Как 400 килограма кокаин се оказаха в руското посолство в Аржентина?

4759
Как 400 килограма кокаин се оказаха в руското посолство в Аржентина?
Снимка: Getty Images/Guliver

В училището при руското посолство в столицата на Аржентина Буенос Айрес бяха открити близо 400 килограма кокаин, който, както се предполага, че е бил приготвен за изпращане в Москва. По време на съвместна операция специалните служби в Русия и Аржентина са задържали петима души, които са заподозрени в съпричастност към наркотрафика. Сред тях е бивш сътрудник на посолството, който вероятно е подготвял кокаина за изпращане. Така на руските чиновници им се наложи да отговарят на много неудобни въпроси.

Как наркотикът се оказва на територията на посолството?

Русия изпрати в Сирия най-новите си изтребители Су-57 (ВИДЕО)

Изтребители от пето поколение Су-57, които все още не са били използвани в реални условия, са били изпратени във военната база Хмеймим...

12 куфара с наркотици са намерени в училищно-жилищния комплекс, който е част от дипломатическото представителство в Аржентина. В началото от руското външно министерство заявиха, че кокаинът е оставен технически сътрудник, който вече не работи в дипломатическата мисия.

След това посланикът на Русия в Аржентина Виктор Коронели потвърди, че кокаинът в училището е бил докаран от бившия домакин на посолството Али Абянов. По думите на Коронели Абянов е могъл да ползва свободно гаража на училищния комплекс и е имал неограничен достъп до склада, където е бил намерен кокаинът.

Защо службите по безопасност не са забелязали?

Един от най-цитираните рускоезични източници, свързани с въпроса, е блогът на Максим Миронов, който живее в Буенос Айрес и децата му учат в училището, където е бил открит кокаинът. Миронов обвинява руското външно министерство в лъжа по отношение на това дали и други сътрудници от посолството не участват в трафика на кокаина. Според блогъра в училището действа такъв режим на безопасност, че не е възможно да се внесат 12 куфара с наркотици от вече външен човек.

МВнР на Русия публикува отговор в телеграма, където нарича Миронов претендент за роля "на лидер на местна опозиционен блок". От ведомството са отбелязали, че децата на Миронов учат в училището задочно, следователно отиват в училището само два пъти годишно. Техническите сътрудници имат неограничен достъп до всяко помещение, а през ваканциите охраната на сградата се разпуска, което "опростявало задачата на злоумишлениците", обяснява руското външно ведомство.

Руски вицепремиер смята, че санкциите срещу Русия ще останат завинаги

Ограничителните мерки, които Запада въведе срещу Русия, ще останат завинаги, смята вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Рогозин. ...

Чий самолет е доставил кокаина в Русия?

Кокаинът в посолството е бил открит през 2016 година, а след година куфарите, в които наркотикът е бил, са напълнени с брашно, под контрола на оперативни служители, са изпратени в Русия. В Москва получателите им са задържани. В началото аржентинските медии предполагат, че "кокаинът" е докаран в Русия със самолет, в който е летял секретарят на Съвета по сигурност на Руската федерация Николай Патрушев. Тази информация е опровергана от институцията, пише meduza.io.

На 23 февруари, 2018 година аржентинската жандармерия публикува видео, в което има снимки на качването на куфарите на борда на самолет с номер 96023. Този номер, по данни на сайта russianplanes.net, е на самолет Ил-96, който използва авиоотряд "Русия" обслужва първите лица на държавата. Скоро след това сайтът russianplanes.net прекратява работата си, а от руското президенство заявиха, че самолетите им не са свързани със случая.

"Журналистите са направили своите изводи въз основа на недостоверна информация – в дадения случай – снимки, които благодарение на съвременните технологии биха могли лесно да бъдат фалшифицирани".

Припомняме, че засега съвместната руско-аржентинска операция е довела до арест на петима заподозрени – трима в Аржентина и двама в Русия. Един от двамата арестувани в Аржентина е натурализиран руснак, който е бил полицай в Буенос Айрес.

Иззеха 400 кг кокаин от руското посолство в Аржентина

Полицията в Аржентина е иззела почти 400 кг кокаин от руското посолство в Буенос Айрес. Последвали са и арести на няколко членове на ба...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари