, отбеляза Габор Щир.

Люксембург призова за излизането на Унгария от ЕС

Политиката на Унгария е в разрез с нормите на Европейския съюз и по тази причина би било разумно тази страна да бъде изключена от ЕС. Т...

Трябва да се напомни, че преди година унгарските депутати одобриха закон, разрешаващ на правителството да използва армия и нелетално оръжие, за да разреши бежанската криза. В закона е предвидено, че военните могат да използват в случай на вълнения и нарушаване на реда гумени куршуми, сълзотворен газ, мрежи и други средства срещу мигрантите. Армията получава правото да участва в патрулирането на границата.

Според унгарския журналист, ожесточената критика към страната му е свързана с това, че политиците от Западна Европа най-накрая са достигнали до извода, че Орбан е бил прав. „Всички признаха, пряко или косвено, че всичко, което Унгария прави е , да – грубо, но, че е била права“, подчерта Щир. „Това, което правихме, бе реален отговор на надигащ се проблем и Европа прави в момента същото. Те са принудени да защитават външните граници на Европейския съюз. Ние заедно трябва да се справим с миграционната вълна, защото количеството на мигрантите, които са пристигнали в Европа, вече е достигнало до критична точка“, смята той.

Що се отнася до възможния изход на Унгария от ЕС журналистът изрази съмнения, макар и да отбеляза някои фактори, „разрушаващи съюза от вътре“.

„Мнението на Аселборн е лично негово мнение. Излизането на Унгария от ЕС не е необходимо за никого. Преди дни Орбан, по време на своя реч пред парламента заяви, че „ние сме за Европа“. По-голямата част от унгарското население подкрепя членството в ЕС. Европа също така не иска да изключва Унгария. „Затова и думите на Аселборн са единствено нервни възклицания, нищо повече“, каза Щир в заключение.

Российская Газета

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари