Как Пентагонът оценява напредъка на украинската контраофанзива?

6908
Как Пентагонът оценява напредъка на украинската контраофанзива?
Снимка: Getty images

Украинската контраофанзива, която се развива бавно от 3 месеца, започва да набира определено темпо. Близо до село Работино украинските въоръжени сили преодоляха първата от трите руски отбранителни линии и сега атакуват втората.

"Ако говорихме преди две седмици, щях да съм малко по-песимистично настроен", казва Трент Мол. "Пробивът през втората отбранителна линия всъщност е напълно възможен", отбелязва той. Ще успеят ли обаче украинските въоръжени сили да преодолеят тази втора, както и третата линия на руската отбрана, преди да са им свършили снарядите и да е настъпила зимата?”

Мол, чийто офис на Агенцията за военно разузнаване (DIA) на брега на река Потомак периодично се тресе, когато президентският хеликоптер Marine One каца и излита от хеликоптерната площадка в съседство, е упълномощен да отговаря на подобни въпроси. По-малко известен от ЦРУ, мисията му е предприемане военни действия срещу враговете на САЩ. Това често изисква количествени оценки: например информация за обсега на иранските ракети или размера на китайския флот.Още: Танк "Леопард" принуди два руски танка да отстъпят (ВИДЕО)

По време на Студената война годишният доклад на RUMO „Съветската военна мощ“ се четеше жадно. Нематериалните активи обаче са не по-малко важни. В тази връзка Трент Мол подчертава особено морала и волята за борба и откровено признава, че неговото ведомство е допуснало грешка в Ирак през 2014 г. и Афганистан през 2021 г. - армиите, изградени от американците, се сринаха почти за една нощ.

"Мислехме, че афганистанците ще се бият до края на календарната година и ще се опитат героично да защитят Кабул", казва Мол. Въпреки това „те се отказаха доста бързо“. Този опит, заедно с фактическото "изпаряване" на иракската армия в лицето на групировката "Ислямска държава", накара DIA да направи неправилни преценки за това как ще се държи Украйна след началото на руската инвазия. "На теория имахме подобна идея, че те просто ще бъдат смачкани", казва Мол. Ситуацията обаче се оказа поучителна. Трент Мол посочва "специален доклад" от 40 страници, публикувана през януари тази година, в която разузнавателната агенция преразглежда оценката си за волята на Украйна да се бие.

Докладът

Документът подчертава как психологическите фактори - като настояването на Володимир Зеленски да остане в Киев срещу решението на Ашраф Гани да избяга от Кабул - могат да повлияят на ситуацията на бойното поле. В нотата се отбелязва важността на командирите на фронтовата линия, духа на военното единство, силата на органите за командване и контрол, както и наличието на стабилна логистична и медицинска база за армията, пише The Economist.

Всичко това преди беше пренебрегнато поради предположението, че врагът ще надхитри украинското ръководство и те бързо ще загубят войната. За да избегнат този тип грешки, анализаторите на DIA сега попълват подробни таблици, които ще им помогнат да анализират тези фактори и как те могат да взаимодействат помежду си по напълно неочаквани начини.

Тази техника е от решаващо значение, когато става въпрос за оценка на това какво ще се случи в Украйна през следващите седмици. Мол каза, че разузнавателната агенция ще следи отблизо за знаци, че Москва може да продължи да доставя артилерийски боеприпаси на фронтовите линии на същото ниво и да запази предимството си на бойното поле. Още: Мнение от САЩ: На Украйна може да й остават само 30 дни за контраофанзивата

Мол признава, че американски и украински служители не са успели да оценят дълбочината и силата на руската отбрана и колко трудно ще бъде за Украйна да проникне в тях с бронирани бойни средства. Украински генерали казаха пред вестник "Гардиън", че 80% от усилията на Москва са отишли за изграждането на първа и втора линия на отбрана. Трент Мол обаче предупреждава, че основната част от руските отбранителни резерви остават именно на третата линия.

През последните седмици американски официални лица критикуваха лично украинските командири за военната им стратегия, по-специално решението да се разположат бойни части на изток, около Бахмут, вместо в ключовата зона на юг. Трент Мол е по-тактичен. „Спорно е дали украинците са използвали тактика, която ще постигне по-агресивни резултати за по-кратко време“, казва той. По-важни са две критични променливи: украинските запаси от боеприпаси, жизненоважни за поддържане на нивото на артилерийския огън, необходимо за напредването на украинските въоръжени сили, и времето - много по-влажно през есента.

Кулминация на офанзивата

Служител на администрацията на Байдън каза, че на Украйна й остават около 6 до 7 дни боеве, преди офанзивата ѝ да достигне кулминацията си. Въпреки това мнозина се съмняват колко украинските въоръжени сили ще могат да напреднат през това време. Някои считат, че украинската армия, която хвърли голяма част от резервите си в битката още преди да пробие втората линия на руската отбрана и претърпя тежки загуби, опитвайки се да я преодолее, едва ли ще напредне много далеч. „Ако погледнете бойното поле след 5 години, то ще изглежда почти същото“, казва високопоставеният служител на американското разузнаване. Качеството на руските и украинските въоръжени сили намалява с времето, подчертава той. Още: Украинската армия обяви, че си е възвърнала още земи край Работино

Мол е по-малко мрачен. Той отбелязва, че Сергей Суровикин, руският генерал, който създаде отбранителните линии, и Евгений Пригожин, чиито бойци от частната военна компания Вагнер постигнаха някои от най-значимите успехи за Москва миналата година, и двамата са напуснали бойното поле: първият е уволнен от своя пост, а вторият загина при самолетна катастрофа.

Подбирайки внимателно думите си, Мол казва, че последните успехи на Украйна са „забележими“ и дават на нейните въоръжени сили „реална възможност“ (40-50% шанс, според разузнаването) да пробият оставащите руски отбранителни линии до края на годината. Той обаче предупреждава, че ограничените доставки на боеприпаси и влошаващото се време ще направят това „много трудно постижимо“.

Днес експертите насочват вниманието си към следващия сезон на бойни действия. Разузнавателната агенция е „умерено“ уверена, че дори ако Украйна не направи никакъв пробив, но успее да разшири офанзивата около Работино, да задържи позициите си и да получи повече боеприпаси, тя ще бъде в добра позиция за нов пробив през 2024 г.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари