Какви са плановете на Кремъл за Украйна?

4256
Какви са плановете на Кремъл за Украйна?
Снимка: Gettyimages

Какво планира президентът Владимир Путин за Украйна? Властите в Киев твърдят, че руският лидер създава претекст за оправдаване на голяма офанзива с цел осигуряването на сухопътна връзка през югоизточните украински региона до Крим, черноморският полуостров анексиран от Москва седмици след свалянето през 2014 г. на руския съюзник Виктор Янукович.

Те разглеждат ескалирането на сраженията в населения предимно с рускоговорящи източен регион Донбас, където повече от две години проруски екстремисти и руски сили водят „замразен конфликт“ с украинската армия, като прелюдия за офанзива.

Струпването на руски войски и техника, включително ракетите S-400 „Триумф“, в Крим и твърденията на Москва от миналата седмица, че Украйна е инфилтрирала саботьори на полуострова с планове да извършват „терористични актове“ - нещо, което Киев яростно отрича – са разглеждани в Киев като зловещи знаци. Представители на украинското военно разузнаване казват, че очакват още обвинения за саботажи от представители на Кремъл, настоявайки че „врагът планира мащабни провокационни действия“ в опит да дискредитира Украйна пред Запада.

Те мислят, че Москва планира офанзивата да започне точно преди руските парламентарни избори, насрочени за 18 септември. Руските власти - които казват, че провокациите идват от Украйна, а не обратното - отричат това.

„Путин се нуждае от хубава, малка, победоносна война“, обяснява Алексей Арестович, бивш служител на украинското разузнаване и настоящ независим военен анализатор.

Ако има голяма офанзива, „руснаците ще искат да превземат Мариупол“, предполага той, като част от сухопътна кампания за осигуряване на сухопътен коридор до Крим. Това ще премахне нуждата Русия да харчи милиарди за изграждане на мост над Керченския пролив, както и енергийни тръбопроводи свързващи полуострова с руската континентална част.

Арестович, който познава мисленето на висшите украински военни плановици, казва, че сценарият, от който военните стратези на Киев се опасяват, е руските сили да навлязат от Крим в украинските Керсонска и Запорожка области, движейки се на север до град Енергодар и след това да преминат на изток към Розивка, а след това към пристанищния град Мариупол.

"Росатом" навлиза в чужди енергийни пазари с 28 ядрени реактора

Руската енергийна корпорация "Росатом" планира да пусне в експлоатация най-малко 28 енергоблока на АЕЦ в чужбина до 2030 г. Това става ...

Но ако не се задава широка офанзива, то тогава какво планира Москва? Някои официални представители в Киев смятат, че вместо това целта може да е да се притисне Западът да отмени някои от икономическите санкции срещу Русия, наложени след анексирането на Крим.

Възстановяването на нормалните търговски отношения със Запада ще облекчи опасното състояние на руската икономика, която миналата година се сви с 4% отчасти благодарение на спада на цените на петрола, и е на път да намалее с поне още 2% тази година, според Световната банка.

При този сценарии Русия или ще изтъргува облекчаването на санкциите за отдръпване във военно отношение. Или ще успее в дискредитирането на Украйна пред Запада с твърдения за саботажи и нахлувания в Крим, каквито, според Кремъл, са организирани от украинското разузнаване.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари