Историк: От нашите политици си зависи дали ще ги запомнят като Тодор Александров или като Георги Димитров

6175
Историк: От нашите политици си зависи дали ще ги запомнят като Тодор Александров или като Георги Димитров
Снимка: Личен архив във Facebook

Своите съображения по отношение на казуса Северна Македония излага историкът и докторант в Института по Балканистика към БАН Кирил Илиев във Facebook.

"1. Признахме първи държавата Македония на 15 януари 1992г. под това име - те ни нарекоха татари, фашисти и окупатори.

2. Подписахме Декларация за приятелство и добросъседство през 1999г., която по никакъв начин не се спазваше и се наложи да подпишем нов договор.

Борислав Цеков: Странен е възторгът сред управляващата върхушка в Скопие след българските избори

"Странен е възторгът сред управляващата върхушка в Скопие след българските избори. Очевидно подсказан от чужди фактори, които вече са в...

3. Помогнахме им с военна техника, когато имаха нужда: танкове, гаубици, снаряди и оборудване - те изпратиха платени провокатори да хвърлят димки на учредителното събрание на първата българска организация "Радко" и хвърлиха големия българин Йове Стояновски невинен да лежи в затвора!

4. Подписахме договор и ги пуснахме в НАТО - палиха и късаха българския флаг, напуснаха едностранно съвместната историческа комисия, организираха платена кампания от лобисти срещу България в Европа, обиждаха жените ни, че ги купували за две червени (две банкноти със скромна стойност), не направиха нищо, за да подобрят инфраструктурата (както и ние), празнуваха антибългарски празници на мнимо антифашистко (разбирай антибългарско) въстание, премиерът им в ефир каза, че искал да покаже среден пръст на българите...

Именно поради това смятам, че преди да дадем зелена светлина на С. Македония за преговори с ЕС е нужно да бъдат изпълнени следните 4 точки!

1. Незабавно прекратяване на речта на омразата към България и българите. В това число демонтиране на всички паметници, които обиждат целия български народ, наричайки го фашист, окупатор, "бугарска гнасна ръка" и п.р. Редактиране на учебното съдържание по история, където целенасочено се насажда омраза спрямо българите и се изопачават факти с цел да се създаде впечатлението, че България е най-големия враг на Македония, който е отнел от нея Пиринския край със сила.

2. Продължаването на работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония по чл.8 от Договора за приятелство и добросъседство, която работа трябва да допринесе за обективния исторически прочит, основаващ се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития.

Владо Бучковски: Радев се отказва от историческите спорове, българите в нашата Конституция е мисия невъзможна

Начинът, по който някои български политици и интелектуалци, особено кандидатите за президент, говорят по темата за Северна Македония, и...

3. Гарантирането на правата на българите живеещи в С. Македония и вписването им в Конституцията като равноправна част заедно с албанците, сърбите, ромите, бошняците (българи там живеят все още, които не се прекършиха под сърбоманския натиск, редно е да ги защитим).

4. Отварянето на досиетата на югославските тоталитарни комунистически служби (УДБА) в С. Македония до 1991 г., за да можем да снемем маската на кървавото комунистическо минало, зад която се прикриват мъчителите на етническите българи в С. Македония, в периода след Втората световна война.

Причината да искам да бъдат изпълнение сега въпросните точки се крие във факта, че нямам никакво доверие в актуалната политическа власт в Северна Македония, апропо, също и в предходната.

Доказаха нагледно, че нямат скрупули да нарушат всеки един ангажимент спрямо България.

Защото видяхме, че скопските политици лъжат българите, лъжат ги на ангро. Идват в България и казват, че не сме фашисти и окупатори, после полагат свежо цвете и държат пламенни речи натоварени с патос на някое шумкарско сборище в Македония, където сипят огън и жупел срещу фашистите ( т.е. разбирай срещу нас).

Македонско издание изуми: Обсъжда възможността ЕС да "изгони България', защото пречи на разширяването

Бившият македонски посланик Люпчо Арсовски говори пред Нова Македония, по отношение на презумпцията за посягане към опцията за прекратя...

Давам си сметка, че е лесно е да се снимаш с македонските българи преди избори и да правиш помпозни обещания пред камерите за PR, трудно е да реализираш обещанията си, след като вече си дошъл на власт.

Смятам, че е редно партиите, които спекулират по темата и обещават, че имат формулата как да развържат македонския възел, първо да направят усилие и да се допитат до самите българи живеещи в днешна С. Македония. Не само до изявените такива, които всички познаваме и открояваме, но поне до позицията на тези 700 души, които живеят в С. Македония и са дали гласа си на последните избори.

Така би направил един политически елит, който има уважение към своя народ и мисли за неговото бъдеще.

Всички останали заклинания от типа на: "Да сме заедно с Македония в ЕС е част от българския национален интерес" се изпразват от съдържание, не защото горното не е вярно, а защото българският национален интерес, преди всичко е да се гарантира животът, здравето и достойнството на българите!

P.s. в момента всички наши политици пишат история и от това как ще я напишат, зависи дали ще останат в историята като Тодор Александров - обичан от цял народ или като Георги Димитров - написал най-срамната страница в нашата история предавайки Македония."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари