Каква роля играе Иран в Сирия?

3048
Каква роля играе Иран в Сирия?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Ирански експерти предполагат, че Техеран харчи до двайсет милиарда долара годишно за подкрепата на режима на Асад. Защо Сирия има толкова голямо значение за Иран?

"Иранските национални интереси диктуват да се оказва поддръжка на Асад", казва Абас Абди, бивш политик-реформатор от Техеран. Той обръща внимание на дългата история на сирийско-иранските взаимоотношения: по времето на войната между Ирак и Иран през 1980-те години Сирия беше най-важният съюзник на Иран в региона. "На тогавашната сирийска подкрепа дължим това, че иракското нападение срещу Иран не прерасна във война на целия арабски свят срещу Иран", казва още Абди.

През годините на иракско-иранския конфликт, алевитският сирийски режим, чиито корени са шиитски, снабдява Иран не само с оръжия. Навремето Сирия затруднява и иракския износ на петрол, блокирайки един петролопровод, по който иракската суровина се е пренасяла от Персийския залив и Северен Ирак към Средиземно море. В замяна на това шиитските милиции на Иран защитават  сирийските интереси в Ливан. Сирийските войски навлизат там през 1976 – една година след избухването на ливанската гражданска война. Всъщност Сирия и Иран и до днес имат общи интереси в Ливан.

Фактът, че Сирия и шиитското движение "Хизбула" оказват голямо влияние на политическото развитие в Ливан, винаги е предизвиквал огромно раздразнение сред сунитските държави в Залива. "Основната грижа на Иран е как да изтласка влиянието на Саудитска Арабия от региона", обяснява експертът Абди.

"Няма да допуснем Асад да падне"

Влиянието на Иран в Сирия, а всъщност и в целия регион, на свой ред никак не се харесва на Саудитска Арабия – която е най-прекият съперник на Иран за регионално лидерство.

"Саудитска Арабия подкрепя недоволните сунитски малцинства в Ирак по границата със Сирия", обяснява Мехрдад Хонзари, консултант в лондонския Център за арабски и ирански изследвания. Хонзари, който е бивш ирански дипломат, смята, че по този начин саудитската кралска династия рискува да разцепи Ирак и Сирия. Това застрашава стабилността на целия Близък и Среден Изток. "Не само Иран, но и Западът нямат интерес от подобно нещо", казва той.

Интересите на Ислямската република Иран в момента се защитават на сирийска земя, казва генерал Касем Солеймани, командир на иранските бойни поделения, които играят активна роля в сирийската гражданска война. Иранските медии представят Солеймани като една от най-важните фигури в борбата на шиитските милиции срещу терористичната организация "Ислямска държава". А според американските медии, той е един от най-влиятелните мъже в Близкия и Среден Изток и един от основните "кукловоди" на военните събития в днешна Сирия.

Тръмп готви неясна промяна на политиката за Близкия изток, продължава да реди правителство

Близкоизточната политика на новата администрация на САЩ, която ще започне да изпълнява задълженията си на 20 януари догодина, ще се раз...

"Каквото и да ни струва това, няма да допуснем Асад да падне от власт" - явно това е мотото на управляващите в Техеран. През миналата година специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура предположи, че ежегодните разходи на Иран в Сирия възлизат на повече от 6 милиарда американски долара. Някои ирански експерти дори предполагат, че става дума за 15 до 20 милиарда долара, отпускани от Иран за подкрепата на Асад. Сирийският диктатор, както знаем, действа не само срещу умерената опозиция, подкрепяна от САЩ, но най-вече срещу радикално-сунитските милиции, които се въоръжават и финансират основно от Саудитска Арабия и Катар.

Властовите игри за петрола

Катар, който е обвиняван от Сирия, че изпраща хиляди свои наемници на сирийска земя, обяви на 26 ноември, че ще продължи да снабдява сирийските бунтовници с оръжия, дори и Доналд Тръмп да прекрати американската помощ за опозиционните сирийски сили. Сирийският режим на Башар Асад отдавна е трън в очите на Катар. Емирството е заинтересовано от изграждането на газопровод, по който да се пренася суровина от региона на Персийския залив през Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция, а оттам - към Европа. Досега обаче този проект е нямало как да бъде реализиран с Башар Асад. Всъщност една трета от газовото находище принадлежи на Иран, а Иран отдавна си мечтае за тръба, която да започва от негова територия и през Ирак и Сирия да води до Средиземно море. През юли 2011 Техеран дори стартира проект на стойност 10 милиарда долара за изпълнението на подобен газопровод, а през юли 2012 подписа и споразумение с Асад. Проектът обаче засега си остава само на хартия. 

"Подкрепяйки Асад, Иран отправя един много важен сигнал към всички свои съюзници в региона, на които недвусмислено заявява: "Лоялността към нас е нещо, което си заслужава"" - това твърди експертът от лондонския Център за изследвания на Средния Изтак Майсам Бехравеш. "В сирийския конфликт става дума за съдбата на Асад като личност, но и за тази на Сирия като стратегически важна държава от Средиземноморието, граничеща с Израел. Влиянието на Иран в Сирия показва неговите възможности да упражнява властта си в целия Близък и Среден Изток", добавя експертът.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари