Как отношенията между САЩ и Саудитска Арабия станаха толкова сложни?

3836
Как отношенията между САЩ и Саудитска Арабия станаха толкова сложни?
Снимка: Gettyimages.com

Има нещо гнило в отношенията между САЩ и Саудитска Арабия. Сигурно няма причина да се мисли, че наследствената монархия, основана върху най-консервативните тълкувания на исляма, ще застава редом до конституционна република, основана на отделянето на църквата от държавата. Но това толкова странно отношение стана напрегнато през последните петнадесет години и е претърпяло дори още по-грозен обрат в последните две-три.

Последното напрежение може да бъде проследено до големите различия между саудитците и администрацията на президента на САЩ Барак Обама относно случващото се в Близкия изток, като се започне с това как двете страни се справят с опасността, произлизаща от „Ислямска държава“, до различните реакции към народните въстания в Северна Африка и Близкия изток. А също така и заради това, че Обама се опитва да стопли отношенията с Иран – най-големия съперник на Саудитска Арабия.

Има настъпващо чувство, че продължилото десетилетия спонсориране на екстремните тълкувания на исляма по света от династията Сауд е допринесла за ислямския екстремизъм и дори до насилието. И същевременно корените на гнева и омразата на терористите рядко биват проследявани до получаващите саудитски пари имами или джамии. Междувременно саудитците се борят и с „Ал Кайда“, и с „Ислямска държава“. Странният факт, че „Ислямска държава“ е приела част от идеите и практиките си от саудитците е предизвикала съжаление от страна на бившия имам на Великата джамия в Мека.

Би било погрешно саудитците да бъдат обвинявани за „Ислямска държава“. Изглежда вероятно, обаче, че саудитците, прокарвайки своето тълкуване на исляма, постепенно да са изместили мюсюлманската мисъл и учение далеч от либералния и толерантен тип ислям, който е процъфтявал някога по света, дори и в самото кралство. Според норвежкия експерт по тероризма Томас Хегхамер, „ако е имало шанс да има ислямска реформация през ХХ век, саудитците явно са я предотвратили с наливането на средства за буквалното тълкуване на исляма“. Според професора по ислямски науки към университета „Джордж Вашингтон“ Сайед Хосеин Наср, преведената на английски език версия на корана, която Саудитска Арабия е разпространявала през годините, включва вмъкнати презрителни думи срещу християни и евреи, които са "пълна ерес, в никакъв случай не основана върху ислямската традиция."

Това остава въпроса какво може да направи правителството на САЩ, за да промени природата и степента на саудитското месианство. Наричайки основания в Саудитска Арабия уахабизъм „коварно присъствие“ Фара Пандит, бивш служител на Държавния департамент, натоварен с връзките с световната мюсюлманска общност, умоляваше света да предприеме действие. „Трябва да бъдем сериозни при унищожаването на идеологическия екстремистки наратив“, заяви тя . „Ако саудитците не престанат с това, което правят, трябва да има дипломатически, културни и икономически последствия“, добави Пандит. Нейното послание бе насочено към недържавните актьори и неправителствените организации. В крайна сметка мнозина биха отхвърлили предложението правителството на САЩ да основе центрове за обучение на имами в Африка, Азия, Европа и Северна Америка, които да не зависят от саудитски средства и да предлагат разнообразие в практикуването на исляма.

От своя страна, комисията по разследване на терористичните актове от 11 септември 2001 г. посъветва САЩ да не се опитва да променя теорията и практиката на религията. „Трябва да окуражаваме реформите, свободата и демокрацията, въпреки, че изпращането на нашите послания е ограничено в ефективността си, просто защото ние ги поднасяме. САЩ трябва да насърчават умереност, но не могат да осигурят надмощието ѝ. Само мюсюлманите могат да направят това“.

Тук в САЩ публичното мнение към саудитците, което никога не е било топло, сега е изстинало съвсем. Публикуването на засекретените 28 страници от разследването на конгреса от 2002 г. не показа ясна връзка между правителството на Саудитска Арабия и връзката му с терористичните актове от 11 септември, но най-вероятно то е довело до почни единодушното приемане на Закона за справедливост спрямо спонсорите на тероризма. Законът позволи на семействата на жертвите от атентатите директно да съдят саудитското правителство. Докъде ще доведе това е за преценката на всички.

WikiLeaks пусна как Хилари Клинтън обявява Саудитска Арабия за екстремисти номер едно

Кандидатът на демократите за президент в САЩ Хилари Клинтън е обвинила през 2013 година Саудитска Арабия в масово разпространение на ек...

Има ограничения за това докъде членовете на Конгреса на САЩ желаят да достигнат в публичната си критика към Саудитска Арабия. Въпреки, че и двете камари на законодателния орган превъзмогнаха ветото на президента на САЩ Барак Обама за закона, Сенатът няколко седмици по-рано блокира резолюция, свързана с продажбата на определени оръжия на саудитците - оръжия, които се използват с брутален ефект в Йемен. Народът на САЩ може да не хареса идеята Чичо Сам да защитава забогателите от петрол автократи, но харесва идеята за забогатели от петрола маниаци като „Ислямска държава“ дори по-малко. Според противниците на резолюцията, включително и сенаторът от щата Южна Каролина Линдзи Греъм интересите на САЩ и на Саудитска Арабия често съвпадат.

„Близкият изток е наистина сложно място“, заяви Греъм. „Но Саудитска Арабия споделя разузнавателни данни с нас, заради които САЩ е в безопасност. Те ни позволяват да използваме техните въздушни бази по време на конфликт. Те са напълно срещу „Ислямска държава“ и те са страхотен съюзник срещу амбициите на Иран. За тези, които искат да прекратят това отношение бих казала, че трябва да внимават какво си пожелават“, добави сенаторът

Накратко Саудитска Арабия не е нито най-добрия съюзник, нито този, на който може да се разчита най-много. Но подкрепата към поддържането на връзките с кралството остава висока. „Отношенията са сложни“, заяви по-рано тази година Барак Обама.

Те са все още сложни.

National Interest

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com