"Какво е бъдещето на Газа?": В САЩ се притесняват, че Израел няма план

4053
"Какво е бъдещето на Газа?": В САЩ се притесняват, че Израел няма план
Снимка: Getty Images

Белият дом се опасява, че израелците нямат план какво ще се случи с Ивицата Газа след сухопътната операция, която подготвят и ги призовава да мислят отвъд непосредствената си цел да елиминират "Хамас".

Длъжностни лица, пожелали анонимност, твърдят, че екипът на президента Джо Байдън е изразил загриженост относно искането на Израел жителите на Газа да напуснат територията в рамките на 24 часа, краен срок, който Европейският съюз и ООН смятат за нереалистичен. Малко след като Израел отправи искането, говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби призна, че евакуирането на хора от Ивицата Газа няма да бъде "лека задача".

В момента Байдън трябва да намери деликатен баланс между желанието си да подкрепи Израел и страха си от това, което може да се случи после. Наказателната военна кампания в Ивицата Газа и липсата на ясна крайна цел заплашва да докарат най-тежката криза в Израел от 50 години насам. Това може да ескалира в регионален конфликт, който Съединените щати и техните съюзници ще се борят да овладеят. Още: "Най-големият военен провал": Приключи ли Нетаняху с политиката?

Засега Байдън и неговият екип са нетърпеливи да покажат непоколебима подкрепа предвид мащаба на ужаса, който се разигра миналия уикенд след атаката на "Хамас", оставила 1200 мъртви израелци и десетки взети за заложници.

Реакцията

Израелски официални лица нарекоха атаката "нашият 11 септември", а някои, включително президентът Исак Херцог, отхвърлиха идеята, че палестинските цивилни може да са невинни. "Те биха могли да се борят срещу порочния режим, който превзе Газа с преврат", каза президентът.

Сътрудниците на Байдън внимават да не поставят под въпрос публично валидността на стратегията на Израел в конфликта му с "Хамас", която Съединените щати и Европейският съюз официално определиха като терористична организация. Те обаче се опитват да бъдат внимателни.

Байдън предупреди, че хората не трябва да „загубят от поглед факта, че огромното мнозинство от палестинците нямат нищо общо с "Хамас"“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отиде на обиколка в Близкия изток, посети четири страни, докато САЩ се стремят да предотвратят разпространението на войната и търсят начини за освобождаване на заложниците. Още: Незабележимото оръжие, което Русия успешно използва в Украйна

„Израел се нуждае от стратегически план за Газа. Ясно е, че планът, който въвеждат през последните няколко години, не е проработил“, каза Сет Моултън, демократ и член на Комитета по въоръжените сили в Камарата на представителите, който е служил в морската пехота. Според него Израел се нуждае от "по-добра дългосрочна стратегия за Газа от това, което прави през последните 15 години".

Нестабилността на ситуацията подчертава тези рискове. На север от Израел Хизбула заяви, че е готова да се придвижи срещу Израел, а нейният спонсор Иран вече предупреди, че продължаващата блокада на Газа може да отвори нов фронт в конфликта. Интензивността на трансграничните атаки се увеличи и от двете страни.

Американски служители са загрижени за хуманитарната ситуация в Ивицата, където хиляди цивилни излязоха на улиците, за да избягат след заповеди за евакуация. Властите са съсредоточени върху съдбата на десетки заложници и около 500 американски граждани, които остават в Газа. САЩ съветват Израел как да осигури освобождаването на заложниците, според високопоставен служител на отбраната, пише Bloomberg.

„Безпокойството относно колективното отмъщение и цивилните жертви ще нараства с развитието на израелската офанзива срещу "Хамас"“, каза Кори Шейк, директор на изследванията на външната и отбранителната политика в American Enterprise Institute. „Въпреки това щях да съм много изненадан, ако Съединените щати трябваше да наложат всякакви ограничения върху материалната подкрепа за Израел предвид ужасяващия характер на атаката на "Хамас". Още: Клането на "Хамас" проваля плановете на Байдън за Близкия изток

Какъв е планът?

Израелските официални лица казаха малко за плановете си за бъдещето на Ивицата Газа, като подчертаха само решимостта си да унищожат "Хамас". Бивш високопоставен израелски военен офицер, който поддържа тесен контакт с армията и който пожела да не бъде назован, каза, че когато войната приключи, Израел може да установи там временен военен режим и да предаде Газа на международните сили.

Подобно на Израел, арабските правителства виждат "Хамас" като заплаха и агент на Иран, въпреки че те и техните обществености симпатизират на палестинския народ в тежката му ситуация, каза Джон Алтерман, директор на програмата за Близкия изток в Центъра за стратегически и международни изследвания.

„Арабите могат да играят роля в процеса на легитимиране и дори оформянето на политическия ред, който ще се появи след изчезването на "Хамас" и който израелците могат да приемат“, каза той.

Огромните палестински жертви заплашват съдбата на крехкото сближаване на Израел с арабските правителства в региона, най-вече нормализирането на отношенията със Саудитска Арабия. Официални лица в други арабски страни се опасяват, че изображенията на мъртви цивилни могат да предизвикат обществена реакция, принуждавайки правителствата да охладят отношенията си с Израел.

В Конгреса също са започнали дискусии относно бъдещето на Газа. Лидерите на Конгреса добре помнят, че Съединените щати нахлуха в Афганистан през 2001 г., за да свалят от власт талибаните, оставяйки американските войски затънали в страната в продължение на 20 години.

„Стратегията изглежда е да се подкрепи Израел в разрушаването на терористичния анклав на неговата граница и да се попречи на другите, особено на Хизбула, да се присъединят към битката", предполага Ричард Фонтейн, директор на Центъра за нова американска сигурност. „Всички други въпроси, включително кой ще управлява Газа след "Хамас", все още се обсъждат.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари